Сашо Диков за състоянието на държавата

Нова телевизия, Горещо | 17.10.2010 

Водещ: Добър вечер, уважаеми зрители. Днес специален гост в студиото на „Горещо” е Сашо Диков.
Сашо Диков: Дълбоко ме отвращава начинът, по който се вършат някои неща особено Цветан Цветанов. Над 40, т. нар. знакови операции, само че от тези 40, 39 са срещу кокошкари, анонимници. Осем месеца от „Октопод” има един-единствен обвинителен акт по делото. Знаеш ли за какво е? Затова, че по-малкият брат Йордан Стоянов гледа тигри незаконно. Питах преди десетина дни Борис Велчев къде са големите имена. Питах и Бойко Борисов къде са лицата на корупцията от предния кабинет – Джевдет Чакъров, Гагаузов и Емел Етем. Къде са техните стотици милиони, милиарди окрадени? Аз „за” или „против” Алексей Петров мога всичко да говоря, защото тогава, когато той за всички беше „лоялният гражданин”, при мен, в нашето студио жената на Николай Колев – убития, разстреляния прокурор тогава каза: „Алексей Петров е един от организаторите на убийството на мъжа ми”.
Водещ: Много ти благодаря, че си гост в „Горещо” и още в самото начало го казвам, дано не го изрежат, защото наистина като казвам нещо хубаво, колеги оставяйте го отвреме-навреме, защото съм, много признателна чисто и като колега и като приятел на Сашо за един жест твой, който никога няма да забравя – към мен и към предаването. Преди три години и половина имаше една кампания срещу „Горещо”. „Край. „Горещо” няма да го има, никой да не ходи в това предаване, това е съсипано”. Точно в този един месец, кризисен да го наречем за „Горещо” обадих ти се по телефона, ти дойде, направихме невероятен разговор, който излъчихме в две последователни предавания, с много висок рейтинг, благодарение на това, че ти си винаги честен, много откровен, много директен. Така че има от този период четирима човека, които винаги ще помня. Това са Сашо Диков, Васил Найденов, Емилия и Камелия, които се отзоваха на нашата покана без да се съобразяват с това каква е черната агитация и Пи Ар. Още веднъж, наистина ти го казвам. Благодаря ти. Казвала съм го много пъти, казвам го сега и пред камерата, защото така си проличават истинските хора. Днес съм те поканила да говорим какво се случва в държавата, тъй като четем по вестниците стряскащи информации, виждаме – сменят се министри, идва нов треньор на националния отбор по футбол от чужбина. Ври и кипи в държавата във всички сфери – политически, икономическа, спортна. Да започнем първо с политическата обстановка в държавата. Наскоро имаше смяна на министър – здравният министър. Така, поне от твои стари интервюта съм виждала твоето отношение към нея, че не си я харесвал. Много пъти си питал кога ще бъде сменена. Ето – Анна-Мария я няма вече.
Сашо Диков: Ней-тъпото в случая е, че когато Бойко Борисов нещо сбърка кадрово, той ужасно мрази да си признае грешката и това е в няколко такива случая. Така, както започна с христоматията Румяна Желева, която беше очевидно недоразумение, но не искаше да я маха, но махна. Ето и първото интервю с него –януари месец, защото нямаше накъде вече…
Водещ: Твоето интервю с него?
Сашо Диков: Да. Сега стана пак така с….
Водещ: Пак твое интервю?
Сашо Диков: Да. Със здравната министърка. И в двата случая не става дума за просто слаб кадър, а просто става дума за недоразумение. Просто човек, очевидно попаднал там, не където му е мястото. Аз му казах и сега в интервюто миналата седмица: „ОК, тя може да е идеален лекар, но просто като управленец е карикатура, карикатура като управленец”. Аз упорито, тъй като не мога да давам рецепти, не разбирам от здравеопазване и не знам как да се оправи, но не мога да си представя, че такъв човек като нея би могъл да направи нещо смислено и полезно, както навремето му казах и за Лъчо –Мозъка, Лъчо Иванов. Този човек е недоразумение, не може такъв човек да е зам.-председател на парламента и да е председател на Здравната комисия. Такъв човек като него може да генерира само скандали, недомислия, идиотщини, които няма как да не доведат рано или късно до махането му, както и стана. Още тогава му казах, че Цецка Цачева е поредното недоразумение, не става. Парламентът и оттогава и досега е потвърждение на това, че когато един човек очевадно не си е на мястото не става отникъде. Сбърканост изначална и затова и парламентът е на този хал. Това е една пародия на законотворчество. Изключвам, не изключвам, но като логична последица – безбройните скандали за лобистки закони къде ли не, нарко поправки, т. нар. и т. н. и т. н. Но той не желае да си признава грешките и особено кадровите грешки. Така че, вярно е, че мога да с съглася с него, че иска да намери свестни и кадърни хора обаче не може чак. Аз разбирам – намери, ако намериш, които що годе да не стават, но когато намериш очевадно, ти като видиш, че човек е такъв, ти трябва да го разбираш от не знам колко минути разговор, че нещо не…
Водещ: Не става.
