Шефът на ТВ7 Николай Бареков се стяга за избори: Искам властта

Медиапуул I 20.08.2013

Директорът на ТВ7 Николай Бареков съобщи във вторник, че през есента напуска този пост, тъй като официално влиза в политиката с Гражданско движение "България без цензура", което вече е регистрирал и той е негов председател. Политическият проект на Бареков стартира с едноименно телевизионно предаване, което започна малко след парламентарните избори с обиколки из страната.

Водещият заяви пред БГНЕС, че няма да напуска предаването.

"Честно казано това предаване няма нужда и от водещ, то просто има нужда от организатор", казва Бареков. На въпрос дали ще бъде водещ в предаването, той отговори: "Организатор да го наречем".

"Надявам се обаче, че като политическо движение, аз ще бъда търсен и ще бъда уважаван и от останалите медии, най-вече другите големи телевизии, защото искам да подчертая дебело – политическата система има нужда от коректив. Аз и това, което правя, се явяваме коректив на цялата политическа система. Ние сме срещу всички стари партии", каза Николай Бареков.

През септември, когато ще имаме и среща с всички български медии, ще поставя изискване към трите партии в парламента да се съберат и да гласуват дата за предсрочни избори, съобщи той.

"За да стихне малко напрежението сред хората и да могат новите формации, сред които съм и аз, да се готвят, за да участват в един нормален изборен процес", поясни Бареков.

От ноември миналата година ТВ7 е собственост на британски фонд, но подозренията са, че зад него отново седи контролираната от КТБ медийна група на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. След парламентарните избори през май, когато медийната група рязко смени курса и от подкрепа на ГЕРБ и Бойко Борисов мина в тяхна опозиция, се заговори, че Пеевски и компания възнамеряват да изместят ГЕРБ от политическата сцена с нова популистка партия, чиято ориентация да е център-дясно.

Бареков заяви, че влизането му в политиката е "неизбежно".

"Аз нямам друг вариант да участвам в промените в нашата държава, които са наложителни и нямам друг вариант да бъда ефективно полезен за хората, чиито интереси защитавам в "България без цензура". Смятам, че това е неизбежно", каза той пред БГНЕС.

Попитан дали ще прави партия, Бареков отговори, че няма друг вариант за влизане в политиката без да се мине през партии. "Честно казано за мен трите партии БСП, ДПС и ГЕРБ със своето нелепо поведение във властта през последните години, направиха думата "партия" мръсна дума, както преди това направиха мръсна дума и думата "коалиция", поясни той.

Мисля, че в Реформаторския блок няма нищо реформаторско – в лицата на Костов, Кунева, Трайчо Трайков и Касим Дал. Мисля, че политиците на прехода, включително и Бойко Борисов са тотално изчерпани, допълни Бареков.

Гражданско движение "България без цензура" ще създаде офиси във всички градове на страната по инициатива на местните хора, които искат да бъдат част от това движение, а дали собствено е субектът, който ще може да участва на избори, това вече е въпрос на Изборен кодекс и на развитие на самата платформа, каза още Бареков.

Смятам, че ще се стигне до искането на политическо движение с различно име от това на "България без цензура", защото все пак "България без цензура" е един много успешен, но все пак телевизионен, а не политически формат, съобщи Бареков.

Не може човек да бъде отдаден на гражданската си кауза, да бъде всеки ден в провинцията при българските граждани и същевременно да се титулува изпълнителен директор, каза той. За една година на този пост и за общо 3 в телевизията, аз постигнах много добри неща, показателите са изцяло позитивни, телевизията е вдигнала десетки пъти рейтингите си, над 5 пъти е вдигнала и приходите си, за част от което аз имам заслуга, поясни Бареков.

Той уточни, че не влиза в политиката, за да бъде "патерица или опозиция".

"Искам властта. Искам българските граждани да дадат властта на нови хора и ние да поемем отговорност за управлението на нашето отечество с грижа за хората, а не с грижа за банковите им сметки", заяви Бареков.

Попитан дали ще отиде в бТВ, Бареков е категоричен: "О, не, не. В бТВ мога да отида само като гост на сутрешния блок".

Той също така се разграничи от лица като Бисер Миланов- Петното, чиито услуги използваше в тв предаването "България без цензура"

"Учуден съм как пускат Бисер Миланов в Народното събрание", коментира Бареков във вторник пред "Дневник".

"Моля ви, не ми ги пришивайте тези хора. Виждал съм покрай предавания и участия, но нямат нищо общо с мен", отговори той с въздишка на въпроса дали в неговото сдружение ще се включи Бисер Миланов и хора от обкръжението му.

Името на Миланов се свърза с това на бившия изпълнителен директор на ТВ 7, след като в социални мрежи се появиха видео и снимки от разговор помежду им. Малко след това Петното и хората му се опитаха да предизвикат провокации на един от протестите срещу кабинета Орешарски. Бисер Миланов беше начело и на акциите пред Висшия съдебен съвет (ВСС), както и се появи на среща с премиера Пламен Орешарски и други протестиращи.

"Истината е, че полицията трябва да си свърши работата. Учуден съм как го приемат в Народното събрание, явно има благодетели", коментира Бареков.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply