Седмични новини за маркетинг и реклама(9 юли)

www.capital.bg I 10.07.2014 г.

 

Publicis прави кампания за Ficosota Syntez, vBox7 влиза в ново партньорство, МИЕТ дава награди за творческите индустрии

 

"Publicis София" пуска нова кампания за Ficosota Syntez

Рекламното звено на Publicis пуска нова рекламна кампания на един от брандовете за перилни препарати на българската компания Ficosota Syntez – Tema Skin Loving. "Продуктът е нова серия прах
за пране, която съчетава ефективно изпиране и деликатна грижа за кожата", казват от рекламната
агенция. Маркетинговата им идея се базира на прозрението, че кожата, както и дрехите се нуждаят от грижи, а само козметиката не е достатъчна. Продуктът се отличава от останалите в категорията с това, че не позволява отлагане на частици прах в тъканите и съдържа екстракт от памук, поясняват от агенцията. Рекламната кампания включва телевизионен клип и принт визии. Това е първата кампания за Publicis за бранда "Тема", а компанията директно е поканила агенцията да го осъществи. Наскоро Publicis прави и телевизионен клип на марката "Семана". Ficosota Syntez е един от най-големите български рекламодатели, като само за първата половина на изминалата година са инвестирали над 11 млн. лв. в реклама. Тази година обаче рекламите на компанията отсъстваха от традиционни събития на индустрията, като например наградите за рекламна ефективност Effie през май.

VBOX7.COM влиза в партньорство с музикалния лейбъл Facing the Sun

Музикалният лейбъл Facing the Sun става част от партньорската програма на българския сайт за видеосподеляне vbox7, съобщиха собствениците на платформата. Преди няколко месеца от netinfo обявиха създаването на програма за споделени приходи от излъчената във видео реклама. "По този начин създателите и праводържателите на съдържание ще печелят от видеата си и това ще ги стимулира да правят още по-качествени клипове за потребителите на vbox7.com", коментират в официалното съобщение от netinfo.bg. "Te ще добият и по-голяма популярност, защото видеата им ще бъдат промотирани в мрежата от сайтове на "Нетинфо", така че да достигнат до целевата си аудитория", се казва още в съобщението.
Преди година собственикът на "Нова тв" – "Нова броудкастинг груп", придоби групата уебсайтове на netinfo (от която част е и vbox7) заедно с "Дарик уеб". От началото на 2014 г. започнаха да стават видими и промените в резултат на сделката. Новата онлайн група вече създаде мобилни приложения на vbox7 и sinoptik.bg. Преди няколко месеца обяви и промените в политиката на vbox7, които вероятно имат за цел както да привличат повече съдържание чрез директни приходи от реклама, така и да разрешат част от проблемите с нелегалното съдържание на сайта.

Кулинарен стартъп спечели конкурс за бизнес идея в творческите индустрии

Състезанието за бизнес концепции в творческите индустрии Thirteen Arts излъчи победител – кулинарният стартъп Vanilla Kitchen, съобщиха организаторите. Конкурсът се провежда за втора поредна година в България и е част от международния Creative Business Cup. Събитието се съорганизира от Министерството на икономиката и енергетиката. Идеята на Thirteen Arts е да подкрепи предприемачеството в творческите индустрии (терминът обединява реклама, архитектура, изкуство, дизайн, мода, филмово производство, музика, медии и разработката на софтуер).

Vanilla Kitchen е проект на Ваня Иванова – авторката на идеята предлага създаването на мрежа от сладкарски ателиета, в които клиентът сам създава продукта си. Преди няколко месеца Иванова създава собствена сладкарница, в която всичко се приготвя от органични продукти. С Vanilla Kitchen тя иска клиентите сами да развият отношение към здравословното хранене. Наградата за победителя в конкурса е участие на международния финал в Дания. На второ и трето място тази година са класирани проектите iKollect, чиято идея е свързването на авторите на произведения на изкуството с потенциалните им купувачи, и WIshi – платформа, която обединява хора с еднакви желания.

Платформата за микровидеа Vine се обръща към рекламодателите

Сайтът за кратки видеа Vine иска да стане по-примамлив за компаниите и рекламните агенции, пише международното издание Forbes. Отскоро онлайн платформата показва брояч на гледанията на всяко видео. Проектът Vine беше започнат от Twitter през 2013 г. и досега показваше само харесванията и коментарите под даден клип, и то само на регистрираните потребители. "Хората не трябва да купуват ‘нещата‘ ви. Не трябва да кликват върху like бутона. Не трябва и да ги споделят. Защо да очакваме да го правят", коментира пред изданието потребителят на Vine Никълъс Мегалис, който има 4.3 млн. последователи в платформата и публикува спонсорирани видеа на брандове. "Освен ако не създадеш нещо невероятно, нещо забавно и нещо истинско, което просто да уважава интелигентността на хората, които те подкрепят – това е най-важното", довършва мисълта си Мегалис. Броячът е основна функция и метрика на всички останали сайтове за онлайн видео и със сигурност ще направи Vine по-популярен сред комуникационните агенции. Предимството на уебсайта е, че привлича младата аудитория.

Facebook планира да купи мрежата за видеореклама LiveRail

Социалната мрежа Facebook ще придобие мрежата за реклама във видеоклипове LiveRail, съобщиха от компанията, цитирани от AdExchanger. LiveRail работи за клиенти като американската бейзболна лига, медийния холдинг Gannet и Dailymotion. Това е първият подобен рекламен проект с потребители на премиум видео съдържание за Facebook. Бизнесът на LiveRail включва прекъсването на онлайн видеа с рекламни паузи, които приличат на телевизионните. Вероятно е Facebook да разработва платформа за видеореклама, подобна на проекта DoubleClick на Google.

 

Оригинална публикация 

 

Leave a Reply