Сашо Диков: Не става.
Водещ: Но той в това знаково интервю от миналата седмица ти казва, че и той е много натоварен, че всичко много преживява.
Сашо Диков: Хубаво, аз това казвам. ОК, ти като си много натоварен, колкото и да си натоварен, ти би трябвало да разбираш, че Цецка Цачева е огромен камък, ти би трябвало да разбираш, че Симеон Дянков е очевадно, поредно, не бих казал недорамитзумение, но някакъв човек, който не си е на мястото. Като един финансов министър ти говори едно, а след няколко месеца в държавата откъм финансова гледна точка става коренно различно и друго. Той то говори за балансиран бюджет, след това се актуализира бюджета, следователно този финансов министър е очевадно некомпетентен и когато той говори за балансиран бюджет, че ще правим, а Стефан Софиянски и Димитър Иванов от Лондон ти казват „това е безумие, това е абсурд, не може да издържи такъв бюджет” и се оправдават техните очаквания, това е тотално сбъркан бюджет. Бойко трябва да се замисли, че в този човек явно има нещо объркано. Той може да е бил с 70-100 държави, разни такива Африка и къде ли не, но тук очевидно действителността го опровергава. Ти не може да си финансов министър и да говориш: „направихме най-хубавия бюджет, прекрасен бюджет” и след това се срутва всичко и актуализираш бюджета. Това са неща, които и аз, завършеният лаик в тази сфера то се разбира от всеки. Коренно, тотално разминаване между думи и действителност, която идва след 2-3 или 5-6 месеца.
Водещ: Но пък е усмихнат Симеон Дянков и като го дават по новините ние се успокояваме, че ще изкараме зимата. Ако е някой плашещ човек да се стреснем как ще си платим парното.
Сашо Диков: Това са поредните глупости, които той ги говори: „тия бюджети, април месец, сега излизаме от кризата”, сега отново е запял нова песен. Той фактически спира парите. Миналата година спря парите на съдебната власт, ония го заплашиха, че на конституционния съд отива и намери пари. Сега не дава пари от стари разплащания на здравеопазването, изведнъж Бойко вчера или завчера намери 195 млн. лв. Те искат 215 млн. лв. -210 млн. лв. той 190 млн. лв. Откъде ги вади? От някъде, от какъв джоб вади заек, нещо, от кое бомбе. Пак някакви фокуси без да се казва как така. Като заплашиха със стачка докторите, изведнъж се намират пари. Защо трябва да се стига до цялата тази истерия в държавата.
Водещ: Дянков онзи ден го гледах по телевизията много весело и спокойно каза: „Аз затова съм сложен там като искат пари аз да казвам „няма пари”.
Сашо Диков: Тогава, това беше същата история около Нова година с тези пари на съда и на докторите, пак бяха такива истории. Само че, когато зад гърба ти или на теб Бойко Борисов ти казва: „Даваме 190 млн. лв.”, казваш:”не, аз бях дотук”. Хващаш си шапката и си тръгваш, защото тези министри се оказаха освен всичко друго и мижитурки, някои от тях. Просветният министър казва: „БАН трябва да бъде отрязана главата, децентрализация и т. н.” БАН тръгнаха на шествие и докато тръгнат от БАМ и стигнат Министерския съвет (МС) Бойко Борисов им каза: „всичко е наред, така”. Сергей Игнатов при 3 грама достойнство си тръгва на секундата, защото Бойко му извъртя адски гаден номер. Или този ти казва Трайчо, моята слабост, шушумигата. Вярно – промени си прическата, ама не става за това.
Водещ: Прическата си му коментирал и той явно много внимателно чете твоите препоръки, защото и прическата промени.
Сашо Диков: Обаче аз коментирах и влюбеността на Симеон Дянков, където Бойко каза: „Ние –двамата с теб сме последните, които ще коментираме тези неща”.
Водещ: Но казва и „Няма лошо. Да си влюбен е много хубаво нещо”.
