Шефът на MTG Йорген Мадсен Линдеман: Рейтингите на новите лица в Нова тв са много добри

24chasa.bg I 17.04.2014

- Г-н Линдеман, дойдохте само за няколко часа в София, защо?
- За да се срещна с ръководството на "Нова броудкастинг груп". По традиция на всяко тримесечие посещавам страните, в които MTG присъства, и обсъждам с мениджмънта бизнеса и тенденциите. Специално тази среща в България е и за да поздравя ръководството на Нова тв.
 
- Няма ли за какво да го критикувате?
- Ние искаме нашите продукти да достигат до все повече клиенти. Не сме по-различни от вестника например, който иска все повече читатели и по-голям тираж. Медийният пазар в България е изключително динамичен и интересен, затова бихме искали да инвестираме още, както и да постигаме все по-високи резултати. Хубавото е, че с такова ръководство, каквото е това на "Нова броудкастинг груп", се чувстваме уверени, че можем да го направим.
 
- Какво казахте на борда на директорите?
- Срещнах се с цялото ръководство, не само с борда. Казах им, че съм много впечатлен от факта, че сме успели да увеличим пазарния дял и да привлечем много повече зрители. По-важното обаче е, че "Нова" успява да запази този тренд и да задържи високите резултати, което е много трудно, когато става въпрос за рейтинги. Медийната група се развива изключително добре. Миналата година имахме голям ръст, само през последното тримесечие отбелязахме ръст от 37%.
 
- Вие ръководите MTG вече почти 2 години. Как се развива "Нова броудкастинг груп" за това време – нагоре ли върви, или надолу?
- Категорично нагоре. Но аз нямам принос за този резултат – всичко се дължи на ръководството тук, което постигна тези високи резултати. Това, което се опитваме да направим заедно, е да подготвим бизнеса и
от традиционен
тв оператор да го
превърнем в
дигитална
медийна
компания
с богато портфолио от продукти, които да забавляват и информират. Това е стратегическата рамка, която обсъждаме в момента, и мога да кажа, че в България се справят много добре. Благодарение на решението за придобиване на най-голямата дигитална медийна компания в страната – "Нетинфо", сега можем да обсъждаме и планираме следващия етап от развитието ни.
 
- Навремето Нова тв наблягаше предимно на развлекателни предавания. Сега промени новините си, сутрешното си шоу, има много политически токшоута. Такъв ли ще е новият облик?
- Новините са много важни за нас. Във всички страни, в които MTG присъства, е
важно да имаме
качествени,
независими и
обективни новини
Те са признак за свободата на словото във всяка една държава. В света не са толкова много хората, които имат достъп до свобода на словото. Затова за нас като медийна компания от XXI век е важно да подкрепяме качествената журналистика и свободата на словото и да имаме новини, които отговарят на тези принципи. Още повече че това са основите на демокрацията, която също е много важна за нас.
 
- Нова тв има много собствени продукции. Не ли излиза скъпо на нашия малък пазар?
- Това е част от стратегията ни, за да привлечем повече зрители от важната за рекламодателите таргет група – млада градска аудитория (18-49), както и важните рекламодатели. Това са ни казвали и самите рекламодатели. Всеки може да купи американски филм или турски, както е популярно в България. По-трудно е да инвестираш в световен формат със силно изразен местен характер, в новини и в публицистични предавания. По този начин ти вече се различаваш от конкурентите си. Да, скъпо е, но това е част от инвестицията, която сме решили да направим, и по-важното е, че тя носи резултат и възвръщаемост – в момента имаме ръст.
 
- Турските сериали са много популярни у нас. Миналата година MTG стъпи и в Турция, където пусна 3 свои канала. Новото партньорство ще доведе ли до повече турска продукция в българските ви канали?
- Ако турските сериали са искани тук, разбира се, че ще продължим да ги предлагаме на зрителите ни, но на специализирания канал "Диема фемили", а не в праймтайма на националния ни канал. 
Турция е много интересен пазар за нас, но освен там стъпихме и в Полша. Наскоро придобихме френската медийна компания "Трейс", така че сега MTG присъства в цяла Африка чрез музикални канали, имаме и мобилни услуги, чрез тази компания навлязохме и на пазара в Латинска Америка. Стремим се да имаме силно присъствие на колкото се може повече пазари. Инвестираме много в различни територии.
 
- Колко голяма искате да стане MTG? Колкото "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок ли?
- Надяваме се още по-голяма. Стратегията ни за развитие стъпва на три основни стълба: географска експанзия, предлагане на повече и по-разнообразно съдържание и силно присъствие онлайн. Стремежът ни като медийна група е да сме световен играч. За нас не е достатъчно да сме само мултинационална медийна компания. Нашият подход е следният – ние не продаваме, а купуваме, защото искаме да разширим присъствието си в различните страни и региони.
 
- Миналата година Нова тв взе някои от най-известните лица на Би Ти Ви. Би Ти Ви обяви, че е по-добре Нова тв да подготвя свои кадри, вместо да прави втора Би Ти Ви. Позволени ли са подобни сделки в бизнеса?
- Това е решение на мениджмънта тук. Те са разбрали, че новите лица ще бъдат добре посрещнати от нашите зрители, и са ги наели. Това, което разбрах, е, че рейтингите на предаванията, които те водят, са много добри.
Наемането на най-добрите хора се случва навсякъде – и в тв бизнеса, и в спорта, както и във всяка една сфера от живота, защото всеки иска да създаде най-добрия екип.
Да, аз
работя в една и
съща компания
вече 20 години,
където съм заемал различни позиции и нямам намерение да я напускам. Но това именно е работата на бизнеса – да създаде такава среда, в която хората искат да останат.
 
