Седмицата през погледа на Вяра Анкова

Дарик радио, Седмицата | 25.09.2010 

Водещ: Седмицата ни ще бъде през погледа на Вяра Анкова, генерален директор на Българска национална телевизия. Здравейте.
Вяра Анкова: Здравейте.
Водещ: Много новини от БНТ в пресата тая седмица, БНТ прави софийски канал, Камен Воденичаров се връща в БНТ като водещ на „В неделя с…”, това е утре, нали.
Вяра Анкова: Не, „В неделя с” все още вървят повторения поради готовността на нашето студио което така е коментирано в обществото, „Студио 1”. Тъй като си прекратихме договора с НДК и фактически новото издание, ще започне на 3-ти октомври.
Водещ: Това е същото студио зареди което пък е заглавието „Шеф в БНТ с оставка за разходи по ново студио”.
Вяра Анкова: Да, виждате ли колко интересни заглавия има.
Водещ: Друго заглавие „Кой пречи на БНТ да печели от реклама”.
Вяра Анкова: Африканците примерно.
Водещ: Да, „Труд” отправи тази новина, цяла страница. И „Война за поста на Вяра Анкова”. Това като стария пост, директор на…
Вяра Анкова: Е това малко вече в жълтата преса отидохме с последното заглавие.
Водещ: Кое е важното заглавие за БНТ, кое е най-важното сега?
Вяра Анкова: Най-важното заглавие, ще успее ли БНТ да убеди обществото, че е истинска обществена телевизия. Това е въпрос както виждате поставям и смятам, че към това трябва да се стремят усилията на всичките мои колеги, защото все още БНТ не е извоювала така истинското признание за обществена телевизия и поради това, с всичките тези дебати, за нейното финансиране. Ако трябва да съм искрена, в момента най-основния проблем и така тема, която бих поставила е финансирането на БНТ.
Водещ: Бихте ли се съгласила да няма реклама, но за това пък всички нужни пари да идват през държавния бюджет, ако това не може да стане с такси?
Вяра Анкова: Не бих се съгласила, по няколко причини. Първо това е един доста рискован вариант, да поставиш една телевизия, която до сега е била така пазар поставена на медийната среда, да я превърнеш в играч, съжалявам за израза играч, който не е медийно поставен. Предполагам, че тука ще има един такъв момент на липса на конкуренция съвсем, на липса на борбеност, защото тогава никакви рейтинги няма да те интересуват, ти получаваш едни пари наготово и каквото и да произведеш, надали ще има някакво значение. За мен рекламата, спонсорството, означава една конкретност, която нито една телевизия доброволни не би трябвало да се лишава от нея. Друг е въпроса вече до колко трябва да има реклама БНТ, защото аз съм за ограничаване на рекламата на БНТ, но не в такива стойности, в които е в момента. Естествено, че когато една телевизия получава бюджет от държавата, не може да има и свободно абсолютно рекламно време. Но смесено, тъй наречено финансиране има в много обществени медии в Европа.
Водещ: А защо ви е повече рекламно време, когато ако е верен обаче анализа…
Вяра Анкова: Не пречат африканците, да.
Водещ: …не си запълвате и времето, което сте имали, например по време на Световното първенство по футбол?!
Вяра Анкова: Защото БНТ за мен до тази минута не е правила нищо, с което да си запълни рекламното време. Значи ние просто сме забравили, какво значи да продаваш не само рекламно време, а и продукция. Телевизионна продукция! Ето дори ще кажа, че в момента отиваме на изложението в Кан, с намерението да продадем продукция на БНТ.
Водещ: Какво ще се опитате да продадете? Кое според вас, някой може да купи в Кан?!