Сашо Диков: Аз също казвам, че е прекрасно, плюс това аз не уточнявам в какво. То не си ли влюбен в работата си, примерно…
Водещ: Не сме казали, че в сътрудничката си е влюбен, не сме казали не ели ходил с нея в Китай, не сме казали с какви пари е ходил в Китай.
Сашо Диков: Не сме казали за романтични вечери, на рождения си ден с не из Европа.
Водещ: Това не сме го казали.
Сашо Диков: Не го казваме и не ни интересува.
Водещ: Дори не протестираме, че с парите от нашите данъци ходят на екскурзия в Китай.
Сашо Диков: Той бил казал, че това е протокол, по протокол ходел с нея. Да е жив и здрав.
Водещ: По протокол от нашите пари ли се вземат, от данъците?
Сашо Диков: Не знам, както и да е. Това е най-малкото, аз ти казвам. Това е най-малкото, защото другото е по-страшното, че той казва едно, други хора в същото време казват точно обратното и става обратното. Това, което казват хора, които не са на неговия пост, което се предполага не добро познаване. Там е най-страшното и там е, което и странното, и тъпото, че Бойко упорито продължава да упорства и да не го маха. Той очевидно не се приема,не знам от някой да се приема. Тази басня дето върви и от устата на Бойко „всеки финансовия министър го мрази, защото той стиска парите”, само че аз се питах нещо друго. Скоро тук някъде четох – 80 млн. лв. за култура, 100 млн. лв.забележи, за подслушване на МВР. Майка му стара. При това – 100 млн. лв. за подслушване са по-малката беда, по-голямата беда е, че тези 100 млн. лв. неефективно се използват, защото не знам какъв процент – 1,2, 4 от това подслушване върши работа в съда. Аз разбирам тези 100 млн. лв. от тези 100 млн. лв. да са заловени далавери за 200-300, 500 млн. лв. да кажеш – Да сте живи и здрави, да са дошли в хазната, само че неефективно. Така че това нещо е част от голямата пародия, наречена Борба с организираната престъпност. Да, това му е болното място на Бойко, защото там е най-чувствителен, само че вече това са фарсови операции. Цветанов прави над 40 т. нар. знакови операции, само че от тези 40, 39 са срещу кокошкари, анонимници. Не може, само че всички проснати, всички с видео камери, колко е страшно. Този, който си мисли, че чрез захаросани медии това ще му помогне по-дълго да е на власт, дълбоко се лъже, изобщо не стана това, което се очакваше да стане. Бойко Борисов ще последва примера на Иван Костов и сам ще се свали от власт. Цветанов каза: „ в операция „Всичко коз” 250 млн. лв. източиха тези мошеници от държавата за тези две години”. Отива в съдебната зала не само, че няма 2,5 млн. лв., няма и 1,5 млн. лв., няма един документ.
Водещ: За източени пари.
Сашо Диков: За източени пари.
Водещ: Няма доказателства.
Сашо Диков: Няма доказателства. Някакъв свидетел казал, че веднъж направили далавера за милион, после за 2,5 млн. лв. и ги пускат всички, при това с подписка без доказателства, защото няма доказателства.
Водещ: да го оставят в ареста?
Сашо Диков: Да. Ако вземеш прочутото дело „Наглите”. Първо Хамстера беше обявен за мозъка.
Водещ: На цялата група.
Сашо Диков: На цялата група. Какво се оказа? Минаха три месеца 4-5 прокуратурата го оневини защото ням доказателства, изведнъж отпаднаха обвиненията срещу него. Вкараха делото в съда, съдът им го върна, защото прокуратурата в обвинителния акт нещо сбъркано. Извинявай, ама те били дребни грешки, протоколни. Чакай, ти след като с такова знаково дело бъркаш, какво е. Значи умишлено правят тези грешки да протакат делото. Аз не мога да си представя, че в знаково дело ти можеш да правиш такива грешки. Другото, което е.
Водещ: Прекият пример.
Сашо Диков: Другото, което е „Октопод”. Няма „Октопод” от самото начало. На осмия ден, когато…
Водещ: Аз за първи път от теб това го чух. В ведно твое интервю прочетох, че ти си отишъл в съдебната зала и си слушал всички тези неща. Аз навсякъде чета по вестниците, че има „Октопод”. Единственият човек, който от журналистите, който е отишъл да слуша цялото това нещо си бил ти.
Сашо Диков: И с пълно основание ти си си помислила – той или е луд, или не разбира, или е напълнил гушата с пари от Дамбовеца-милионера и от Алексей Петров, друг милионер арестант.
