СБЖ раздаде годишните си награди

в. Дума | 04.11.2013

Първи ноември донесе отличия за журналисти в сферата на телевизията, радиото и печата

Съюзът на българските журналисти раздаде традиционните си годишни награди на светлата дата 1 ноември. В деня на будителите и.д. председателят и главен секретар на СБЖ Снежана Тодорова изрази задоволство, че списъкът на отличените е заслужено дълъг, защото са немалко онези, които са дали своя принос в областта на печатното слово и електронните медии.
"Вече 13 века все някой буди този народ и стигнахме дотам, че българите все са си будни. Избрали сме този ден да раздадем нашите награди и поради още една причина, защото честваме светите Козма и Дамян безсребреници, та нали хонорарите ни вече са такива, че почти се доближават до тях.", пошегува се водещият Любомир Пеевски. Председателят на комисията по професионално-творческите въпроси на СБЖ и член на Управителния съвет припомни, че догодина предстои 120-годишнината на организираното журналистическо движение в България.
Златно перо на СБЖ в категорията "Радио" получи Светлана Дичева за предаването "Графити по въздуха" на БНР. Колегите й от "Позиция" на радио "Варна" си тръгнаха с плакет. Грамоти получиха още няколко екипа на Българското национално радио – Ирина Недева за предаването, посветено на Съединението на България, Елена Кортел за предаването "Изгрев", Юлиана Алексиева за цялостен принос към музикалните програми на радиото, както и Росица Кавалджиева, Ирена Гъделева и Татяна Иванова, които отразиха гостуването на оперната прима Монсерат Кабайе.
С плакет в категорията "Телевизия" беше отличено предаването "Бразди" на БНТ. Диляна Гайтанджиева от ТВ7 получи Златно перо за своя документален филм, посветен на войната в Сирия. В раздела "Специални награди" със Златно перо на СБЖ бяха наградени Иво Никодимов от БНТ – за активно репортерско присъствие в съвременния телевизионен ефир, Антон Хекимян от БТВ – за актуална журналистика, и Иван Коджабашев от Пловдив за цялостен принос в българското вестникарство.
Награди в категориите "За цялостен принос", "Книга", "Български медии в чужбина" тази година не бяха връчени. Плакет за "Печат" получи вестник "Култура". Ивайло Нинов бе отличен със Златно перо за актуалната си сатира в печата, а фотожурналистът Тихомир Петков получи грамота. Екипът на Dnes.bg получи плакет в раздела за електронни сайтове. Със Златно перо бяха наградени още кореспондентът на ИТАР-ТАСС Игор Браварник и Даниела Фархи, която е кореспондент на в. "Труд" от Варна. Плакет на СБЖ получиха Емил Димитров и Гергана Димитрова от Русе за репортажите за златното съкровище в Свещари.
За принос в теорията на българската журналистика със Златно перо беше отличена доц. Илиана Павлова за книгата "Да споделяш в облаците. Новите медии и журналистиката".

Стр. 5

 

Leave a Reply