Вяра Анкова: Ами примерно прекрасни фолклорни предавания имаме, говорим не за филмова продукция. В Кан не се продават само филми, продават се телевизионни програми. Има прекрасни документални филми. Има прекрасни сериали. Така, че аз мисля, че ние трябва да станем една идея по-агресивни в продаваемостта. Но да се върнем на финансирането на БНТ, защото искам да изчистя този един момент, защото той е много важен. Тук в България говорим за три форми на финансиране, бюджет от държавата, реклами и такси. И тая дума такси плаши много хората. В Европа вече има доста други форми на финансиране на обществените телевизии. Например дъщерни дружества, акционерни дружества към държавата, публично частни партньорства, търговски организации извън БНТ, по-радикални форми, които ние тук въобще дори не обсъждаме.
Водещ: Какво ще правят те?
Вяра Анкова: Много фирми примерно са изнесли маркетинга навънка, филмопроизводството като дъщерна компания, техниката, като дъщерна компания. Да не говорим за това, че цели телевизии стават като акционерни дружества…
Водещ: Не само БНТ им поръчва, ами и други им поръчват!
Вяра Анкова: Да, те стават, ако оцелеят на пазара, оцеляват. Но това е една форма, в която ти изнасяш структури за финансиране без те да отежняват бюджета на телевизията.
Водещ: А вие мислите ли да го правите?
Вяра Анкова: Ние да мислим…
Водещ: Имате ли право всъщност?
Вяра Анкова: Не, нямаме, аз за това казвам, ние и да мислим в момента е малко Параграф 22 от това което мислим.
Водещ: Сега се мисли нов закон.
Вяра Анкова: Да, на мен ми е много интересно как ще…
Водещ: За радиото и телевизията или може би всички медии, но не е много ясно.
Вяра Анкова: Не знам все още, нямам яснота какво ще представлява този нов закон, за мен обаче трябва да има по-високо представителство на обществените медии в тази работна група, за момента то е на ниво юристи само.
Водещ: Трябва ли да се слее БНТ с БНР?
Вяра Анкова: Един изключително тежък въпрос, на който аз винаги съм казвал, че първо трябва да има един финансов анализ, защото ако ви попитам дали трябва да се слеете с друго частно радио примерно, може ли да отговорите без да имате целта и идеята, защо това го правим. Значи за мен първо трябва да се тръгне от едно друго стъпало, ако слеем БНТ и БНР, какво би донесло: а – на потребителите, общо казано зрители и слушатели; б – на държавата като финансиране; в – като каква структура искаме да изградим. Има много плюсове и минуси в едното и в другото. Но аз все още искам да видя финансовия анализ и идейния проект върху който след това да седнем да разсъждаваме.
Водещ: Т.е. няма да кажете, за или против? Понеже в БНР са категорично против като чели, защото то няма да е много сливане, а по-скоро вливане на БНР в БНТ…
Вяра Анкова: Аз не мога да кажа как ще е, защото и това не знам. В момента ние обсъждаме една така някакво, защо пък да не слеем БНТ и БНР, нали някаква идея. Но нека изходим от някаква базисна позиция на тази идея. Ако в тази идея наистина има добро така виждане за оптимизиране на структурите, за оптимизиране на финансирането, за оптимизиране работата на журналистите, защо не. Но за момента просто не виждам такова, не искам да обсъждам нещо…
Водещ: Няма ли просто логика в това, по-малко администрация, т.е. един човек ще върши работа и за двете, даже един репортер ще ходи на събитие и ще го разкаже с глас и видео?
Вяра Анкова: Значи един репортер е трудно да ходи на събитие, един, по простата причина, трябва да се направи едно доста странно програмиране, в което половината часове да се избере кога този репортер прави брейкинг нюс примерно за телевизията или за радиото го прави, ако събитието в шест часа примерно, когато и БНТ и БНР имат новини. Да не говорим, че реален аргумент, това, че и двете медиите ще почнат да предават едно и също в един момента и тогава пък ще се каже, защо тези пари въобще се изливат като няма някакво разнообразие на информацията и как ще се осъществи това, че все пак хората да получават различна информация, а едно и също по две медии, от един и същи човек. За мене, пак казвам, много неща, които трябва да се обмислят, преди да се вземе, колкото до администрацията, това което чух, напротив ще е разрасне, една шапка със зам. за БНТ и зам. за БНР, значи ние добавяме за момента една фигура административна, без да се знае на долу точно как се развиват нещата. Пак казвам, това за да може да стане, имало е времена, в които е имало БНТ и БНР заедно, даже момента имаме още собственост, които не сме разделили от онова време и се водят и на БНТ, и на БНР. Има много идеи, в които могат да се обмислят практично, но да се почне от нулата, а не от средата. В момента вървим от средна гледна точка и се чудим дали да тръгнем надолу и въобще да не го правим или да тръгнем нагоре и да го направим. За мен това не е вариант на работа.