Водещ: Не, за теб никога не бих си помислила, че си ходил…
Сашо Диков: аз съм сигурен, че 90% от хората така си мислят и са прави да си мислят. Само че като отивам там, на осмия ден Апелативният съд от седем арестувани пет пуска от ареста, от тези пет трима ги пуска, защото няма никакво доказателство срещу тях. И осем месеца по-късно продължава да няма доказателства, което ти говори, че „Октопод” не е имало изобщо. Да не говорим, че покрай това цялото това дело, да не говорим за журналистиката, да не говорим спестените изказвания на Алексей Петров, викове по коридора. Хайде, на времето даваха по десетина минути 5-6 минути да говорим с него, сега не ти дават. На първото изречение, което се опиташ идва, както мен ме изблъска офицер завчера: „напускайте залата, няма никакво говорене с него”. Вече не дават и на журналистите да говорят с Алексей Петров, да не говорим сума ти неща, които бяха очевадно пропускани. Осем месеца от „Октопод” и има един-единствен обвинителен акт. Знаеш ли за какво е? Затова, че по-малкият брат Йордан Стоянов гледа тигри незаконно. Това е факт.
Водещ: Аз не съм знаела това, от теб го чувам.
Сашо Диков: Това е факт и аз съм го показвал този обвинителен акт. Осем месеца ровене, ръчкане,търсят хора, които да натопят Дамбовеца.
Водещ: За едни тигри?
Сашо Диков: Моля.
Водещ: За едни тигри? Това е…
Сашо Диков: Тигрите – това е единственият обвинителен акт, написан досега. Другото, което е – основен свидетел срещу мозъка на „Октопод” т. нар. Николай Велков е напият добър познат Пламен Тимев – Ганди, артистична натура тук на близко е. Знаеш театър „Ла Страда”, човек на изкуството и т. н. Миналата седмица знаеш ли какво му се случи на Пламен Тимев – Ганди?
Водещ: Не.
Сашо Диков: Той е основен свидетел на мозъка на „Октопод”, защото Октопода го заплашвал, рекетирал за едни пари, които има да си взима. Същият този рекетьор в кавички, мозъкът на Октопода влезе със съдебно решение и съдия-изпълнител, влезе вътре в „Ла Страда” и „Ла Страда” вече е в негово владение и до 9 на Ганди му е даден срок да се изнесе.
Водещ: Той затова ли е станал свидетел срещу него?
Сашо Диков: И мозъкът на Октопода Николай Велков благодари на полицията за брилянтно свършената работа по този случай.
Водещ: Значи трябва да си мислим, че той затова е станал свидетел,з а да си запази заведението?
Сашо Диков: Естествено. Това не е първият случай, това е редовна практика. Взимат се хора, единият от основните свидетели срещу Марчело Джотолов е човек, забележи, бивш полицай с 21 висящи дела за измама и с три дела, влезли в сила за измама. Този човек е основен свидетел срещу Марчело Джотолов, един от двамата с Алексей Петров, които са вътре, все още арестувани осем месеца. Разбираш ли за какво става дума? Другото знаково дело за министър Николай Цонев. След като му слагат белезниците, забележи, тогава Роман Василев казва: „На колене, долу, ти си абсолютен престъпник”.
Водещ: Да, всички го гледахме това нещо.
