Ще победят ли българските сериали турските?

в. Банкер | 2010-03-13 

Какво ще привлече повече зрители пред екрана от турски сериал? Ами, друг турски сериал. Така нареченият заводски хумор е от телевизионните среди. Те още немеят пред феномена на 2009-а – турските сериали, който продължава да чупи рейтинги. Актуалният хит в момента е "Листопад" по Би Ти Ви. По подразбиране е в праймтайма. "Нова телевизия" пък залага на "Незабравима". Усетили още преди години силата на сериалите, големите телевизии у нас подготвиха българския удар. Той обаче се оказа недостатъчно ефективен за зрителите. Предстои излъчването на други български продукции. Но дали ще успеят да напипат точната формула на успеха?

В началото бе… "1001 нощ"

Успехът на турските сериали тръгна от "1001 и нощ" по "Нова телевизия" и генерира изключителен интерес, въпреки че не бе в най-гледаното време. Малко след това, докато изчакваше сделката по продажбата си, bTV реши да не инвестира в скъпи продукции и пусна експериментално и рисково сериала "Перла". Само че в праймтайма и изби рибата с рейтинговите стойности – пазарният й дял удряше 60-70 процента. Телевизиите усетиха, че с недотам големи инвестиции могат да се радват на огромна гледаемост и интереса на рекламодателите. Така двете големи частни национални телевизии се презаредиха с килограми сериали от Турция и буквално заляха програмните си схеми с тях. През лятото турските сериали бяха в ефир сутрин, обед, следобед и вечер. А пък в ранните часове на деня вървяха повторенията им. Новата тв мания заля форумите, вестниците и кориците на списанията. Предаванията в чистия им вид пък бяха изтикани на стендбай в ъгъла, а мощните телевизии стегнаха екипите си и се втурнаха да правят българските турски сериали.

"Нова телевизия" – пионерът в българските стъпки

Родоначалник в тази област е "Нова телевизия" (пренебрегваме сериозния опит на БНТ в майсторенето на сериали заради различното им естество, спомнете си "На всеки километър" например). Преди години телевизията излъчи сериала "Хотел България", който не успя да се наложи и да задържи зрителя. Медията инвестира сериозни средства в продукцията, но след рокади в ръководството й тя бе прекратена. След това дойде ред на ситкома "Морска сол". Напук на участието на Асен Блатечки и този проект не се оказа особено успешен.
Най-сериозният опит в дисциплината досега бе "Забранена любов". Серийната драма стартира в края на 2008-а и първоначално към нея имаше интерес. В сериала се включиха и адреналинките Яна и Жана, дори Бойко Борисов, но въпреки това на няколко пъти бе спиран, а след това отново пускан. Зрителите не видяха на екран доста серии, макар че те бяха заснети. Според неофициалната информация, след като Нова тв стана притежание на скандинавската медийна групировка MTG, собствениците й са преценили за необходимо да не продължават проекта. "Забранена любов" претендираше да бъде с модерна семейна тематика, екип и актьорско представяне, но се оказа хибрид между опит за български сериал и телевизионен театър. Напъните на сценаристите да разкажат история и този път се оказаха несъстоятелни, а на моменти актьорите все едно рецитираха кандидатстудентски трели пред комисия в НАТФИЗ. От шумотевицата около иначе нелошия замисъл една позабравена актриса влезе отново в светските обективи, а двама от по-младите актьори, които в сериала бяха брат и сестра, изживяха незабранен любовен романс зад камерата.
Българските опити в ситкома продължиха с "Къде е батко". Трите серии произведе екипът на Слави Трифонов. Освен наличния актьорски екип на шоуто бе поканена и певицата Емануела. Сред най-актуалните начинания в тази посока се оказа "Сакъз". Пародията на турските сериали е част от предаването "Пълна лудница", което вече е част от програмата на Би Ти Ви. В "Сакъз" Димитър Рачков, Васил Василев-Зуека и компания иронизират манията по турските сериали. Сериите на "Сакъз" са сред най-оборотните в ИНТЕРНЕТ.

"Стъклен дом"

Тежката артилерия този сезон ще бъде "Стъклен дом". Сериалът е отговорът на bTV. Ще бъде в 66 части и трябва да започне в края на месец март или в началото на следващия. Сред гост-актьорите отново е фолкпевицата Емануела, както и Стефан Данаилов. Ролите и за двамата са писани специално за тях. Продукцията е дело на телевизията и продуцентската къща СИА. Продуцент е Димитър Митовски, режисьор – Виктор Божинов, а снимачният екип е над 100 човека. Мащабната продукция ще се върти динамично около различни тематики, като няма да изпусне нито любовната, нито криминалната, нито проблемите на различните поколения, както и на бизнеса. Ще има и обрати, както и комични ситуации, но без привкуса на "сапунките", обещават от екипа. Изключително много се разчита на ефектния монтаж, с който работят и в Холивуд. Качеството на "Стъклен дом" можело да се види в киносалоните, категорични са от телевизията, тъй като сериалът се снима с дигитална техника, подобна на тази на кинолента. По аналогичен начин бил реализиран хитът "Беднякът-милионер".
PRO.bg, от чието семейство вече е и bTV (СМЕ), също готви свой сериал. Той ще се появи през есента.
Дали наистина родните сериали ще се класират по рейтинг до турските? Ако съдим по резултатите досега – едва ли. Все пак е прекрасно, че телевизиите ни инвестират в български продукции. Така на дневен ред постепенно модерният доскоро дебат за или против турските сериали ще бъде изместен от това какви са българските сериали. Ако те за пореден път не успеят, може би все пак ще е по-здравословно да се мине на варианта с адаптираните сериали.
В Русия е хит местната версия на американския "Женени с деца". В адаптирания му вариант върви под заглавието "Щастливи заедно". Продукциите "Кой е шефът" и "Детегледачката" също са пупулярни. И трите се разпространяват от Sony Pictures Television International. bTV пък вече показа, че формулата с адаптирането работи с "Тя и той".

Стр. 45

Leave a Reply