Водещ: Какво мислите да променяте в програмата на БНТ? Ще има ли отговор на Байландо и Великолепната шесторка, хитовете от тая седмица на вашите частни конкуренти!
Вяра Анкова: Значи първо зависи какво значи отговор. Отговор ще има на БНТ, кога ще дойде този отговор е също въпрос на време, защото много добре знаете, че една програмна схема не се прави за един месец, нито за два. Тя трябва да бъде добре обмислена, точно като позициониране спрямо зрителя веднъж, кои са зрителите в този часови пояс и Б, като програма която предлага конкурентните телевизии. Какво и да предложим обаче, то няма да е в стила на Беландо или Великолепната шесторка, защото БНТ трябва да предлага различен, различна форма, различна програма, за да бъде обществена телевизия.
Водещ: Нещо като „Голямото четене”.
Вяра Анкова: Ами има различни форми, ето Би Би Си не само с новини и документални филми, разгледах каталога последния който е на Би Би Си, там има изключително развлекателни формати, има състезания, много реалити. Така, че една обществена телевизия не означава да бъде скучна, тя трябва да има, тя трябва да има развлечение на всяка цена, за да може да си изпълнява и другата част, която е по-строгата, по-обществената, по тази която трудно достига до хората, тази която не може да има рейтинг и за която БНТ получава субсидия.
Водещ: Частните телевизии като чели успяват повече и със сериалите въпреки, че вие правите редовно конкурси за сериали. Как ще отговорите на „Стъклен дом”, „Забранена любов”?
Вяра Анкова: Частните телевизии развиха тази една тенденция към сериали, която е много хубава, защото за мене българските филми трябва да се развиват и това е ангажимент на всички телевизии, не само на обществената телевизия, която има най-сериозния ангажимент, защото знаете, че 10% от нашата субсидия трябва да отиват за финансиране на българското филмопроизводство. Ще отговорим с една нотка комерсиалност в идейните проекти, които предлагат. Значи самите творци, когато предлагат за БНТ, предлагат по-консервативни проекти. Просто БНТ трябва да излезе от образа си на тази държавна тежка структура, в която ти като влезеш почваш по различно да мислиш, различно да говориш и различно така да правиш програма. Не знам дали да бъдеш скучен или по-скоро да бъдеш така по-официозен да го наречем. Да ползваме тази дума. Значи вече хората имат така доста голям поглед върху филми, върху програми, ние трябва да отговорим на техния интерес, поддържайки обаче един много добър стандарт. А колкото до частните телевизии, защо имат този интерес, изведнъж, защото той се появи в последните няколко години. Преди частните телевизии нямаха интерес към филмовото производство, това е един отговор на продуктовата реклама за мен, като чисто финансиране, която влезе и ето тука ми е другия въпрос! Защо продуктовата реклама беше забранена на БНТ в предаванията ви, не в предавания, за които ние говорим за обществени теми и политика. Но за предавания, които са развлекателни формати. Аз нямам отговор на този въпрос въпреки, че не изморявам да питам.
Водещ: Имате предвид да сложите чаша определена минерална вода, нали за това говорите и да вземете пари на тоя дето е произвел тая вода?