Сашо Диков: Нали разбираш? Те са такива детайли обаче са показателни. Аз разбирам да се е съпротивлявал, нещо да го караш да… Не само, той човекът беше адски уплашен и така. Това говорят, че веднъж е сбъркана, как да го кажем,настройката ли, манталитет ли, на някои прокурори. Второ – тотално сбъркана преценка за кое е редно да се пуска в публичното пространство като видео кадри, въпреки че там има и монтаж. Трето-тук има… За всичко това Роман Василев е наказан със забележка и обръщане на внимание, нещо такова. Да не говорим последния случай – онзи с човека по гащи, братът на прокурора, който бяха объркали. Снимаш го п слипове, защо го пускаш да се не види, защо пускаш тази гавра? Не знаеш ли,ч е освен всичко този човек, да беше и най-големия престъпник, не може така да го злепоставяш, само обвиняем е. На всичкото отгоре се оказа, че той няма обвинение този човек, на всичкото отгоре го объркаха от пресцентъра на МВР, че това е самия прокурор. Разбираш ли? Това е серия от идиотски гафове, които минават и заминават. Най-многото, което каза Цветан Цветанов , че тук в прокурорската история нашият Пи Ар отдел сбърка, не трябваше да пускаме тези кадри. Къде отиваме и за какво става дума? Накрая тука последните четири тръшкания- четири човека тръшнати за черно тото. Натръшкани, както си трябва. След 24 часа трима от тях пуснати, което ще рече, че няма никакви доказателства срещу тях и ги пускат. Дори прокурора не ги задържа за 72 часа, което говори за последната издънка, за поредния балон, нещо такова. Бащата на едното от арестуваните момчета е футболист от „Спортист” (Своге) и вика: „дойдоха в къщи 15-20 човека маскирани в „Хаджи Димитър” в панелката. Малкият ми син вика – батко е убил някой ли, какво е, какво става”. И същият този човек, аз разбирам – като тръшкаш, тръшкай, вдигни някакви сериозни обвинения. След 24 часа – поредният балон гръмнал на темата черно тото. Питах преди десетина дни и Борис Велчев къде са големите имена. Питах и Бойко Борисов къде са лицата на корупцията от предния кабинет – Джевдет Чакъров, Гагаузов и Емел Етем. Къде са техните стотици милиони, милиарди окрадени? Такива, каквито бяха заявките миналата година – юли месец, когато ГЕРБ дойде на власт. Нона Караджова каза на не знам кой ден, откакто влезе в министерството, че поне за 700 млн. лв. е далаверата. Нещо да си чула за Джевдет Чакъров? Аз искам да знам за Гагаузов. Аз искам да знам тези лица и тези символи на корупцията на тройната коалиция ако са бандити да ги видя с доказани вътре, проснати, с белезници, както към всеки друг престъпник. Аз „за” или „против” Алексей Петров мога всичко да говоря, защото тогава, когато той за всички беше „лоялният гражданин”, при мен, в нашето студио жената на Николай Колев – убития, разстреляния прокурор тогава каза: „Алексей Петров е един от организаторите на убийството на мъжа ми”. Така че затова смятам, пак може би наивно да звучи, че аз за Алексей Петров, както мога да говоря, че може да е наистина убиец, така мога да говоря, че е в случая човек, подложен на уникална репресия. Делото срещу него се води в разрез със сума ти такива основни, а вече в последните вече месец-два, че минава и всякакви норми от чисто хуманна гледна точка. Това, което каза последния път пред съдията Алексей Петров: „Аз съм служил на четири правителства. Изпълнявал съм задачи, поставени включително и от последния министър-председател и от последния главен прокурор. Аз съм най-проверявания човек в държавата по бизнес линия и съм най-контролирания човек по линия на службите, защото съм бил доскоро служител в тези служби. Изобщо няма как да съм извършил престъпленията, в които ме обвиняват те”. При което на всичкото отгоре, тук наскоро, преди 15 дни стана ясно, че той през 2008 г. на него му е издаден допуск до комисията на Цвета Маркова му дават допуск до класифицирана информация с гриф „строго секретно”. До този момент Цвтан Цветанов казваше, че ВСС всички трябва да минат през службите като през рентген, за да се гарантира, че те имат чисто минало и не са зависими от никого. Изведнъж сега, казах на нашата репортерка, попитай Цветанов. Хубаво, нали след допуска до тази информация от Цвета Марков и индулгенция за чисто минало, тогава…
Водещ: Как му е било дадено?
Сашо Диков: Какво правим? На което следва култовия отговор: „Този допуск трябва да се види кой му го е дал. Второ – тези допуски се дават понякога заради услуги”. На което информацията за Алексей Петров е била в архивите на МВР, си е стояла там, на което друга журналистка веднага му забива култовия въпрос: Тази информация значи ли, че е била и между 2001 и 2005 г.? Въпросът е гаден, защото тогава главен секретар е Бойко Борисов, на което Цветанов казва: „Сега няма да коментирам архивите на МВР”. Само че аз съм още по-гаден и казвам: „Бойко, тази работа с архивите, тази история Цветан Цветанов те наклепа теб, просто те злепостави казвайки, че по твое време има информацията за другата страна на Алексей Петров пък ти си я проспал”. „Как, аз – не, аз главен секретар, той министъра тогава действаше със службите, с тази информация”. Само че и в двата случая отговор няма. Те отвсякъде нещата се разпадат със страшна сила.
Водещ: А какво ти е отношението към Бойко Борисов, защото критикуваш неговите министри, а самия него? Симпатизираш ли му?
