Семейният психотерапевт Анелия Тренчева: Риалититата са новите жертвени клади

сп. Тема | 2010-04-03

- Госпожо Тренчева, толкова болно, колкото Виждаме В Big Brother Family, ли е съвременното българско семейство?

- Семейството не е толкова болно, колкото е в тежка криза. От гледна точка на моята професия тази криза означава спешна и голяма промяна. Досега всички големи промени в обществото са ставали чрез войни и революции. Преходът този път обещава да е много по-мек. Хората няма да изтребят 20 милиона души, за да го извървят. Очертава се целият натиск да се поеме от семейството и от ценностната му система. Мисля, че риалититата са новите клади, на които се изгарят жертвите на този преход. Някои от тях пак са като в най-страшните времена – заслепени доброволци. А всички ние, гледайки тяхната "смърт", пак като тогава изживяваме собствените си чувства и емоции. Мотивът ни да гледаме е, за да си кажем: "Аз не съм чак като него, не съм толкова лош, толкова първичен, аз съм no-извисен." Без подобни зрелища се чувстваме уязвими, не сме сигурни в себе си, в безпътица сме. С публичното "убийство" на хората от риалититата всички останали започват да се харесват повече.

- Какво означава последното, че Big Brother Family все пак помага?

- Не помага. Big Brother Family не предлага никакъв модел. Той се качва на гърба на хора, които иначе са или за социално подпомагане, или за терапия, и ги язди, докато те паднат и издъхнат. Това е предаване, което унищожава хора.

 - Каква ще е съдбата на семейството, което ще спечели парите, колата и апартамента? Няма ли все пак да се сплоти от наградата?

- Парите, колата и апартаментът не са сплотили никого истински. Особено спечелени по този начин, те водят след себе си съвсем нови рискове. Ако семейството е под напрежение, парите само ще го увеличат. Естествено, всеки случай е сам за себе си, но у тези хора аз виждам ниско ниво на емоционална връзка. Хармонични са семействата, в които личните качества на партньорите се развиват и които умеят да възпитават добре децата си. Аз не мисля, че истинската причина тези хора да отидат в Къщата са колата, апартаментът и парите. Всеки от тях крие и нещо друго, което го е подтикнало.

- Вие сте семеен терапевт. Агресията, изневярата, финансовите проблеми – има ли един основен проблем вкъщи днес?

- Този въпрос е измислен и зададен от мъж. Аз пък ще ви кажа, че не е задължително емоцията, наречена агресия, да е лоша и деструктивна. Но след като все пак говорим за Big Brother, изваждането пред скоби на тези компоненти със сигурност означава, че в реализацията на шоуто доминират мъже. Нищо чудно тези хора да проектират собствени изживявания и състояния и да ги вменяват на цялото общество. Както виждаме, те имат тази власт.
Агресията е опасна емоция при хората с нисък интелектуален статус и с психически отклонения, защото прераства в насилие. Насилие има навсякъде, във всички общества. Дори не съм сигурна, че най-страшното насилие е физическото. При него всичко е ясно и терапията е лесна. Има и психическо, с което много по-трудно се работи. При всички случаи обаче насилникът има нужда от помощ. Той не е в състояние сам да се справи с проблема.
Изневярата също е сериозен проблем, от който страдат много семейства. Повечето двойки, превърнали се в тройки, в крайна сметка се разпадат. Там нещата обаче биха могли и да се решат при съвместни усилия от страна на мъжа и жената. Стига желанието им да се развиват в рамките на семейството да не е изчезнало.
Моят опит показва, че най-често семействата се разпадат заради нарастване на чувството за тревога. Когато няма условия тя да се обсъжда между партньорите, се появяват предпоставки за раздяла. Мога със сигурност да кажа, че когато двама разговарят и дори се карат, бракът им оцелява по-често. Когато мълчат, се получава т.нар. подпрагово напрежение. При него в един момент те стават и след 10-15 години съвместен живот си тръгват и никога повече не се обръщат назад.

- Кой ще победи в Big Brother Family?

- Победата ще отиде при мъжа, който най-убедително демонстрира сила, способност да закриля жената и децата и който в същото време излъчва премерена доза агресивност към останалия свят. Ако виждате такъв човек в Къщата, да знаете, че той ще е победителят.

Стр. 14, 15

Leave a Reply