Сашка Васева: Не търся скандали, те сами ме намират

в. Всичко за семейството | 2010-02-25

САШКА ВАСЕВА е родена на 12 октомври 1966 г. в Дупница в семейство на военен – с чин старшина, и домакиня. Завършва с отличен техникума по тютюневи изделия -специалност технолог. След него – начална педагогика с пиано в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, но никога не е работила като учителка. Започва кариерата си през 1990 г. като вариететна певица и работи с Боби шоу. Две години по-късно гастролира с естраден репертоар в Италия… През 1993 г. участва във фестивала "Пирин фолк" и песента " Може ли да се забрави Георги" става хит. В продължение на три години печели наградата на публиката. През пролетта на 1996 г. в зала 1 на НДК на концерт-конкурс "Звездата на фолк панаир", който е за изпълнител и хит на 1995 г., Сашка е без конкуренция. На фестивала "Тетовски филиграни" в Македония печели приз за най-добър чуждестранен изпълнител. През 1996 г. се ражда другият й тотален хит "Левовете в марки". На4 юли 1999 г. попфолк певицата се омъжва за българина с германско гражданство Христо Бакърджиев, представител на "Мишлен" за България. Родители са на Христо-Никола (10 г.) и на Христина-Елена (2).
Освен като певица, Сашка се изявява и като водеща (2004-2005) на предаванията "Ерогенна зона" по Канал 3, "Еротични фантазии" по МСАТ и "Звезди и герои" по Военния канал.
Издала е албумите: "Може ли да се забрави Георги’ (1994 г.), "Море сокол пие" (1995), "Инфлация и любов" (1996), "Мейк лав, нот уор" (1997 ), "Спартакус момче" (1998), "Върхът на мечтите" (1999), "Ч.Р.Д."(2003), "Сашка’2005", "Сашка’2006". С най-новия ‘Сашка Васева The Best" отпразнува 20-годишен творчески юбилей.
Взривоопасната Сашка Васева, която допреди десетина години издаваше албумите си в стохиляден тираж, се познаваме отдавна. В редакцията много я харесахме, отразявахме нейните успехи, гостувахме в родния й дом, в имението в с.Ресилово. Но по-късно се дистанцирахме от публичните и семейни екшъни, които разиграваше. Поводът да се видим отново е 20-годишният й творчески юбилей, който отпразнува с концерт промоция на новия си албум "Сашка Васевa-The Best". Столичният клуб преливаше от фенове и колеги. Почетоха я и от конкурентната попгилдия – Криси Димитрова, Краси Аврамов, Цецо Елвиса… А премиерът Бойко Борисов, който бе поканен, изпрати кошница с цветя и поздравително писмо до юбилярката. Под горещите впечатления от шоуто, продължило четири часа, се срещаме със Сашка на чаша чай. Първата лястовичка на попфолка обещава в името на старото приятелство да бъде пределно откровена.

- С "Happy Birthday, мистър премиер" от новия си диск възпя Генерала. Досущ като американския секссимвол Мерилин Монро. Търсила ли си подобна препратка?

- Харесвам много Бойко Борисов, защото е най-обичаният политик в днешно време. Затова му посветих парчето "Класика в жанра ", което е микс от хитовете "Happy Birthday, мистър премиер", "Камъните падат" и "Иване". Музиката написа Пламен Велинов. Пея и на английски, и на немски език. В клипа със снимки в генералската си униформа присъства и Бойко. За промоцията на видеото потърсих първо телевизията, чийто собственик се пише негов приятел. Отказа ми с думите: "Откъде накъде ще му правя реклама, след като ни праща данъчни за проверка." Клипът се завъртя в други телевизии. И понеже чашата преля, написах писмо до Генерала. В него изразих мнението на колегите ми от попфолка и естрадата, чиито говорител съм, че НАП трябва да проверява не нас, а оялите се продуценти. Получих заплахи и сега ходя с охрана, като в борческите години на прехода.
(Сашка видимо се ядосва и я изчаквам да се поуспокои).

-… Твоите хитове се родиха точно в тези времена. Повечето си включила в юбилейния си диск, но има и непознати песни.

- Продуцентът ми Владислав Славов гледа под лупа цялото ми творчество и той, а не аз, избра бързи, комерсиални песни, които редува с бавни. Четири балади сега за първи път виждат бял свят. Най-любима мие "Първият мъж" по музика на "Ку-ку бенд". Моят текст е много романтичен, но за съжаление не е лична емоция. Разделих се с девствеността си на 21 г., без обич към "героя". И понеже заговорихме за баладите, "Влезе в живота ми" е много специална.

- На кого е посветена?

-… На Поли Пантев. През 1996 г., когато дойдох в София, управлявах музикалната му компания "Мегаденс".

- Имахте ли интимни отношения?

- Не му станах любовница и гневно ми каза: "Птичето на късмета един път каца на рамото" .След това му мина и държеше никой да не ме докосва. Гледаше на мен като на скъпа вещ. Имахме чудесни отношения в продължение на две години. Идваше на концертите ми с цялата охрана. Пеех му италиански песни, които много обичаше. Поли беше великодушен и интелигентен -дипломиран философ. Всяка събота ходеше в църквата "Св. Неделя" и помагаше, а във фирмата му работеха сираци. От него се научих на милосърдие. Познавам го от хубавата му страна и не мога да повярвам, че е бил мафиот.

