СЕМ скастри медиите за нетолерантност

 в. Дума | 11.11.2013 

Регулаторът излезе с декларация срещу некоректни материали за бежанците в България

Седмица след като Съветът за електронни медии обяви, че започва фокусирано наблюдение как се отразява приемането на бежанците в страната, регулаторът вече разполага с конкретни резултати. След мониторинга на редовното си заседание СЕМ излезе с декларация, в която призова медиите да бъдат по-умерени в речта си и ги скастри за определени негативни квалификации и епитети.
"На общия фон на бързото, разнопосочно и професионално информиране по темата в полза на зрителите и слушателите се открояват отделни прояви на враждебна реч и използване на недопустими от законова и укорими от морална гледна точка квалификации като "канибали", "сган", "долнопробни примати" и др", гласи декларацията на регулатора.
Позовавайки се на препоръки от Съвета на Европа, от СЕМ припомнят, че свободата на словото не включва изразяване на расистки възгледи или такива, които подбуждат омраза, ксенофобия, антисемитизъм и други форми на нетърпимост. На практика това означава, че всяко мнение може да бъде изразено публично, но никое мнение не може да бъде изразено така, че да засяга нечие лично достойнство или етническата и религиозна принадлежност, уточняват от регулатора.
СЕМ допълват, че враждебната реч обикновено не идва от представители на медията, а от техните събеседници, най-често политици, но подчертават, че отговорността по закон си остава на медията. Регулаторът подчертава, че водещите и репортерите са длъжни да направят необходимото, за да защитят засегнатите. "Друг, но не помаловажен въпрос е, когато водещи в някои медии са политици. Това формира специфичен конфликт на интереси и отваря територия за широк публичен дебат", открехват възможността за допълнителна дискусия от регулатора.
Срещу езика на омразата и насаждането на нетолерантност с позиции вече излязоха и от АЕЖ-България. Превръщането на ксенофобските настроения в медийна сензация е безотговорно и опасно, заявиха от асоциацията.

Оригинална публикация

Leave a Reply