Сашо Диков: Аз, когато симпатизирам на някой човек нямам проблем да кажа, че симпатизирам. Както на първото интервю му казах, че съм фен, но ще те критикувам. Тогава изразът беше страхотен „фен съм ти, но ще те критикувам”. Заради този израз и Слави ме бъзика в шоуто си, Георги Първанов ме избъзика и той на една пресконференция, защото викам: „Сега много ти е удобно да ходиш като Слави като се слага.” „А ти като се слагаш на Бойко Борисов?” Викам: „Не знам да съм се слагал”. „Ама онова слагаческо интервю?” „Добре, хайде ще те поканя на кафе, ти ще вземеш интервю с Бойко, аз ще взема интервю на Слави да видим кой, на кого повече ще се слага?” Познай дали ме е поканил на кафе досега.
Водещ: Да сравните интервютата.
Сашо Диков: Но сега му казах, въпреки че ме бъзика. Аз сега ще ти кажа, че съм фен обаче, който все повече ме притеснява и аз наистина се притеснявам от това. Не може това вечно пожарникарско прибягване между МС и парламента да укротява онези безименици, които правят гаф след гаф, в последния момент да гаси пожара. Не може, както тази история последната – няма да вдигаме удръжки за болниците, а не ще ги вдгат около пенсионната реформа, не така- онака. Не може вечно. Издава някаква непоследователност и някаква липса на хора около него, които да му кажат. Като избереш един път, като избереш една линия, вървиш по нея. Не може, който скочи със стачки и протести да им угаждаш. Не става. Не случайно днес имаше някакъв материал „Защо няма да бъдат чути артистите? Те нямат трактори просто”. Кинаджиите, както протестираха – нямат трактори, ако имаха трактори да излязат някой щеше да ги чуе. Това нещо не може вечно, не може вечно от ръкава да вадиш някакви десетки, стотици милиони и да запушваш там и там, без да казваш откъде ги взимаш. Не става така просто. Прави му чест, че е първият, който скочи на предишните. ОК, само че оттам-нататък. Не става това, което се очакваше да стане. Нещата бяха силата и енергията в свирката, а локомотивът да не кажа, че стои на едно място, но едвам- едвам. Това, което мен ме дразни – дразни ме, че няма ясната визия как да стават нещата.
Водещ: А ти със самия Бойко говорил ли си извън тези интервюта, които си правил с него, извън микрофона и камерата, така – по мъжки нещо да си кажете?
Сашо Диков: Не съм. Няма как да ти… Той например ми каза защо не маха Дянков след като свършихме интервюто. И аз му викам: „Бе, човече, разбери, да му се невиди, арзбери”…
Водещ: Това е тайна, което ти го е казал? Не може да го кажеш пред камерите?
Сашо Диков: Аз не мога да го кажа пред камерите, защото той го е казал на мен каква е причината, за да не маха Дянков.
Водещ: Страшна ли е тази причина?
Сашо Диков: Не става дума да е страшна. Не е нещо някакъв компромат, да не помислиш, не е нещо в сферата на жълтото в сферата на обективните.
Водещ: Но ти преценяващ, че това нещо не трябва да се каже пред камерите и не го казваш?
Сашо Диков: Не. Аз не мога да го кажа след като не съм го питал може ли да го кажа, защото няма случай досега аз на някого да съм…
Водещ: А този отговор задоволява ли те, това, което си чул от него?
Сашо Диков: Донякъде има логика.
Водещ: Но не си съгласен напълно?
Сашо Диков: Не съм съгласен.
Водещ: А каква ти е прогнозата как ще изкараме зимата? Ще се оправят ли нещата или ще е много зле? Тежка зима ли ни чака?
Сашо Диков: Аз не виждам в този момент честно казано наистина изход от нещата, напротив – виждам ако така продължават нещата. Бойко Борисов ще последва примера на Иван Костов и сам ще се свали от власт. Навремето, 2001 година Иван Костов имаше законодателната власт, в парламента пълно мнозинство, изпълнителната власт – всички негови министри, съдебната власт, плюс медиите, те бяха хванати за гушите. Същата история. Хайде сега, сами са се хванали за гушите. И сам, понеже се увлече, понеже се помисли за богоизбран на третата и четвъртата година от управлението, помисли си, че е незаменим, че е без алтернатива, отврати хората, дойде онзи сбърканяк, изчете за 15 минути, някой му беше написал нещо ясно и смислено и хората отвяха Иван Костов. Царят спечели с 42% и нещо от гласовете и като сомнамбул, гледах го с очите си в нощта на изборите, не можеше сам да ходи, та трябваше партийната секретарка, жена му, той да се крепи в нея, за да отиде на пресконференцията не вярващ на това, което е станало. След което се обиди и година и половина не говори на народа си.
Водещ: Говориш за Костов?
Сашо Диков: Говоря ти за Костов. Историята до този момент се повтаря.