- С "Левовете в марки" изпревари въвеждането на валутния борд у нас. Как се роди идеята?

- Това е единствената ми социално ангажирана песен и дано ми дойде вдъхновение да изпея и друга. Текстът, като всички останали, е фотокопие на действителността с доза лично преживяване. Пътувах за участие в Боровец и си мислех, сега, като взема кошницата с пари, къде д а я сложа. Толкова много хартийки, а стойността им – 100 долара. Казах си, гледай какво нещо е инфлацията. Пламен Велинов ми бе дал една поп песен, написана за Деян Неделчев, който бе заминал за ЮАР. "Напълних" я с моя комерсиален текст и парчето стана хит само за една нощ.

- Двадесет години на сцената са време за равносметка. Като се обърнеш назад какво виждаш?

Всенародна любов и екшъни. В началото моята публика бе предимно мъжка, след като родих и жените започнаха да ме харесват, после и техните деца. А сега и гейовете – откриха Лейди ГаГа в моята провокативност. След концертите феновете идват при мен, прегръщат ме, целуват… Всеки един от тях ме дарява с капка любов, която за мен тежи много. Във философски аспект човек е дошъл на земята, за да получи любов и да я предаде на Бога. Затова съм търпелива и всеотдайна.

- А екшъните?

- Никой изпълнител не беше сигурен, че ще оцелее след концерт. Веднъж започнах купона с хита" Георги". Оказа се, че братът на един мафиот носи същото име. И оня ми ти тип, като извади пистолета и започна да стреля… Настана страхотна паника. Гилзите падаха на сантиметър от мен. В един момент се скрих под бар-плота, който беше от гранит, и оттам изнесох целия си концерт. Иво Карамански ме канеше да пея на рождените му дни и след това съжалявах. Един път ме носи на гръб, та се биха с моя приятел Иван – първата ми софийска любов. Блазнеше ме и мисълта, че е столичанин. Това е то философията на селянката от Дупница (Ха-ха-ха).

- Но те нарекоха Дупнишката мадона и не те забравиха след толкова дълго отсъствие от сцената.

- В професионалната пауза отгледах двете си деца. Според мен най-важното за една жена е да стане майка. Когато бях на върха, се молех на Бога в параклиса ми в Ресиловода ме дари със син. Сбъдна се моята мечта. Към Христо-Никола, който отгледах сама, бях орлица. А за Христина-Елена се доверявам и на детегледачка.

- Като дипломиран педагог как ги възпитаваш?

- С две думи – всеотдайна и луда майка съм. Възпитавам децата си с много обич и съм на двете крайности. Глезя ги, но съм строга по отношение на здравето им. Следвам принципа на любимия ми философ Жан-Жак Русо – назад към природата. Храня ги с екологично чиста храна от фермата в с.Ресилово, където е имението ни върху площ от 13 декара. Имаме кокошки, 2 козички, чието мляко е истински еликсир за здравето. Лекувам ги с билки от Рила – най-магичната планина, а не с химия. Христо-Никола има златни ръце. От 6-годишен кара джипа ми по селските пътища. И разбира много от двигатели. ХристинаЕлена ще наследи моя талант, любимият й певец е Азис. На 5 месеца я заведох при него и сега си го спомня и попява, ако щеш ми вярвай!

- Кой те извади от 10-годишното затишие?

- Скандалът с Нешка Робева.

- Посвети й стихотворението си "Корифей". Беше ли режисиран вашият скандал във "ВИЛ дене"?

- Не. Нешка неистово ме мрази, защото за нея аз съм символ на попфолка. Тя тръгна с жилото напред. Била съм правила с танците си дупки в земята… Обяви ми война и влязох в битка. Винаги съм вървяла по острието на бръснача. Падам и продължавам с надежда да намеря верния път. Е, понякога греша, но когато си личност и уважаваш себе си, се налага и да се разкайваш. Извиних се на Ивайло (мениджъра на Васил Найденов- б.а.), защото го засегнах за нестандартната му сексуална ориентация. Но той иронизираше моя колега и защитник Радо Шишарката. Чувството ми за справедливост е най-силната ми черта. Обяснимо е, според китайския зодиак съм Огнен кон (от тази зодия са и Стоичков и Слави Трифонов), как да си мълча.

- Все пак можеше да положиш малко усилия и да се понаучиш да танцуваш.

- Не исках да участвам в подобно риалити, но продуцентите казаха, че шоуто ще е много положително. Затова се навих. Бях поканена да бъда самата себе си -атрактивната Сашка Васева. Вложих енергията си да правя шоу, а не смешни стъпки. И изпълних договора си.

- И какво спечели?

- Петцифрен хонорар и съм благодарна на "ВИП дене", сега се скъсвам от участия. На студентския празник в Свищов миналата година пях пред 3000 души. Като се появих, от раз публиката започна да ме снима с мобилните си телефони. Адреналинът ми се вдигна и скочих на масата на ректора. Охраната ме свали веднага, а ректорът избяга…

- Направи ни свидетели и на семейните си битки. Не прекали ли тогава?

