СЕМ: Няма съмнение, че БНР е добре работеща медия

www.cross-bg.net | 28.07.2011


Общественият оператор се намира в период на устойчиво развитие

 

София /КРОСС/ Няма съмнение, че Българското национално радио е добре работеща медия. Общественият оператор се намира в период на устойчиво развитие. Това са изводите на председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов, след като генералният директор на БНР Валери Тодоров и УС на медията представиха пред медийния регулатор отчета за програмната, технологичната и финансовата дейност на обществената медия през последните шест месеца.
Въпреки тежката финансова ситуация, продължихме структурните, техническите и технологичните реформи и постигнахме една от големите цели – да влезем в дълбочина във всяка една от вече предприетите стъпки, каза Валери Тодоров и поясни, че успехите са свързани със структурни натрупвания, които позволяват бърза технологична реакция.
Българското национално радио затвърди и разшири своите позиции.
Информационният лидер програма „Хоризонт” стана и лидер на актуалната, обзорната и международната журналистика. С новите музикални стилове и жанрове, с откриването и налагането на нови таланти с по-дълбока проекция, програмата се превърна и в музикална институция. Сменен е профилът на аудиторията – според социологическите проучвания „Хоризонт” е търсена от все повече млади хора и слушатели с по-висока технологична нагласа. Програма „Хоризонт” вече може да се слуша и в мултимедийния портал Vodafone live безплатно за страната, предстои да бъде включена и програма „Христо Ботев”, а след това възможностите ще бъдат разширени и с Vivacom.
Новата обединена сутрешна линия на програма „Христо Ботев” „Нашият ден” е част от амбицията програмата да се превърне в културна институция, която не само открива, но и налага тенденции. Безспорен успех е предаването „Аларма пънк джаз”, успяло да привлече интереса на младежката аудитория към алтернативната музика.
Наред с традиционните събития, които се организират за представяне на имена в областта на културата и изкуството, се проведе и първият конкурс за радиопиеса.
В регионалните радиостанции на Българското национално радио беше изграден унифициран модел на работа в цифрова среда. Освен медийни лидери в регионите си, те са и културни центрове. В арт-салоните им звучат концерти, подреждат се изложби, провеждат се срещи.
По искане от страна на първото европейско радио „Еврорадио”, единствено БНР увеличи с 20 % обема на излъчвания и програми през 2011 година. Обществената медия излъчва 2195 часа повече от заложеното за 2010 година въпреки намаленото с 15 % финансиране.
Изцяло обновеният корпоративен сайт е важна стъпка към превръщането на интернет излъчванията в „медия в медията”. Продължава цифровизацията на звуковия архив и интегрирането му със системата „Далет”.
/ДН/

Оригинална публикация

Leave a Reply