“Сан Стефано” вика Нови хан

в. Уикенд | Георги НЕДЕЛЧЕВ | 13.01.2012 

Комплексът край Нови хан е нещо като плацдарм за навлизането на модерни формати в българския ефир. Досега голямото студио недалеч от магистрала "Тракия" беше запазена територия най-вече за риалити жанровете на Нова телевизия, както и за някои предавания на ТВ 7. От миналия уикенд там се снима "Срещу новините" – амбициозният нов проект на БНТ, с който държавната медия се опитва да привлече в съботния праймтайм по-младата и активна аудитория. Дали ще успее?
Всъщност токшоуто би могло да се казва и "3300" (толкова са секундите в 55 минути) – по аналогия със своя 90-минутен предшественик "5400", който допреди година вървеше по ТВ 7 в неделния следобед. Приликата идва не само заради единия от водещите Краси Москов (нещо като интелектуална версия на Вин Дизел с очила), който седеше в президиума и на онова предаване. Концепцията е почти идентична – публицистика с чувство за хумор, обзор на любопитните и важни събития от седмицата, плюс кръстосан разпит на няколко гости в студиото.
В първата си част, веднага след ефектната заставка в холивудски стил, "Срещу новините" е нещо като вариация на "Господари на ефира"
Обзорът на интересните моменти от последните дни е илюстриран с видеоматериал и кратки иронични коментари. "Сега финансовият министър ще стане по-нисък и от курса на еврото. Може скоро да му се наложи да управлява само някое чейндж бюро, без комисиона" – така бяха обобщени изцепките на Симеон Дянков и контрата от шефа му Борисов. След това дойде ред и на шефа на ГДБОП Станимир Флоров, издънките на православната църква срещу ин витрото и вечно мърморещите лелки от форума "БГ-мама". Накрая не бяха подминати и дипломатическите съвети на Стоичков, който предложи изгонване на холандския посланик, щом като неговата страна не ни иска в Шенген. Кученце, което да щъка по масата пред водещите липсва, затова пък коментарите им звучат по-категорично и прицелено от иронията на "господарите".
Втората част – разговор с четирима гости, почти дословно копира концепцията на "5400" – динамичен разговор, в които двамата водещи прекъсват събеседниците си с умело вмъкнати реплики и въпроси. Тук проблеми също няма – въпросът е дали всяка събота ще се намират гости като банкера Хампарцумян и депутата Курумбашев, които наистина имат какво да кажат, или ще са повече като фокусника Астор и икономиста Петър Ганев, които не отиват много далеч отвъд чисто човешката радост, че ги дават по телевизора.
Самите водещи – вече споменатият Красимир Москов и Веселин Димитров – стоят компетентно и убедително в столовете си. Усеща се, че задават въпроси, които наистина са минали през собствените им мозъци, а не само през този на някой задкулисен редактор със служебен лаптоп. За широката публика и двамата обаче са твърде "анонимни", поне засега. Ако пиар и маркетинг отделът на БНТ се потруди върху популярността и имиджа им, от това шоуто със сигурност ще спечели.
Колкото до репортерката Гергана Найденова, тя е симпатична и дългокрака и стои ефектно в началната заставка. В предаването функцията й явно ще се изчерпва до това да задава нахални въпроси на случайни хора извън студиото. Отива й, въпреки че този телевизионен жанр вече е доста изтъркан и като цяло се посреща с досада от публиката.
Последната част от шоуто е отредена за специален гост, който на Ивановден беше Георги Иванов – Гонзо. Той е всичко друго, но не и цар на умните интервюта. Дори и от неговата уста обаче бе произведена новина – че играчите на вечния му враг ЦСКА били "силни най-вече по химия".
Като цяло "Срещу новините" е стегнато, добре монтирано и режисирано токшоу, каквото например на "Денис и приятели" по същия канал му се иска да бъде, но не е. Би било по-уместно тези 3300 секунди да се излъчваха всяка вечер, а онези 5400 на дългокосия бас китарист от "Ахат" – веднъж в седмицата. Тогава и двете предавания биха тежали повече на мястото си и биха оправдавали инвестираните в тях бюджети. В момента виждаме как всяка делнична вечер някой се напъва да запълни със съдържание 90 минути, а в съботния праймтайм друг едва успява да събере толкова много теми в по-малко от час.
Но важното е, че в БНТ продължават ударно да се подмладяват. Крайно време беше "Сан Стефано" да открие Нови хан. Този път мудната държавна телевизия заслужава похвала.

Стр. 31

One Response to ““Сан Стефано” вика Нови хан”

  1. Ши Says:

    Тамън щях да напиша, че статията е поръчкова и видях името на писача й – Г. Неделчев. Не е поръчкова. Много е поръчкова. Както и 90% от надрасканите неща от този “автор”.

Leave a Reply