Водещ: За теб историята с Костов се повтаря в момента с Бойко Борисов?
Сашо Диков: Да. Защото първото нещо, което беше, смени министрите, ако си спомняш, половината министри. Защо ги сменяш? Не даваш обяснения. Чакай. Ти не можеш така да действаш. Сменяш Лъчо-Мозъка. Защо? Защото се бил обадил в Нова телевизия. При всичките тези гафове на Лъчо-Мозъка ти за това го сменяш и не казваш другото? Сменяш зам.-министъра на земеделието – не ни съвпаднаха нещо, така, вижданията за това. А затова, че той е син… баща му е един от най-големите арендатори в Добруджа, има ли там някакви конфликти на интереси – не казваш. И това остава. Сменяш Нанев, не казваш всъщност за какво точно. Проверка на ДАНС на Лъчо-Мозъка и на Нанев – едва изплю камъчето. Завчера беше казал – до две-три седмици обявява резултатите. На 34-ата седмица най-после каза – няма, те не били нарушени. Брей да му се не види. Разбираш ли, тези неща… А пък от другата страна, викам му – излъгахте хората, бе, излъгахте хората. В парламента първият закон, който трябваше да приемете е за Избирателния кодекс. Такива бяха обещанията в нощта на изборите – ние започваме първо с Избирателния кодекс, за да не казват хората, че към края, както направи сегашната власт и както всяка предишна прави, съобразно обстановката да приемаме Избирателен кодекс, който е изгоден. Досега още не е приет, както виждаш. И не си признава. Вика му – разбери, че излъгахте хората и не удържахте на думата си. Не, не е така. Как да не е така. Това са фактите. Не признава, не признава и това е. А така не става. Иначе, като тръгне някой на стачка да го плаши, лавира, прави, струва, фокуси, от единия, от другия ръкав, дава пари и запушва. Но скоро време ще стане така, че няма да има вече… с фокуси няма да стане. А се иска… Лошото е, че трябва да се направи… Според мен ако трябва да се закриват болници, ще закриваш. Като няма друг изход. И аз, доколкото разбирам, защо не си удържа на думата за пенсионната реформа. Тази цялата сфера, осигурителна, била пред фалит. Така чувам. Само че няма някой, който смело да излезе и да каже – хора, фалира държавата.
Водещ: Какво значи пред фалит, аз това не мога да го разбера?
Сашо Диков: Тъй като не могат да съберат необходимите пари. Защото аз съм чул апокалиптични сценарии, както това го каза наскоро, много добро интервю правих миналата седмица с Димитър Иванов. Той вика – разбери, държавата фалира, не се ли промени коренно финансовата политика, не се ли влеят пари, не се ли по най-бързия начин вземат някакви заеми отвън, за да се задвижи целият бизнес, държавата фалира. Викам, стига, как фалира.
Водещ: А тя фалира заради сегашното правителство или заради грешките на всичките предишни правителства?
Сашо Диков: Тя фалира сега, защото не могат да се събират пари от данъци, акцизи и това…, с които пари да се плащат пенсии, заплати, каквото има като бюджетни разходи. Пак казвам какво казват специалистите, аз не съм и не мога да ти кажа.
Водещ: А къде е журналистиката в цялата тази наша история? Гледаш всички предавания, телевизии – какво ти е мнението за предаванията, за водещите?
Сашо Диков: Най-сигурният начин да убиеш журналистиката е журналистиката или медията да спечели пари и да има пари. Това е най-сигурният начин. Доказали са го и западните медии, само че там е в по-други размери и по по-друг начин, но го доказват и нашите медии. Защото, както се казва – робът може да загуби само оковите си. Когато ти си роб само на дълга, така да се каже тъпо, журналистическия дълг, гладен, беден…
Водещ: Но даваш всичко от себе си и се ровиш и правиш добро предаване. Да.
Сашо Диков: Да. Но тъй като сега нещата в медиите станаха коренно различни, едно че някои, които имат пари… Първо, за да направиш пари, ти няма как… тъй като у нас и журналистическият, медийният пазар не е нормален пазар в повечето случаи, защото до голяма степен парите на медиите зависят от рекламните. А рекламният пазар е плод на монополи и така не е нормално. Ти не можеш по нормален начин, заради това трябва да лавираш, трябва да се слагаш, трябва да угодничиш, трябва хиляди услуги да правиш, съобразявания – първо с големия бизнес, защото срещу големите рекламодатели не можеш да пишеш, защото те ти спират кранчето и отиваш на кино. Същата е историята, подобна е историята и около властта. Плюс това не малко медийни босове искат да са и в буквалния смисъл близко до властта. Така че, разбираш ли – получава се една идиотска ситуация, в която сме го докарали до там. Върхът на всичко е – ти виждаш – една медийна група на Ирена Кръстева и на Пеевски буквално за една нощ обърнаха на 180 градуса курса. Стигна се до там, че най-тиражният жълт вестник стана официоз. Разбираш ли, ей такива, само и само да се угажда на сегашната власт.
