Севда Шишманова стана програмен директор на БНТ

www.vsekiden.com | 19.08.2010

Иска медията да продължи с “Голямото четене"

Севда Шишманова беше избрана единодушно от Управителния съвет на БНТ за програмен директор на медията. Членовете на съвета подкрепиха нейната концепция за развитието на поверения й ресор. Събеседването с Шишманова, която бе предложена за поста от новия генерален директор на БНТ Вяра Анкова, се проведе днес.
Сред причините за кандидатурата си Шишманова посочи, че програмна дирекция е една от най-слабо реформираните в БНТ. Тя представи няколко предложения за качествена промяна на новата програма – от една страна като качество, а от друга – като стратегии и реализация.
Според нея аудиторията трябва да бъде вкарана в създаването на съдържание, да се създава комерсиална продукция, която да може да бъде продавана. Шишманова настоява да бъде създаден едночасов културен слот в сутрешния пояс и така да се създаде поле за дебат за българската култура, образование и наука.
Според нея трябва да се реализира и втори формат на "Голямото четене", който да е за детска литература. Редукция на настоящата програма, за да отпаднат дублиращите се или нискорейтингови предавания, като това ще стане чрез оценка на предаванията, предвижда още концепцията на Шишманова.
Севда Шишманова е завършила българска филология в СУ “Климент Охридски", специализира режисура в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов" и международна журналистика в ВВС Великобритания. Била е член на Националния съвет за Кино и член на Управителния съвет на БНТ. Автор на десет документални филма.

Оригинална публикация 

Leave a Reply