Седмични новини за маркетинг и реклама (16 юли)

www.capital.bg I 16.07.2014г. 

Варна търси рекламна агенция за един милион лева, тръгва ново бордно списание на руски, Walmart става и медиа агенция, a Publicis търси нова посока след провалената сделка с Omnicom

Община Варна търси рекламно обслужване за един милион лева

Община Варна търси фирма, която да публикува "обяви, съобщения и други текстове, свързани с дейността ѝ в различни медии, показва проверка на "Капитал Daily" в европейския регистър на обществените поръчки TED. Проектът е двугодишен, а общината е отделила бюджет от 800 хил.лв. без ДДС. Сумата ще бъде осигурена от бюджета на Варна.

Според първоначалното задание, потенциалният изпълнител трябваше да има сключени договори за реклама с национални и регионални медии. Сред другите изисквания са и "договори с администратори на минимум три facebook fan pages, с тематична насоченост съдържаща задължително "Варна", "България" и/или "Черно море". Желаещите да работят по проекта трябва да приложат и разпечатки на публикациите, "от които да е видно датата на публикуване и броя на импресиите." Изискването е трите страници да имат над 50 хил. харесвания всяка, а за последните три месеца да имат поне 10 публикации с 10 хил. импресии. По-късно обаче общината изтри тези изисквания от поръчката.

Община Варна е разписала и подробни критерии за оценка на участниците. "Срокът за публикуване на обяви и съобщения в екстремни ситуации" например носи 15 точки тежест. Гаранцията за участие в конкурса е на стойност осем хиляди лева, които трябва да бъдат внесени по сметката на общинското предприятие "Инвестиционна политика" в "Централна кооперативна банка".

Bulgaria Air пуска бордно списание на руски език

През лятото авиокомпанията Bulgaria Air за първи път ще публикува собствено списание на руски език. Изданието се казва Go On Air и ще се разпространява на борда на самолетите. "Причината за неговата поява е нестихващият поток от руски туристи, особено през летния сезон," обясняват от компанията. Съдържанието на списанието ще е свързано с туризма и развлечението в България. Go Оn Air щe има "местен фестивален календар" и иска да да промотира "неизчерпаемите възможности за летен туризъм в България".

Walmart ще продава реклама като медиа агенция

Американската търговска верига Walmart създаде Walmart Exchange (WMX) – платформа за дигитална реклама, чрез която ще продава големи масиви от информация за своите потребители, пише специализираното издание AdExchanger. Компанията ще продава данните от покупки, карти за лоялност и други бази данни, за да привлича рекламните бюджети на своите доставчици. Платформата е подобна на услугата Amazon Advertising Platform (AAP), която също работи с информация за навиците на потребителите. "Разликата е, че Amazon иска да монетизира трафика към своя уебсайт, а рекламодателите в тяхната платформа често не се припокриват с продавачите," обяснява мениджърът търговска стратегия в Razorfish Джейсън Голдбърг. Walmart, от друга страна, също продава трафика на своя уебсайт за реклама, но основната цел на платформата е да увеличи и продажбите на собствените му продукти. Търговската верига вярва, че "много от доставчиците ѝ все още нямат добре развити стратегии за дигитален маркетинг и биха спечелили от мащаба на Walmart," коментира още Голдбърг, цитиран от AdExchanger. Някои от параметрите на проекта все още обаче не са известни – например конкретните видове баз данни, които компанията ще предлага както и кои са "третите страни", които ще се включат в бизнес модела.

Publicis Groupe търси нова стратегия след пропадналата сделка с Omnicom

До 14 юли висшите мениджъри на международната рекламна мрежа Publicis Groupe трябваше да дадат своите предложения за нова стратегия за развитие на компанията след провала на сливането с Omnicom, пише The Wall Street Journal. Преди година двата рекламни гиганта взеха решение да се обединят. Стойността на сделката беше 35 милиарда долара, като се очакваше тя да доведе до огромно преструктуриране в двете компании. В България това щеше да засегне групата агенции на Publicis София, както и различните звена на Omnicom – BBDO, DDB, TBWA, OMD, PHD (които в България са с различни собствености). През пролетта на 2014г. обаче сделката между Publicis и Omnicom беше отменена, а наскоро изпълнителният директор на Publicis Groupe Морис Леви я нарече "изгубено време". Сега третата по големина рекламна мрежа търси нова стратегия, "която ще ѝ осигури растеж на пазар, който все повече започва да принадлежи на дигиталните агенции," пише The Wall Street Journal. Идеите за нова посока включват сливане на различни творчески агенции под шапката на Publicis, реорганизация на дигиталните активи на мрежата, както и придобиването на малки иновативни агенции, твърди изданието.

Пазарът на "свързани телевизори" надхвърля един милиард устройства

Броят на "свързаните телевизори" вече е над един милиард, показва изследване на Strategy Analytics, цитирано от TechCrunch. Числото включва умни телевизори (smart TV), приставки и сет-топ боксове (например приставката Apple TV), конзолни игри, Blu-ray плейъри. Според изследването броят на устройствата ще се удвои до 2018 г. Скоро Google ще направи втори опит да вземе по-голям дял от пазара с проекта Android TV (преди няколко години компанията опита да въведе Google TV, който не беше особено успешен). В момента 35% от пазара принадлежат на Apple TV, a на Google TV – малко над 10%, твърди изследването. "Свързаните телевизори" променят навиците за гледане на телевизия от пасивно превлючване на каналите към активен избор на собствена програма с определени предавания. С това вероятно скоро изцяло ще се промени и концепцията за рекламен блок по телевизията. 

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply