Сибина и Асен обичат живота и… други неща

в. Всичко за семейството | 05.01.2012 

В съботното си авторско предаване по БНТ журналистическото семейство Григорови пречупва през своето всекидневие теми, които вълнуват всички, от зрителския интерес опазва само най-скъпото си – дъщеричката Лора 

Той е журналист по професия и изследовател по душа. Живее с новините, тениса, музиката на "Пинк Флойд" и "Лед цепелин", автомобилите… и със съпругата си, която се интересува от политика, реклама, възпитание на деца, екологичен начин на живот. Той е приятно сдържан, тя -заразително енергична. Може би вече сте ги разпознали – Сибина и Асен Григорови, водещите на предаването по БНТ "Животът и други неща", което се излъчва на живо всяка събота от 9 до 10.30 часа. Екипът на "Всичко за семейството" е поканен на техния семейно-служебен обяд. Границите между професионалния и личния им живот толкова са се размили, че е трудно да се открият. Дори стартът на " Животът и други неща" на 24 септември изпревари само с един ден сватбеното тържество на двамата водещи. Меденият им месец сякаш още не е свършил, любовта изпълва всеки поглед, разменен между тях, всеки жест, реплика. Но темите, които бистрят, са свързани със следващото им предаване, обсъждат също и нови рубрики, които да направят токшоуто им още по-интересно. "Част от рубриките дойде от нашето всекидневие и разговори -казва Сибина, чийто досегашен журналистически опит минава през електронното издание "Медиапул" и вестниците "Капитал" и "Пари". – Вечер обикновено всеки от нас си взима лаптопа и четем утрешната преса. Коментираме и обсъждаме някои смешни заглавия или екзотични новини. Това, което зрителите виждат в рубриката "Трепет на печата", е едно към едно с нашия реален живот, при това дълго "тренирано" в домашни условия." Асен смята, че предаването им е семейно в пълния смисъл на думата -не само защото със Сибина са го съчинили сами от първата до последната минута и защото се простира върху много и различни теми – политика, мода, кулинария, технологии, бизнес, журналистика… "То представя неща, обичайни за всеки – казва опитният журналист и тв продуцент, специализирал в Би Би Си, "Скай нюз " Ройтерс", " Файненшъл таймс". – Примерно отиваш да си купиш телевизор, обикаляш магазини, търсиш някой да те консултира, научаваш интересни факти около новите модели на пазара. Или пък извеждаш детето си на разходка с количката – истинско изпитание е да се качиш и слезеш от тротоара, осеян с коли, налага се да проявиш висш пилотаж по трасето с изпочупени плочки. Все неща, които се случват на всеки от нас. Затова се надяваме зрителите да видят сами себе си в нашето предаване, но и да научат нещо полезно и интересно."
Идеите си семейният тандем черпи от живия живот. Не измислят рубрика, която после да пълнят със съдържание, а обратно. Например и двамата харесват кулинарния блог на Гладната акула Магдалина Генова, затова й дали ефирно пространство в предаването. "Много си обичаме "Животът и други неща" и продължаваме да работим яко над него, опипваме почвата и търсим начини да го обновяваме, споделя нежната половинка в журналистическия екип, която е авторка на класациите "100-те най-влиятелни жени в България", "100-те най-богати българи", "100+ мениджърите на най-големите компании в България". – Има обаче теми и гости, които зрителят никога няма да види при нас. Например силиконови жени, фигури от подземния свят. И не защото се опитваме да ограбваме някаква част от реалността, като се правим, че я няма, а защото не споделяме тези ценности." Двамата имат позиция за всеки детайл от предаването. Те допускат камерите в личния им свят, но затварят вратите там, където пространството става съкровено и интимно. Дълго са премисляли дали дъщеричката им Лора да стане част от шапката на предаването. Позицията "за" има силен аргумент -още със ставането започват грижите за детето. Накрая обаче родителите решават да не забъркват малката в професионалните им проекти. "Дъщеря ни и нейното отглеждане запазихме като наша лична територия – заявява майката. – Не може всичко да е на показ. Споделяме само това, което според нас има публично, обществено значение."
Сибина и Асен се запознават преди повече от 10 години при тяхна обща позната във Варна. По това време той е вече утвърден журналист, познато лице от екрана на БНТ като водещ на икономическото предаване "Плюс-минус", а тя – студентка трети курс по политология. Още на първата им среща той я подложил на обстоен "разпит" по целия политически спектър. И въпреки че ситуацията не изглежда особено романтична, Сибина твърди: "Усетихме любовта от пръв поглед. Но съдбата отново пресече пътищата ни чак година по-късно". Сякаш за тях пеят Сузи Куатро и Крие Норман в хита си "Stumblin’in" (Залитане): " …ти беше толкова млада, а аз – толкова свободен…" Двата развода зад гърба на Асен ни най-малко не притесняват Сибина. "Аз си имам принцип, отсича тя. -Мъжът трябва да е по-висок от жената, по-силен и по-умен. Житейския му опит го причислявам към ума. Асен ми е дал много готови решения, с които ми е спестил ценно време. Адски добре е да имаш до себе си интелектуално предизвикателство. Благодарение на него съм взела няколко години за една в собственото ми развитие." А защо толкова дълго двамата отлагат брака си и на тях им е трудно да отговорят. Признават, че неведнъж са мислили по въпроса в различни периоди на 10-годишната им връзка. Най-накрая решили да потвърдят и с подписите си своята любов пред самите себе си. "А и дъщеря ни вече стана почти на 3 години", вмята таткото.
Изглежда съпрузите се погаждат добре и пред камерата, и в живота. Обичат да играят тенис, да шофират, да пътешестват, да гледат любимите си тв сериали
-" Д-р Хаус"," Двама мъже и половина" и др. Затова ги питам в какво се разминават. Асен поглежда въпросително към половинката си и след като получава нейното съгласие, казва: "Не можем да намерим пресечна точка по въпроса как човек да се лекува. Тя е пълен привърженик на хомеопатията, даже чете задълбочено по темата. Аз обаче смятам, че човечеството е открило чрез науката достатъчно медикаменти. Другото ни разминаване е по отношение на здравословното хранене и изобщо на начина на живот. Тя е склонна да залита в крайности, докато аз съм по-умерен. Вече седма година неуспешно се опитвам да откажа тютюнопушенето." С дебютния си филм "Тя, майка ми", посветен на сестрите тенисистки – Мануела, Катя и Магдалена Малееви, и тяхната майка и треньор Юлия Берберян, Асен Григоров наскоро навлезе и в територията на тв документалистиката. Замислил е цяла поредица от филми, но засега пази идеите си в тайна. "Ако можех да ти споделя само две от тях, щеше да разбереш, че засягат теми, които всеки премисля по свой начин – казва той. – Репортажите са дребни парчета реалност, които предлагат фрагментарен и повърхностен поглед, а филмът позволява да се задълбочиш над даден проблем, да го видиш в цялост." Докато се намерят спонсори за филмовата поредица на Асен, семейство Григорови живее в ритъм от събота до събота. "Още като свърши "Животът и други неща", започваме да мислим за следващия брой – споделя Сибина. – Когато правиш политическо предаване, следиш новините в твоя ресор. При нас работата е постоянна, а посоките на интереси – всестранни, защото животът е неизчеопаем."

Стр. 7 

Leave a Reply