СБЖ измамен с 200 000 евро

в. Уикенд | Антоанета ДОНЧЕВА | 20.05.2011 

Некоректни наематели ползват имотите, не си плащат рентата

Шумен скандал назрява около малкото имоти, останали собственост на Съюза на българските журналисти. Оказа се, че лъскавият ресторант на улица "Граф Игнатиев", който се стопанисва от сина на бизнесмена Борислав Дионисиев – Христо, скоро може да хлопне кепенци завинаги.
Причината е съвсем прозаична – младежът забравил да плаща наем на пишещите братя от година и половина насам. Съдбата му щяла да се нищи на специална конференция тази събота. Лично председателят на СБЖ Милен Вълков се ангажирал да поеме случая и да намери някакво решение.
Помещението се разпростира на площ от 732 кв. метра и е апетитна хапка за доста предприемачи. Отдадено е под наем на 15 септември 2009 г. Тогава Христо предплаща за 6 месеца напред 13 000 евро, което прави по 17,75 евро за квадратен метър
Договорът е сключен за половин година. Предприемачът взема за готвачи известни майстори – имена в българската и италианската кулинария. За кратко превръща мястото в предпочитано заведение от столичния елит. Сред предлаганите вкуснотии е сладоледът, приготвян по италианска рецепта на 2 века. Майсторът е доведен от Ботуша и бързо привлича почитатели.
Нещата зациклят, когато Дионисиев-младши забравя да плаща наема. Така задлъжнява с близо 200 000 евро на съюза. В сметката влизат и режийните за ток, вода и отопление през есенните и зимните сезони. Няколко пъти некоректният наемател е подканян на разговор, но до среща така и не се стига. Ресторантът работи на пълни обороти и никой не вярва, че икономическата криза му се е отразила дори за ден.
"Дионисиев-младши има и други бизнеси, така че без проблем би могъл да погаси задълженията си, стига да има желание. Чудно защо ли не го прави", коментират хора от СБЖ.
Подобна е ситуацията и с култовия ресторант от втория етаж в сградата на СБЖ. Той е отдаден под наем на Сия Дуфева, дъщеря на Константин Дуфев, дългогодишен шеф на Радио-телевизионен център "Пловдив". Дамата обещава да модернизира помещението, като го "преработи" в две части – кафе и ресторант. После забравя за дадената дума и замразява ремонта. В един момент бдителни журналисти забелязват, че Сия има мераци да преустрои кръчмата в апартамент за живеене. Започват да наблюдават какво се случва и с ужас констатират, че са прави.
За да спрат в зародиш идеята й, наемат бодигард, който всеки ден след 17 часа застъпва на пост и следи какви ги върши госпожата. Тя също трябва да плаща наем на организацията на журналистите, но уви, я размотава.

Стр. 67

Leave a Reply