СЕМ СЕ РАЗЯДОСА

в. Седмичен Труд | 18.05.2011

 

Съветът за електронни медии е наложил 3000 лв. глоба на кабелния оператор "Диема 2" заради филм с насилие, излъчен през деня. Става дума за "Посветените" – френска продукция, неподходяща за зрители под 12-годишна възраст, за което предупреждава и съответен надпис, филмът обаче е излъчен през деня, в нарушение на Закона за радио и телевизия, който задължава телевизиите да пускат подобни ленти след 23 ч. Убедени, че кадрите на жестокост и насилие, каквито се съдържат в този филм, създават "опасност от увреждане на физическото,
психическото и нравственото развитие на децата", надзорниците от СЕМ налагат санкция.
Разпространителите пък я оспорват с мотива, че знакът за препоръчителен родителски контрол трябвало да се счита достатъчно предупредителен за възрастните дали да разрешат на децата да следят филма. Но нали в този следобеден час /филмът е излъчен от 14,09 ч./ повечето родители сме на работа и няма как да упражним контрол над това, което гледат синовете и дъщерите ни по телевизията!
И ето че СЕМ показа характер да наказва подобни опити да се заобиколят правилата за чистота в ефира: 3000 /три хиляди/ лева глоба!
Сума комична, след като за секунда рекламно време телевизиите искат по около 400 лв. през деня. Така само 7-8 секунди реклама ще стигнат, за да се "избие" глобата и керванът от бруталност и насилие в ефира да продължи да си върви, докато надзорният регулатор се прави, че варди. Интересно, с колко щяха да одрусат телевизията, ако си беше позволила нещо много по-страшно – да пусне неплатена реклама?

Стр. 10

Leave a Reply