Водещ: Докъде ще доведе това нещо?
Сашо Диков: Това ще доведе… Този, който си мисли, че чрез захаросани медии това ще му помогне по-дълго на власт, дълбоко се лъже.
Водещ: Появиха се някои заглавия, че си във война със сценаристите на Слави, не знам каква война ще водиш с тях?
Сашо Диков: Аз няма никаква война с тях. Те ме поканиха. Аз преди да вляза в студиото им казах – момчета, да не би да ви е последното предаване, да не се оказа, че ви е последното, защото не знаете какво ви чака. Те викат – за какво ще говорим. Викам – нали знаете, че за каквото и да говорим, аз ще кажа това, което мисля и това, което искам да кажа. След което започна предаването и станаха всичките тези там бози и такива работи. При което, според мен, Слави не е знаел, без неговото знание е било. Но е интересно, че те в предаването ми казаха – готов ли си да дойдеш като си дойде Слави, естествено, че съм готов, какъв е проблемът. Честно казано, на мен не ми се вярва да се осъществи тази покана. Но аз съм отворен. Аз нямам, какво да ти кажа, нямам притеснения. Моите притеснения са от друго, което им казаха – момчета, каузата на шоуто, така, онова, за което беше създадено това шоу навремето, умря. Умря, за съжаление умря. И каузата я убиха парите. Човек като Слави се превърна в отрицание на самия себе си. Онова, което беше каузата навремето, беше бунтарят, свободата, долу, това-онова. Аз съм ходил навремето, докато бяха в онова мазе в „Ескейп”, оттам излъчваха и с касетки разпространяваха по кабеларките, когато стана гафа, като ги изхвърлиха от Канал 1. Там съм ходил да участвам и не ми е пукало. Ходил съм с едно шествие, което беше организирал Слави за сестрите.
Водещ: Медицинските сестри.
Сашо Диков: В началото, малко след арестуването им. Да, защото беше друго. Само че сега, изведнъж идва Първанов и ти му се слагаш по безобразен начин. Идва Румен Петков и не смееш да му зададеш един въпрос накриво. ОК, плюй Бойко, само че еднакъв аршин трябва да има към всички.
Водещ: А ти имаш ли притеснения за тези неща, които говориш, че нещо може да ти се случи?
Сашо Диков: Виж какво, аз отдавна знам, че на мен всичко може да ми се случи. Много добре знам, че всичко може да ми се случи. Единственото ми успокоение е, че поне тези, които могат с един пръст да наредят нещо да ми се случи, поне знаят и са убедени, че всичко това, което говоря право-криво е плод на моето вътрешно убеждение, а не че някой ми е платил да топя този или онзи или да говоря един или друг. Но нали знаеш, че когато… няма как да се спасиш, ако някой нещо реши да прави, защото в тази държава какво по-лесно от това.
Водещ: Да поръчаш убийството на един човек?
Сашо Диков: Естествено.
Водещ: Оказа се, че цената е много ниска.
Сашо Диков: Естествено. Затова ти казвам, че аз ги говоря тези неща, защото съм… дълбоко ме отвращава начинът, по който се вършат някои неща, особено от Цветан Цветанов, защото тези хора дойдоха в името на нещо друго, коренно различно, да се борят възмездие, справедливост да въздадат. Така да се кажа. Нещо, което е само балон, а не акции, PR акции, снимки…
Водещ: Как си обясняваш тогава този негов висок рейтинг, най-висок в държавата.
Сашо Диков: Не мога да си го обясня ти казвам. Може би, ако тези неща, които ти ги наговорих, на които съм пряк свидетел, ако някой друг беше свидетел и ми ги разправяше, нямаше да повярвам, естествено. 

One Response to “Сашо Диков за състоянието на държавата”

  1. осмий « Эхо блогосферы Says:

    [...] PRnew.info Team пишет: Само че като отивам там, на осмия ден Апелативният съд от седем арестувани пет пуска от ареста, от тези пет трима ги пуска, защото няма никакво доказателство срещу тях. И осем месеца по-късно продължава да няма доказателства, … [...]

Leave a Reply