- Вашият предшественик Ханс Холгер-Албрехт играеше футбол всеки път, когато дойдеше в България. Правеше го с нашия бивш премиер Бойко Борисов. Тогава MTG популяризираше играта сред децата и събираше средства за деца от домове със спортни таланти. Появиха се слухове, че Борисов има акции в Нова, вярно ли е?
- Не, не е вярно. Ние сме публична компания, листвана на борсата, следователно нашите акционери са публично известни и всеки може да провери кои са те. Той със сигурност не е сред тях.
 
- Вярно ли е, че продавате Нова тв? От доста време се говори, че известни български бизнесмени имат интерес към медията.
- Отново бих искал да подчертая, че ние не продаваме, а купуваме. Искаме да разширим и увеличим бизнеса и присъствието си. Подобни слухове има и в други страни. Когато бизнесът върви добре, се говори, че го продаваме. Когато върви зле, пак го продаваме. Не, не водим преговори с никого и не продаваме. Купуваме компании. Така че компаниите в България, които искат да станат част от медийната ни група, са повече от добре дошли да ни се обадят. Имаме нужда от дигитални компании, от фирми, които произвеждат съдържание и в такива желаем да инвестираме.
 
- Очаквате ли други чужди медийни компании да влязат в България?
- Да, и мисля, че те няма да са свързани непременно с традиционната телевизия, а по-скоро с дигитални медии и със създаването на съдържание. Източна Европа като цяло е голям пазар, който се развива и за който може да се прогнозира ръст. Ако погледнете годините от 2008-а, когато започна кризата, до днес, пазарът все още не се е възстановил напълно, все още е под нивата, на които беше тогава. Нашата компания сега е по-силна в Чехия, България, Естония, Латвия, Литва, отколкото беше през 2008 г. Когато пазарът се възстанови напълно,
очакваме ожесточена
конкуренция
на всички пазари.
 
- Когато MTG купи Нова тв през 2008 г., имаше много коментари, че е платила огромна сума – 620 млн. евро. Как изглеждат днес нещата, заслужаваше ли си високата цена?
- Наистина цената беше висока, но тогава никой не можеше да предвиди кризата. Ако тя не беше дошла, цената би била нормална. Тогава ние самите продадохме друга наша компания на почти същата цена.
 
- MTG започна нова инициатива, чието лице у нас ще бъде Ани Салич – развива социално предприемачество. Какво представлява това?
- Аз съм в борда на фондацията Reach for change, която управлява този проект в световен мащаб, и не е подходящо точно аз да я хваля, но тя наистина е страхотна. Чрез нея набираме социални предприемачи – млади хора, които искат да направят нещо добро за децата в различни сфери. Стартирахме от Швеция, след това в различни страни от Африка, а сега и в България. Може би ще си кажете – Швеция е развита държава, има ли нужда от помощ за децата там? Да, има. Там социалните предприемачи водят класове по математика за ученици, които не са много силни по този предмет. Ние ги финансираме, за да се увеличи посещаемостта. Миналата година в класовете влязоха над 100 000 деца.
Идеята на кампанията е след около 3 години социалният предприемач сам да се издържа от дейността си. Досега 100% от социалните предприемачи, които започнаха преди време, вече печелят сами.
 
- Каква ще е дейността в България?
- Зависи какви идеи ще бъдат предложени. Социалното предприемачество се е превърнало в световен феномен. MTG реши да стартира тази инициатива, защото като отговорна медийна компания искаме да дадем нещо обратно на обществото.
 
- Казахте, че синът ви е на 13 години. Той гледа ли телевизия?
- И да, и не. Гледа, когато го накарам да седне до мен и да гледаме заедно футбол например. Но той много повече е онлайн, има айпад, откъдето черпи информация или се забавлява. Но това всъщност е моделът, с който са свързани и прогнозите за рекламния пазар. Според тях тв рекламата ще продължи да расте, но много важен фактор ще бъде видеото онлайн. То ще се разрасне неимоверно през следващите 5 години, защото потребителското поведение се променя.
 
- Вие какво гледате по телевизията?
- Аз съм
пристрастен към
новините, чета всички
вестници,
гледам всички новини. Но това ми е едва ли не в кръвта, защото съпругата ми е журналист, тъст ми е президент на най-голямата вестникарска група в Дания, тъща ми също беше журналист. Така че планьорките продължават вкъщи дори и в неделя.
 
Йорген Мадсен Линдеман е роден през 1966 г.
Избран е за президент и изпълнителен директор на "Модърн таймс груп" (MTG) – собственика на "Нова броудкастинг груп", през септември 2012 г.
Кариерата му в MTG започва през 1994 г. Бил е шеф на MTG Дания, преди това там е оглавявал и Viasat Sport. Управлявал е дейността на компанията в Чехия, а по-късно и в Унгария.
Член е на международната асоциация "Еми" в Ню Йорк.
 
Снимка: Радостин Найденов
 

Leave a Reply