Сериалите вече не са това, което са

в. Пари | Теодора МУСЕВА | 28.01.2011 

Те имитират действителността, че да избягаме от реалността поне за малко

20.00 ч вечерта. Прибирате се смазани след 8-10 часа 6 офиса и умът ви не спира да преиграва ситуации от деня. Единственото, което ви се иска, е да спрете да мислите. Поне за час да изключите постоянния поток от тревоги. А какъв по-лесен начин да се отпуснете от едно бързо сериалче в леглото с чаша чай или една бира в ръка? Сериалите имитират действителността до степен, че можем да се идентифицираме с героите, за да избягаме от реалността.
Макар и да се смеем на бабите и майките си, че гледат турски сериали до забрава, ние не сме по-далеч от тях – когато излезе нов епизод на "Д-р Хаус" в "Замунда", за по-малко от час той става един от най-сваляните торенти. Американските сериали се превърнаха влюбим метод за релаксация на широка аудитория: от 8 до 80 са годините на зрителите им, а социалният им статус е доста разнороден – от продавач до банкер. Причините за растящата им популярност са много. Форматът им подхожда на времето и способността за концентрация на съвременния човек. Една серия отнема двойно по-малко време от пълнометражен филм и отговaря на нуждата ни от бързо и неангажиращо развлечение. Освен това сериалите просто са добри. "Телевизията има по-добри сценаристи и актьори от по-вечето пълнометражни филми, които съм гледал", споделя фантастът Орсън Скот Кард, автор на бестселъра "Играта на Ендър". А да получиш качеството на кинофилм, компресирано в 45 минути, е нещо доста ценно за модерния човек.

"ПОСЕТИТЕЛИТЕ" (V)*

Някои сюжетни линии никога не остаряват – неосъществена любов, разменени идентичности, хора гущери от Космоса…V започва с облекчените лица на нюйоркчани, които ръкопляскат на гигантското, плаващо в небето лице на Анна, водач на извънземните, които са посочени като "посетители" (Visitors от английски, оттам и V), след като тя обявява какви са причините нейната раса да посети Земята. На планетата на посетителите се е изчерпил жизненоважен за съществуването им минерал, който може да бъде намерен в изобилие на Земята, и посетителите са готови да разменят знанията си за него. Тяхната мисия на Земята е мирна, уверява Анна земляните. Посетителите, чиито летящи чинии кръжат над големите градове по света, създават туристически и целебни центрове, както и забавни посещения на своите космически кораби. V всъщност е римейк на минисериала от 1983, но този път създателите му Кенет Джонсън и Скот Питърс са вплели в него множество хитроумни научнофантастични препратки и специални ефекти. Феновете на първия V може и да копнеят по върховния главнокомандващ Ричард Хърд с неговия жизнерадостен гащеризон и фънки очила, но новият V е не само по-ускорен и визуално увлекателен, но и обещава да бъде и по-тематично изкусителен.

"СЪБИТИЕТО" (THE EVENT)

"Събитието" има потенциала да се превърне в истинско събитие. След финала на сериала "Изгубени" NBC без съмнение са замислили The Event да заеме неговото място в сърцата и съзнанието на зрителите. По начина, по който каналът рекламира шоуто, можем да предположим, че то или ще има голям успех, или ще бъде напълно отхвърлено. Особено след като пилотният епизод не изяснява главния въпрос, а именно: какво е събитието. Както при "Изгубени", така и тук почти нищо не се разкрива в първия епизод.Събитието започва с конспирация на глобално ниво. Шон Уокър (Джейсън Ритър) се заплита в национален заговор, след като неговата приятелка Лейла (Сара Рьомер) мистериозно изчезва от карибски круиз. Междувременно президентът Елиас Мартинес (Блеър Ъндърууд) трябва да обяви освобождаването на група задържани, водена от София Магуайър (Лора Инес). Техните съдби са на път да се пресекат в условията на глобална конспирация, която може да промени бъдещето на човечеството. Сериалът изгражда мрежа от загадки, като обещава изчезвания, мистерии, конспирации и масивни разрушения. Серийните мистерии не са на мода напоследък поради няколко провала през последните години. Повечето опити на мрежите да създадат нещо от ранга на "Изгубени" бяха неуспешни. Ето защо на The Event се гледа скептично, дори и от тези, на които сериалът е допаднал. Възможно е шоуто да очаква от зрителите търпение, което те вече нямат. След като чакахме години да разберем какво представлява Островът в "Изгубени", едва ли ще имаме желание да чакаме още толкова, за да разберем какво е "Събитието".

