Ще има ли повече реклама?

сп. Мениджър | Цветелина ПЕТРОВА, Захарина ВЕЦЕВА | 2009-11-01

ОТЛЕПИ ЛИ СЕ рекламният пазар от дъното? Премина ли лошият пик, или ни очакват нови трудни месеци? Кога да очакваме съживяване? Вероятно много трудно някой ще даде точна прогноза. Но сега, когато и малки, и големи рекламодатели планират своите маркетинг активности, тези въпроси са особено актуални. "Мениджър" ви предлага професионалното мнение на трима рекламисти – управители на големи агенции -Катерина Буюклиева от Initiative Media Club, Ненад Лозович от New Moment New Ideas Group и Николай Неделчев от Publicis MARC Group.

НЕНАД ЛОЗОВИЧ: КОМПАНИИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ПО-ЕФЕКТИВНА КОМУНИКАЦИЯ С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СРЕЩУ ПО-МАЛКО ПАРИ

ТОВА СА ВЪПРОСИ за1 милион долара. Рекламата е функция на пазара, така че това, което се случва с икономиката, пряко засяга нашата индустрия. Август беше по-труден, усети се известен спад, което е съвсем логично, тъй като повечето компании в момента действат по-предпазливо и ако се налага да икономисват разходи, те го правят през традиционно по-слабите за бизнеса месеци. Що се отнася до края на годината, прогнозите сочат сериозен ръст на безработицата. За някои индустрии ще бъде тежко – особено за автомобилната, банковия сектор, строителството. Очакват се съкращения и в държавната администрация. Доста хора ще останат без доходи и следователно ще правят по-малко покупки. Това неминуемо ще рефлектира върху инвестициите в реклама. Смятам, че януари и февруари ще бъдат сходни на август. Ако компаниите са принудени да оптимизират разходите си, значи ще харчат по-предпазливо за реклама. Положителната страна на всяка криза е, че предизвиква въображението и стимулира иновациите. Компаниите имат нужда от по-ефективна комуникация с потребителите срещу по-малко пари. Така че хората, които работят в рекламата, ще трябва да започнат да мислят различно. Кризата дава възможност на новаторските идеи да се отличат. Клиентите ще имат нужда от такива идеи и ние трябва да им ги предложим.

***

НЕНАД ЛОЗОВИЧ е управляващ партньор в New Moment New Ideas Group. Дейността на групата обхваща както традиционния комуникационен микс от реклама, PR, събития, директен маркетинг, интернет маркетинг, така и комуникация чрез нови медии и нови идеи – изкуство, списания, фестивали. Под ръководството на Ненад Лозович New Moment New Ideas печели над 100 награди от рекламни фестивали в България и Югоизточна Европа. Пет пъти в рамките на фестивала ФАРА New Moment New Ideas е обявявана за рекламна агенция на годината. Обявена е и за рекламна агенция на десетилетието.

КАТЕРИНА БУЮКЛИЕВА: САМО ПРИ ИЗМЕРИМИ МЕДИЙНИ РЕЗУЛТАТИ ИНВЕСТИЦИИТЕ В РЕКЛАМА ЩЕ СА ИНВЕСТИЦИЯ, А НЕ РАЗХОД

РЕКЛАМНИЯТ ПАЗАР Е динамична величина, която не е механичен сбор от активностите на много голям брой рекламодатели в много на брой комуникационни канали. Всеки от участниците търси най-правилните решения за своя бизнес, за да достигне поставените бизнес цели. В години на криза се убеждаваме, че нестандартното мислене допринася много за постигане на добри резултати в трудни условия. Като цяло в България поведението на рекламодателите през изминаващата вече 2009 г. е по-скоро консервативно. Имаме усещане, че интерактивните медии набират скорост, но за голямо съжаление няма измерими показатели, няма метрика (за разлика от телевизионния, печатния и радиопазар), която да подпомогне оценката на онлайн инвестициите в реклама. В тази посока са очакванията ми за следващата година. Надявам се най-после медиите да прогледнат и да осъзнаят силата на качествената медия метрика. Само при измерими медийни резултати инвестициите в реклама ще са инвестиция, а не разход. Това определено ще повиши и доверието в медиите, ще подпомогне решенията на рекламодателите. През 2010 г. очаквам стабилизиране на рекламния пазар и повишен интерес към цялостните комуникационни решения, не просто кампания, а поредица от взаимосвързани рекламни действия. Сигурна съм, че следващите няколко години ще бъдат много силни от гледна точка на професионално израстване на всички специалисти, ангажирани в рекламния сектор.

***

КАТЕРИНА БУЮКЛИЕВА е управител на Initiative Media Club от 1998 г., но е част от екипа от самото създаване на агенцията през 1995 г. (в началото като медия директор, а от 1996 г. като зам.-управител). От 1996 г. агенцията е асоцииран партньор на международната верига Initiative Media Worldwide. Катерина е завършила немска езикова гимназия в София и е дипломиран инженер от Техническия университет. Има магистърска степен по маркетинг мениджмънт от TU Braunschweig. Специализирала е strategic management в Economic University of Vienna, Австрия.

НИКОЛАЙ НЕДЕЛЧЕВ: ОТ АПРИЛ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПАЗАРА ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА 2009 г. е по-оптимистична от първата. Има оживление, повече конкурси, забелязват се повече оптимизъм и желание да се инвестира в маркетингови комуникации. Предполагам, и при колегите е подобно положението. Според мен началото на 2010 г. ще бъде тежко, както бе и през тази година. Надявам се, че от второто тримесечие на следващата година (април-май) ще започне да се формира една положителна тенденция на ръст в дейността, която да бележи и трайното възстановяване на маркетинговия пазар.

***

НИКОЛАЙ НЕДЕЛЧЕВ е управител на Publicis MARC Group. Роден е в Пловдив, където завършва английската гимназия. Висше образование получава в УНСС, специалност международни отношения. Преди да основе Publicis MARC Group през 1995 г., работи в Apple.

стр. 100, 102

Leave a Reply