Шефът на Facebook: Променихме политиката за личните данни заради новите социални норми

в. Дневник, Компании & Финанси | 2010-01-12 

Динамиката на социалните норми е основната причина за промяната на политиката на социалната мрежа Facebook по отношение личните данни на потребителите. Това заяви в интервю основателят на компанията Марк Закърбърг, цитиран от блога ReadWriteWeb.
Така Закърбърг обясни внезапното решение на Facebook да позволи по-широк достъп до личните данни на своите потребители. Решението беше обявено в края на минала година и беше посочено за рязка промяна в политиката на Facebook, която досега защитаваше личните данни на потребителите на социалната мрежа.
Дори и след промените Facebook дава възможност да направите недостъпни личните си данни. За целта обаче потребителят трябва собственоръчно да промени настройките. В противен случай профилът му получава настройки по подразбиране, според които част от личните данни на абоната са видими за останалите потребители на сайта и мрежата. Освен това промените дават достъп и на интернет търсачките до личните данни на потребителите във Facebook.
"Нашата роля е да отговаряме на новите социални норми и да променяме системата според предпочитанията", смята Закърбърг. ReadWriteWeb напомня, че две годни по-рано шефът на Facebook е бил на коренно различна позиция и е подкрепял ограниченото разпространение на личните данни. Според него това се е променило, защото различните социални мрежи и растящата популярност на блоговете променят желанието на потребителите да споделят лични данни.
"Докато бях в "Харвард", хората ме питаха защо ми е да публикувам личните си данни в интернет", казва още Закърбърг. Той започва да разработва идеята за социална мрежа, докато е студент. Днес Facebook има над 350 млн. потребители, а сайтът е считан за най-голямата социална мрежа в света.

Стр. 2 

Leave a Reply