СЕМ готви солени глоби за шумни реклами от есента

www.novinite.bg | 14.07.2013 

Причината е, че въпреки новите правила десетки граждани подават сигнали, че телевизионните реклами все още са с по-силен звук от този на другите предавания. А срокът, в който телевизионните оператори трябваше да се саморегулират и рекламите да станат по-тихи, изтече на 1 юли.
Председателят на СЕМ Георги Лозанов обясни пред БНТ, че една от причините за това е, че рекламодателите са сключили договорите си с телевизионните оператори, преди да се въведе изискването.
"Има вече стандарти, които са въведени, така че да не се произвеждат реклами с разминаване в звука. А това вече е изцяло във възможностите на самата телевизия да реши този проблем", заяви Лозанов.
Mного телевизионни оператори все още не са закупили и специални устройства, с които да регулират звука. Това не е малка инвестиция и е още една причина за бавното изпълнение на разпоредбата.
"Есента СЕМ ще направи мониторинг и ще установи дали изцяло е изчистен проблемът. И ако има разминаване, ще пристъпим към санкции", посочи той. Глобите ще бъдат от 3 000 при първо нарушение до 30 000 лева при повторно. 

Leave a Reply