Шефът ви следи във Фейсбук

 в. Стандарт, Живот | Десислава САМИЧКОВА | 2009-11-20

facebook_1Светът променя облика си след появата на "социалните" медии. Точно определение на този термин надали съществува, защото всеки пречупва онлайн изданията през своята парадигма. Общо казано, това са всички места, инструменти и услуги, позволяващи на индивидите да нарисуват себе си с пълна палитра от предоставените им възможности – споделяне на идеи, мисли, мнения, снимки, видеоматериали, участие в групи, сформиране на миниобщества. Социалните мрежи извършват еволюция в съзнанието на хората, променят начина на комуникация и създават нови пътища за изпращане на съобщения към останалите. Днес много българи използват Facebook, Twitter, YouTube, MySpace, Svejo.net, микроблог платформи като Edno23.com и Clix.bg, сайтове за споделяне на видеоклипове като Vbox7.com. Модерни са и личните блогове, които също са чудесен източник на информация.
Всичко започва с натискането на един бутон. Клик и се превръщаме в граждани на определен дигитален свят. Заживяваме в неговата изкуствено създадена среда. Хюманбиингс сега обитават една голяма малка планета, оплетени в кабелите на бързоразвиващите се технологии. Това предоставя много привилегии, но крие и доста опасности.
Повечето кандидати за работа не предполагат, че социалните медии увеличават вероятността тяхната самоличност да бъде проверена и строго инспектирана, преди да бъдат назначени в дадена компания. Бъдещият шеф може да проследи профила им във Фейсбук. Или да се зачете с лупа в личния им блог. Да "сканира" с поглед публикуваните им снимки. Проучване сред повече от 3100 водещи работодатели показва, че 22 процента от тях използват социалните мрежи, за да събират информация за кандидатите. Това прави по-лесна задачата им в "пресяването" и попадането на правилните служители. Този метод определено се превръща в тренд в големите световни компании. Сега всеки един от пет работодатели си служи с тази техника на подбор, но в бъдеще техният брой ще продължава да се увеличава. Макар в България социалните медии да нямат толкова огромно влияние, то тепърва може да се очаква техният бум и масово използване. Българските служители трябва да бъдат подготвени за тази атака в личното им пространство и да поставят по 3 удивителни за внимание, преди да се решат да споделят каквото и да е в интернет пространството.
Ето някои от нещата, които са направили впечатление на чуждестранните специалисти по човешки ресурси. Те са имали огромен ефект в отказа им да поканят даден кандидат за интервю за работа или да го назначат.
Близо половината от кандидатите за работа са публикували информация за това, че пият редовно или използват наркотици. Работодателите нямат намерението да търпят ефекта от подобни зависимости на техните служители. Решилите да се отдадат на запой или да отскочат до друго измерение след таблетка амфетамин може да продължат с търсенето на работа. Защото шансът да бъдат назначени е изключително малък.
Други 40 процента предлагат провокативни или неподходящи свои снимки или информация, 29 на сто притежават лоши умения за комуникация и това очевидно личи от профила им в Мрежата, 28 на сто изказват негативни коментари за своите работодатели или колеги. Офисът трябва да се пази от лицемерни служители
които вместо да вършат необходимото, се отдават на клюки и завързване на интриги. Една трета от кандидатите за работа лъжат за квалификацията си в своите CV-та и истината излиза наяве, щом бъде проверен техният акаунт. Други пък избират неподходящи псевдоними в социалните мрежи. Те звучат непрофесионално и несериозно. Трудно може да бъде спечелено доверието на човек, решил да нарече себе си "сексмашина" или "пияно копеле". Вече не е необходимо да се наема детектив, за да се разбере, че кандидатът е криминално проявен.
Доста подло е, че близо 20 на сто от търсещите работа разпространяват открито конфиденциална информация за своя предишен шеф. В този смисъл, включете лампата в главите си и внимавайте какво публикувате в социалните мрежи. Трудно е споделеното там да бъде заличено. Изброените неща показват негативните страни на социалните мрежи и тяхното влияние за успеваемостта в работата и в кариерата. Всяко нещо обаче има две страни – добра и лоша.

Стр. 6

Leave a Reply