- Цял живот ме преследват скандали. Не ги търся, те сами ме намират. Може би Бог има нещо предвид, щом постоянно ме поставя пред изпитания. Не унивам! Бодро си влача кръста напред. В скандалите не се изживявам като жертва, а съм воин и победител. Проблеми с Христо ми създадоха митничарите. Те пуснаха духа от бутилката. Обмитиха гумите "Бриджстоун", произведени в Италия -членка на ЕС, което е нарушение на закона. Представих сертификат за това, но някой искаше да унищожи бизнеса на мъжа ми и покрай това нашите отношения се влошиха. Платих висока цена.

- После каза, че Христо те е биел. А той те обяви за психично болна.

- Във войната всички средства са позволени. Ако няма любов, нищо не може да оцелее в тези битки. Родих дъщеричката ни и бурите в семейството стихнаха.

- Сега имаш ли проблеми със съпруга си?

- Никакви. Той движи бизнеса си в Германия. Аз си живея в Ресилово с децата. Идва си и се обичаме. Физическа изневяра бих му простила, но духовна – не.

- Мъжът ти милионер ли е?

- Може и да е такъв, но не ми се отчита. Ние сме германска система. Имението той го построи. С моите смешни доходи никога не мога да вдигна такъв палат. Богати са тези певици, които имат заможни мъже или чичко-паричко за любовници. От хитове не се забогатява, защото в шоу индустрията трябват много пари - за песни, за клипове, за ротацията им по телевизиите…

- Как се запозна с Христо?

- На рождения ми ден през 1998 г., който празнувах в " Кемпински-Зографски", се появи Христо със своя приятелка. Той не знаеше коя съм. Свалих го, защото жената, която го придружаваше, бе омъжена. А аз -една свободна птичка. Мислех, че е правилно да му дам шанс да бъде с мен. Христо ме обвинява, че ако бил останал с онази дама, сега щял да е мултимилиардер, защото го стимулирала да прави пари.

- Смяташ ли се за добра съпруга?

- Рядко правим секс… Христо умира от смях, когато прочете, че съм нимфоманка. Той смята, че съм фригидна в леглото. В любовта аз съм мъченица. Големите ми любови са платонически, а Христо повечето време е далеч от мен. Затова казвам, че съм монахиня с деколте. Регистрирах се в един сайт, не за да се запознавам с разни типове, а да видя какво е отношението им към мен. Фантазиите им са толкова перверзни, че настръхвам.

- Във вашия бизнес освен глас е необходим и сексапил. Но ти си го имаш без помощта на пластичната хирургия.

- Водещото при мен не е бюстът, а хитовете. Имам развит гръден кош от плуването. Нося сутиени тип " бриджитка", които са с по-особена конструкция и повдигат бюста. При мен всичко е естествено.

- А лъскавата точка между веждите някаква източна магия ли е?

-… (Избухва в смях). С тези лепенки прикривам едно липомче. Страхувам се да го премахна.

- А как проходи в музиката?

- От дете съм закърмена с класика. Татко много обича оперетата. Знае всички арии на Видин Даскалов, а аз – женските. И двамата си правихме дуети. Започнах като естрадна певица. Екесъпругът на Лили Иванова Иван Пеев ми написа 3 песни, които отидоха във фонда на БНР. След това заминах за Италия с великия изпълнител на канцонети Димитър Йосифов. С италиано-българската група "No smoking" обикаляхме градовете и радвахме хората. Когато се завърнах в България, прозрях, че фолкът е музиката на бъдещето. Явих се на "Пирин фолк" с песента "Може ли да се забрави Георги" и кариерата ми тръгна. Имах по 2-3 концерта на ден, не се спирах.

- Че си обичана певица е ясно, но не можеш да отречеш, че си и майсторка на пиара.

- Помогна ми в началото. Измислях си разни истории. На тази, че са ме отвлекли в Силистра, се хвана дори и прокурорът – г-н Татарчев. Той обичаше много македонската музика. Бе наредил да ме издирят (следва бурен смях). Един приятел ме пита:"Защо си толкова задръстена на живо, а пред журналистите дърдориш и хората си мислят какво ли не за тебе?" Видя ли камера или микрофон, адреналинът ми скача. Ако и в леглото ми светят прожектори, ще съм най-добрата. Ексихибиционистка съм си, това е.

- Ама ти сериозно ли говориш?

- Бях искрена на 100%.

- Оттук нататък какво да очакваме от теб?

- Имам покани за участия в клубове и заведения," но най-важното за мен е да запиша нови авторски песни. Българка съм и не мога да пея сръбски кавъри. Ще направя дуети (замисля се)… Ще ти кажа – първият ще е с Елза Парини. Имам предложение от продуценти да правя комедийно шоу. Когато реша, мога да бъда и сериозна. Засега сме в начален период на договаряне. По-важното е, че отново казвам "Здравейте" на моите фенове.

Стр. 1, 4, 5
 

 

Leave a Reply