Вяра Анкова: Да, но ние ще вземем от бизнеса пари, няма да натоварим държавата, за да се образува една продукция, която е развлекателна. За мен държавата и ние ще го предложим, това трябва да си изясни ангажимента, който иска от БНТ. Когато на държавата и е ясно, че тя иска 10% новини, примерно говоря, 12% политически предавания, 2% детски, толкова образователни и за това получава пари БНТ, а за другото което е развлекателна продукция, шоу, реалити и т.н. БНТ трябва сама да си изкара парите, когато има едно такова разделение, тогава няма да има и разговора, защо на БНТ и се дават тези пари. Защо те не и се дават даром, БНТ има една изключително тежка функция и тя е да може да прави програма при всичките извънредни неща, които се случват в държавата и тя трябва да реагира. Ето преди няколко дни с, имаше така разговор между нас и Светия Синод по повод на шествия, Литийното, защото те в шест часа искаха да направят изявление по БНТ, което щеше да размести цялата програма от шест до осем, говоря за такава реакция, за два часа. Бяхме така много кооперативни и те показаха разбиране от това, но понякога има ситуации, в които ти трябва да реагираш и да си разместиш програмата и за това много трудно да направиш една дългосрочна програма на една обществена телевизия, още повече с някакви концерти, в които половината институции пишат, че ето организираме концерт, нека БНТ да ни бъде медиен партньор, съгласна съм, но за да бъде БНТ медиен партньор, а тя има определен брой разходи, за да може да участва като медиен партньор, трябва да види и къде да го излъчи в програмата си, защото обикновено сме информирани за това около 20-на дни предварително, докато започнат преговорите стават две седмици и програмата вече е пусната. А да не говорим, че ти не може да търсиш и сериозна продаваемост на тази програма като информираш рекламодателите две седмици преди събитието.
Водещ: Както разбирам имате аргументи, вие искате повече пари от държавния бюджет догодина?
Вяра Анкова: Значи аз не искам повече пари от държавния бюджет догодина, искам ясно схема на финансиране на БНТ. Дали ще е през бюджет, дали ще е през реклами, дали ще е по-радикална реформа в закона.
Водещ: Това с такси според вас ще стане ли някога?
Вяра Анкова: За мен лично ако трябва да кажа, всички така… ето изслушвам много мнения, нали как трябва да се въведат таксите. Аз лично смятам, че таксите са една остаряла форма на финансиране на обществените медии трудно се гарантира събираемост на тези такси и много държави вече се отказват от тези такси за финансиране на обществени медии.
Водещ: Как бихте подредила новините тая седмица? Не знам дали чухте дебатите, някои от тях много горещи в „Седмицата” от началото!
Вяра Анкова: Това е един много труден въпрос и сега не искам да се обръщам към моето битие на директор на Информация в момента.
Водещ: Коя новина е … на седмицата?
Вяра Анкова: Аз ще подходя не от новинарска гледна точка в момента. Ще подходя от човешка гледна точка. Изключително интересен ми беше дебата за вероучението в българското училище. И тука подхождам като, даже като майка, защото си задавах въпроса дали искам моите деца да учат…
Водещ: Искате ли?
Вяра Анкова: Ами честно да ви кажа, да. Защото смятам, че нещата не трябва да бъдат задължителни, да но нашите деца, трябва да имат представа от религията, от това което учи църквата. Ние имахме в нашия сутрешен блок съжалявам, че въвеждаме БНТ тука в една друга медия, но имахме един интересен разговор в сутрешния блок, в който се разбра, че дори това да бъде заместено с Етика като предмет, също е така една основа за възпитание бих го казала на нашите деца, да съгласна съм…
Водещ: …в детайла обаче.
Вяра Анкова: Значи съгласна съм, че е много проблемна тема.
Водещ: Защото църквата иска да е задължително! Министъра казва, добре, ама какво ще учат другите деца, които не са православни, защото църквата иска православието, казва гърците са се отказали даже да е задължително!
Вяра Анкова: Да, аз не знам дали предмета трябва да бъде вероучение, но нещо като теория на религиите, в които хората да се запознаят, т.е. децата да се запознават с теориите на различните религии…
Водещ: Ами те ги учат, … в пети клас учиха по един срок това, религия по религия! А църквата не иска това, дебата е друг, те искат да се учи от предучилищна до 12 клас.
