Ще се излюпи ли лебед от пържените яйца?

в. Банкер | Мариета ВЕЛИНОВА | 09.04.2016 

Над 150 предложения за новото туристическо лого

Над 150 са предложенията за ново туристическо лого на страната в обявения от Министерството на туризма конкурс. Ведомството съобщи, че нови графични визии са били изпращани буквално до последния момент. Сега се извършва проверка за техническото съответствие съгласно правилата на конкурса. Вече 134 от тях са минали първото сито и са допуснати до оценка.
След окончателна обработка на данните ще се премине към следващия етап от конкурса – подбор, който ще направи деветчленно жури от професионалисти в областта на графичния дизайн и художественото изкуство, съобщават от министерството. Журито е с председател проф. Божидар Йонов и членове доц. д-р Кристина Борисова (шрифт и калиграфия, НХА), Теодор Лулчев (графичен дизайн, НХА), проф. д-р Николай Младенов (рекламно-информационна дейност, НХА), проф. Георги Янков (плакат и визуална комуникация, НХА), Любен Генов (председател на СБХ), проф. Екатерина Русинова (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн), Димитър Трайчев (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн) и доц. д-р Стефан Серезлиев (преподавател по графичен дизайн, заместник-председател на Българската академична асоциация по комуникации). Те ще имат за задача да разгледат получените проекти и да класират най-добрите от тях за следващия етап на конкурса.
Професионалното жури ще следи както за спазване на зададените технически параметри, така и за яснотата на изображението и идейната му свързаност с наложеното рекламно послание на България "Открий и сподели" (A Discovery to Share), обещават от министерството. Одобрените от професионалистите предложения ще бъдат публично оповестени в средата на април, когато в рамките на една седмица българската общественост ще може да се запознае и да коментира финалния подбор от кандидатури.
Новото туристическо лого на страната трябва да стане известно в началото на месец май след тайно гласуване на широко жури от 15 души – представители на бизнеса, медии (радио, телевизия, онлайн, печат), маркетинг и комуникационни специалисти ще изберат финалната визия от подбраните от професионалното жури проекти. Кандидатурите на медиите и бизнеса ще бъдат избрани чрез жребий пред нотариус. До момента много от големите туристически предприемачи и сдружения са подали предложения за участие в широкото жури. Получени са и кандидатури от Българската асоциация по маркетинг, Българската асоциация на комуникационните агенции и Българската асоциация на пиар агенциите, както и от медиите.
Крайна цел на инициативата, която се провежда с подкрепата на Национална художествена академия и Съюза на българските художници, е изработване на графичен символ, с който българите биха се идентифицирали и който най-пълно да отговаря на художествените и графичните критерии за такъв вид продукт.
От министерството напомнят, че конкурсът не е обвързан с изразходването на допълнителни бюджетни или публични средства. Бонусът за автора на логото победител е, че той ще бъде поканен да изработи т. нар. brand book с графичната концепция и изисквания за използване на графичната визия.

Стр. 28

Leave a Reply