Ще изяде ли четецът вестника

в. Пари | Елина ПУЛЧЕВА | 2010-04-06

Издатели от цял свят се събират в Ливан, за да търсят отговора. Ирена Кръстева е единственият участник от България
Идва ли ерата, в която електронните четци и таблети ще изместят печатните медии? Или iPad и подобните му устройства ще се комбинират успешно с вестниците и списанията, което ще доведе до увеличение на читателите им? Добре познатата тема "ще изяде ли мишката книгата", но поставена от нов ъгъл, ще бъде основен акцент на 63-тия Световен вестникарски конгрес и 17-ия Форум на издателите на медии. Събитието е насрочено за периода 7-10 юни и ще събере издателите на печатни медии от цял свят.

Далече от действителността

Срещата ще се проведе за първи път в страна от арабския свят – Ливан, а домакин на събитията ще е местният вестник An-Nahar. Организатор на ежегодната конференция е Световната асоциация на вестниците и издателите (WAN-IFRA). В конференцията ще вземат участие представители от 54 страни, или около 1500 издатели на вестници, списания и други печатни издания.
България също ще има представител. В сайта на събитието е регистрирана Ирена Кръстева в качеството си на изпълнителен директор на "Нова българска медийна група". Според организаторите тя е и единственият българин, регистриран за участие във форума. Кръстева обаче не беше открита за коментар.
Според други български издатели обаче новите тенденции на IT пазара не означават, че печатните медии ще умрат. Дори обратното. Всъщност новите неща идват със закъснение от 5 до 10 години, коментира Христо Кьосев, главен редактор в "Атака Медия България". Печатните издания няма да загинат, защото съвременният потребител обича да
чете в оригинал, тоест да види подредени мислите на даден човек върху хартия, казва и Георги Тошев, главен редактор на списание МАХ.

Да четеш на екран

Сред дискусиите на форума обаче е отделено специално внимание на теми като скока в продажбите на електронни четци и увеличаването на мобилни устройства с лесен и удобен достъп до новинарски сайтове. Всъщност първият подобен променящ тенденциите продукт – Kindle на Amazon, се продава повече от добре, а от няколко месеца е достъпен и в България. Официални данни за продажбата на устройството няма, но според главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос "на всеки 10 обикновени книги в САЩ се продават 6 електронни". През уикенда друго устройство - iPad на Apple – отбеляза официалния си дебют, а данните за предварителните му продажби бяха повече от добри. Над 125 хил. устройства са били продадени само за първите 3 дни от пускането му за предварителни поръчки. В България обаче няма официална информация кога точно ще се появи устройството.

Прескочи спада

С оглед на световната тенденция за дигитализиране на медиите обаче издателите ще обсъждат и нови начини за представяне на новини, при положение че потребителите знаят за какво става дума. Основен въпрос е как медиите да се възползват от влиянието на агрегатори като news.google.com, за да увеличат трафика си и съответно приходите от реклама. Ще се разискват и нови начини за финансиране на качествената журналистика, предвид спада на рекламния пазар и отказа на масовия потребител да плаща за новини в интернет.

Стр. 22

Leave a Reply