"ВЕСЕЛИЕ" (GLEE)

Музикалната комедия, която вдъхнови хорове и улични движения, се завърна за втори сезон. Не е нужно да търсите много, за да откриете фенове на "Веселие". Историята на светлоокия учител с перчем на вълни Уил Шустър (Матю Морисън) и усилията му да събере група удивителни, но размирни тийнейджъри в хор се оказа толкова успешна, че започна да се сравнява с Бийтълс манията. Милиони от песните към сериала са свалени в интернет от дебюта й през 2009 г. Рекламната търговия процъфтява – продават се караоке машини, игри, облекло и т.н.

"ЕКСПЕРИМЕНТЪТ" (FRINGE)

Когато премиерата на Fringe беше излъчена преди три години, последваха множество сравнения с "Досиетата Х" – Оливия (Ана Торв) е агент на ФБР, вярващ в паранормалното, а Питър (Джошуа Джаксън) е нейният практичен консултант. Но шоуто доби доста по-игриво звучене поради образа на лудия учен – бащата на Питър – Уолтър (Джон Нобъл). "Експериментът" развива цяла митология чрез тайната война между две идентични Земи. Тези алтернативни реалности помогнаха на сериала да заеме своята ниша в научната фантастика. През втория сезон "Експериментът" предприе решаваща крачка напред, като накара своите герои да пътуват до Земя-2. Още по-голяма промяна донесе изпращането на двойничката на Оливия обратно на Земята, задържайки Оливия-1 като заложник на алтернативния Уолтър. Третият сезон на "Експериментът" се различава от началото на сериала и поради последователните епизоди с Оливия (все още на Земя-2) и алтернативната Оливия (все още на Земята). Заиграването с двата свята предлага по-голям размах на историята и задържа сериала свеж.За разлика от стратегията на "Изгубени", действието в "Експериментът" се развива бързо и разкрива тайните в края на всяка серия и това решение се оказва мъдро. Вместо да чака развръзка в бъдещето, "Експериментът" дава резултат с всеки епизод.

"КАК СЕ ЗАПОЗНАХ С МАЙКА ВИ" (HOW I MET YOUR MOTHER)

Празнината в телевизионния ефир след финала на "Приятели" отвори вратата за безброй имитатори. Както всяка баскетболна звезда от NBA е сравнявана с легендарния Майкъл Джордън, така и всяка нова сапунка се сравнява с "Приятели".
Сериалът "Как се запознах с майка ви", който дебютира в ефира на CBS през 2005 г., донесе възторжени отзиви и доста номинации. Забавното е, че успехът на шоуто се дължи на очевидното заимстване на теми от "Приятели", само че с прибавяне на сюжетна линия, която води до определен завършек, а не се разтегля от сезон на сезон без определена насоченост. За шест години "Как се запознах с майка ви" се превърна в доста по-смешна и язвителна версия на "Приятели".
През 2030 г. Тед Мосби (Джош Раднър) разказва на децата си как е срещнал майка им. Историята има своите обрати, без да се пропускат и грешните ходове и промени, които Тед прави в търсене на точната жена. Приятелите му също помагат в търсенето на майка за децата му, въпреки че от време на време предизвикват и раздели в хода на търсенето. Маршал (Джейсън Сейгъл) и съпругата му Лили (Алисън Ханиган) заедно с красивата Робин (Коби Смълдерс) и женкаря Барни (Нийл Патрик Харис) играят съществена роля в зараждането на любовта на Тед към жена му. И винаги когато нещата не изглеждат добре, се появява нова възможност в работата, живота и любовта и не само за Тед.
Абсурдният хумор на шоуто, олицетворен от култовия герой Барни (в случая думата "култов" е съвсем на място), ни помага да простим на сценаристите за доста либералната интерпретация на думата "КАК". Всъщност, ако не бяха героите и техните слабости и съдби, шоуто отдавна да се е изчерпало.