Вяра Анкова: Е сега от предучилищна до 12 клас е. Аз смятам, че в момента в който се изясни точно какво иска църквата и се направи един разумен компромис и съм съгласна с това, че преди да се въведе това в училищата, ние трябва да почнем да посещаваме църквата. Защото аз знам много хора, които като така в частен разговор казват „Аз съм много религиозен”, обаче тяхната религиозност се състои в това на Великден да отидат на църква. Религиозността за мене я носиш ти, това е състрадателност, това е отношение към хората. Първо, даже преди посещаването на църквата бих казала, дори едно посещение на църква не прави човека религиозен.
Водещ: Въпроса е как да го разкажеш това например през медиите, вие имате предаване в неделя.
Вяра Анкова: Да, ние имаме, …то е в събота вече.
Водещ: Аз поне, аз в събота няма как да го гледам.
Вяра Анкова: Да, то в събота го преместихме, точно поради…
Водещ: В Дарик Ники Кънчев кани един свещеник който казва по нещо, кратко в предаването „България следобед”, Шоуто на Ники Кънчев. Въпроса е, че вече разказа който очакват хората е по друг начин, не по начина по който май си го представят свещениците.
Вяра Анкова: Аз съм съгласна с това, децата вече са съвсем различно поколение, ако ние искаме да ги доближим до църквата през една старомодност, няма да успеем.
Водещ: Във върховно славянство.
Вяра Анкова: Да, няма как да успеем. Така, че тук има много работа църквата. Аз винаги съм се възхищавала, честно казано от гръцката църква, защото гръцката църква намира начин да стигне до хората.
Водещ: Ама там вървят обаче часове литургии в неделя сутрин по техните обществени телевизии. Вие виждате ли го това да го направите в БНТ сутрин от 8 и половина до 11 и половина една литургия от „Св. Александър Невски”, не само за Великден и Коледа.
Вяра Анкова: Примерно, ако поканите Тончо Токмакчиев тука, той ще ви кажа, защото съм водила този разговор с него, как трябва БНТ да излъчва в неделя литургията. И на много хора мнението е такова и това е практика по цял, нали доста държави от ЕС.
Водещ: Да, германците го правят, също съм гледал.
Вяра Анкова: Но, само тука пак казвам, за да върна темата към БНТ. Че всичките тези телевизии, които го правят, не са с един канал. Гръцката национална телевизия като национална телевизия не излъчва, смисъл като национална телевизия излъчва но не по основния си канал. Т.е. ето това е другия разговор за БНТ, защото на тази обществена дискусия, която беше в Министерски съвет, така чух мнение „Ами защо като нямат пари, БНТ трябва да имат още канали, защо не си спрат регионалните центрове” или пък имаше дискусия за сателитния канал дори.
Водещ: Колко канала трябва да има според вас една национална телевизия на България?
Вяра Анкова: Значи каналите също са финансово обусловени, нали не можем да кажем „БНТ иска да има шест канала”, но една национална телевизия, за да изпълнява обществената си функция, говоря за обществена телевизия, трябва да имат поне две канала.
Водещ: Та по единият върви литургията, парламентарния контрол!
Вяра Анкова: Дори и за това, само че нямам намерение като има два канала, да предложим единия да бъде комерсиален, а другия обществен, но има ситуации, в които ти трябва да отговориш на зрителския интерес. Така, че има две примерно предавания, които текат по едно и също време. Ние наскоро имахме такъв случай със световното и волейбола. Когато се чудехме какво направим, защото волейбола може да не свърши, а мача за световното почваше. В единия момент, щяха да ни ругаят феновете на волейбола, в другия на футбола. Т.е. правилна позиция нямаш, слава Богу така свърши в една критична ситуация и можахме да реагираме. Но ето имаше реакции за олимпиадата, защо това не сте пуснали, защо онова не сте пуснали, когато беше. Не може в един канал да пуснем всичко и да има той нормална програма.
