“Сателаит БГ” пуска 22 HD канала, след време – и 3D

в. 24 часа | Цветелина ШЕНЕВА | 06.06.2011

 

До края на годината една от големите телевизии ще мине на висока резолюция, казва шефът на оператора

  

Канали с висока резолюция, които за първи път се пускат в България, ще могат да гледат абонатите на новия сателитен оператор "Сателаит БГ". Той бе представен на медийния фестивал в Албена като нещо революционно заради фокуса си – пускане предимно на HD канали.
Телекомът започна излъчването си в средата на миналия месец с пакета "Орбитал", който за момента предлага 13 HD програми, а до края на годината ще ги увеличи на 22. Стандартните канали са 38, но и техният брой ще нарасне.
"В момента сме в процес на преход от стандартни към канали с висока резолюция – като преминаването от черно-бялата към цветната
телевизия. Ние искаме да направим платформа, която да даде възможност на българските канали да бъдат HD", обясни оперативният директор на "Сателаит БГ" Стефан Бонев. Според него още в края на годината една от големите български телевизии ще мине в HD формат.
Засега абонатите на пакета "Орбитал" са първите у нас, които гледат най-популярния музикален канал в Европа с висока резолюция – iConcerts HD. "Той е на продуценти и по него се излъчват всички най-големи концерти, които се случват по света. Пускат и концерти на живо. Той спечели и наградата за най-добра музикална телевизия през2008 и2009г. ",разказа още Бонев.
За да има този успех, "Сателаит БГ" започва тестово излъчване още през януари. Партньор й е най-големият оператор на спътници в света "Астра". До началото на май вървят техническите тестове, а 2 седмици след това операторът вече набира своите абонати. Те трябва да имат три неща, за да гледат канали с висока резолюция – стандартна сателитна чиния, HD телевизор и HD приемник.
За разлика от другите оператори новият доставчик не обвързва клиента си със свое оборудване и с договор за неустойки. "Потребителят може да си купи сателитна чиния, откъдето иска според възможностите си. Ние предоставяме картата, която може да се ползва, ако има съвместимо на нашата техника оборудване. Ако клиентът иска пълна услуга, ще предлагаме и наше оборудване", обясни Бонев. Цената на пакета "Орбитал" е 38 лв. По-скъпа е от пакетите на другите оператори, защото част от каналите са с кодирано съдържание за България. Абонатите могат да са спокойни, защото и с новите програми те ще плащат същата сума. Няма да им вземат пари за неустойка, ако закъснеят със сметката, защото "Сателаит БГ" са въвели предплатен абонамент. Потребителят сам определя кои месеци ще гледа и кои не. Картата за втори телевизор е безплатна.
Новият оператор е на мястото на "Тотал тв", която преди това беше ITV Partner. Усилията му са насочени към каналите с висока разделителна способност не само защото в тях вижда технологичното бъдеще, а и заради потребителите, които искат да гледат любимите си предавания с качествен образ и звук. "Засега сме на HD, а следващата стъпка е 3D картината", каза шефът в "Сателаит БГ" Сгефан Бонев.
КАНАЛИТЕ
"Сателаит БГ" първи пусна на пазара Viasat Nature HD. Другите канали с висока резолюция, които абонатите могат да гледат в момента, са Travel Channel HD, Viasat History HD, Luxe.TV HD, NG Wild HD, Eurosport HD, History HD, Deluxe Lounge HD, Unitel Classica HD, Penthouse HD2. C висока разделителна способност са и музикалните iConcertsHD, MTVN HD и Mezzo Live HD. Към тях до юли ще се включат още 4. "Сателаит БГ" в момента преговаря и за правата на Planeta HD.
Все още няма само филмов канал в пакета, но скоро и такъв ще се включи. Той ще бъде напълно нов за българските зрители.

Стр. 19

Leave a Reply