"ИЗЛЪЖИ МЕ" (LIE TO ME)

Лъжат ни всеки ден – понякога по цял ден. Политиците лъжат за това, което могат да постигнат, и за мотивите си да го направят. Съпрузите лъжат за ежедневните си задължения. Някои от лъжите са големи, други – малки, но лъжата се е превърнала в наша втора природа – което прави сериала "Излъжи ме" съвременен и интересен. В главната роля е Тим Рот като д-р Кал Лайтман – ходещ детектор на лъжата, който разпознава човешките мисли и емоции чрез разчитане на фините промени в изражението на лицето, микроми-миките, стойката и тона на говор. Бивш служител на Министерството на отбраната, сега той работи в собствена фирма за консултации във Вашингтон, където помага на местната полиция, на политици и на обикновени граждани да разберат дали някой ги лъже и какви са мотивите му. Техниките, които Лайтман използва са забележителни – научаваме, че ако ноздрите на опонента ни помръднат по определен начин, той изпитва презрение към нас.
Сериалът се базира на действителни техники, разработени от психолога Пол Екман. Но за жалост хитрините на Лайтман започват да се повтарят още след първия сезон и сценаристите трудно ги разнообразяват с мистериите, които се опитват да нанижат в сериала.

"Д-Р ХАУС" (HOUSE, M.D.)

Ако Шерлок Холмс се завърне като доктор, би изглеждал точно като Д-р Грегъри Хаус, брилянтния, луд диагностик в медицинската драма "Д-р Хаус". Докато определя с точност чудновати състояния и редки болести с проницателността на криминалист, Хаус трябва да се бори с физиологични клопки и психологически препятствия, за да разбере какво измъчва пациента му.
Въпреки че сериалът вече е в седмия си сезон, не дава признаци на изчерпване. Липсата на болести, от които да се черпи материал, никога не е била проблем според режисьора Дейвид Шор: "Изглежда, начините, по които човешкото тяло може да рухне, нямат граници." Самият Шор е голям фен на Холмс и Уотсън – Хаус и най-довереният му другар Уилсън са скромен опит за почит към Холмс и Уилсън. И според д-р Лиса Сандърс, медицински съветник на шоуто, лекарите са естествените наследници на традицията на Холмс.
За д-р Сандърс шоуто е изцяло в традицията на класическата мистерия. "Имате уликите, клопките, некомпетентните грешки и един лекар, който може да оправи всичко." Това обяснява защо филмът е много повече от задълбочаване в неясните страници на медицинската енциклопедия. Според д-р Сандърс целта не е да се показва некомпетентност. "Некомпетентността не е интересна. Интересното е, когато наистина умните лекари объркват нещата", казва той.

"ОТЧАЯНИ СЪПРУГИ" (DESPERATE HOUSEWIVES)

"Отчаяни съпруги" е история за живота в покрайнините и за проблемите на брака с елементи на мистерия. Изпълнителният директор на ABC Пол Лий заявява, че сериалът може да не бъде подновен за следващ сезон. По план комедийната драма трябва да бъде снимана до 2013 г., но Лий признава, че бъдещето на "Отчаяни съпруги" виси на косъм. Договорите с четирите звезди на шоуто – Фелисити Хъфман, Ева Лонгория, Марша Крос и Тери Хатчър – изтичат тази пролет. Всяка актриса печели 400 хил. USD на епизод, което ги нарежда сред най-високоплатените в Холивуд. Те обаче искат по-висока заплата. Сериалът е сред най-гледаните продукции със средно 13.1 млн. зрители на вечер.

Стр. 20, 21

Leave a Reply