Водещ: Като говорите за два, говорите за два национални канала, различно от това което ще правите софийския канал?
Вяра Анкова: Софийския канал лицензията, която БНТ е получила при предишното ръководство. Тя е кандидатствала и е получила такъв лиценз. За мен така правилното нещо е да се направи по подобие на немската телевизия национален регионален канал, в който да се обединят ефирите на всичките центрове, плюс на софийския канал.
Водещ: Т.е. в различни часове пояси, София от 8 до 9, 9 до 10 Благоевград, Пловдив до 11.
Вяра Анкова: Да, но тогава се спестява изключително голям разход и за излъчване и за преповтаряне, за сега в момента четирите центъра имат много голямо продукция, която се преповтаря. Всички правят примерно културни предавания. Защо когато ти можеш в тези пояси да ги обособиш спрямо спецификата на региона и да направиш една много различна продукция, която да предложиш на зрителя и да национална и да е 24 часа, защото за мене в днешно време да имаш канал, който е шест или осем часа и през останалото време…
Водещ: Я работи, я като пуснеш…
Вяра Анкова: Как като зрител почваш да го гледаш. Това просто е, ето това ако продължава така, наистина не трябва да има такава форма. Тогава и аз ще кажа, дори и ще се замисля дали да правим регионални програми, ако те са по шест часа, защото те не стигат до зрителя. Една телевизия в днешно време, трябва да бъде 24 часа. В този ред на мисли искам да кажа, че обсъждахме антикризисни мерки преди, още не бях генерален директор и стигна също до една безумна идея в телевизията, в един така разговор в работна група, как ето предвид оптимизиране на разходите, трябва БНТ да спре да излъчва в 12 часа и цяла нощ няма програма, завърта се ако си спомняте едно време БНТ как свършваше с едно такова въртящо се и химна в 12 и почваме в 7. Значи това е толкова остаряло мислене, просто вие сте човек, който следите…
Водещ: А няма ли да е лесно сега с цифровизацията, да направите. Всъщност искате три канала, един национален, все пак ви разбрах малко по комериален, един където да вървят важни неща като литургиите и парламента, и регионален включвам и София.
Вяра Анкова: Все още не знаем колко канали ще имаме, за да може да коментираме какво ще е тяхното съдържание. Но при всички случаи, когато се даде избор на БНТ и възможност за повече канали, той не би трябвало да бъде само на тази, трябва да се появят на тази идея имам в предвид, трябва да се появят тематични канали. Защото има много…
Водещ: Което правят частните телевизии, филми, даже комедии свързани!
Вяра Анкова: Но това за мен не са канали, защото те предлагат готова продукция, те нямат специфични предавания за момента, в повечето от тях, не говоря за всички. Говоря за канал в който да има собствена продукция не само да пусне филмов канал или…
Водещ: /…/
Вяра Анкова: Да, говоря за канал за със собствена продукция. Тогава може да се помисли както в повечето държави има културен канал, но това не значи филмов, не значи театрален. Говорим за културен канал, който да представя цялата културна идентичност на нацията, да има детски канал. И нещото което ние така, първите неща, които ще направим, да се направи портал на БНТ в интернет, защото ние трябва да започнем да развиваме и интернета, трябва да обърнем внимание на такива съвместни форми на излъчване между интернет телевизия, това е бъдещето и има страшно много вече такива проекти, ето…
Водещ: Ще ви трябва ли някакъв етно канал, предвид всички дебати, които сега текат по ромския въпрос. А и може би така ще си решите и вечния проблем с част от партиите в България с турските новини!
Вяра Анкова: Значи, това искам да кажа, в цяла Европа има новини на езика на етносите, даже на етносите. Но те са в регионален ефир. Ако се появи такъв регионален канал за който говоря национален, този дебат няма да го има в България.
Водещ: Добре, Вяра Анкова в „Седмицата” и бъдещето на БНТ, през нейният поглед.

Leave a Reply