СИЛАТА НА ВРЪЗКИТЕ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА: КАК ВРЪЗКИТЕ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА МОГАТ ДА ИЗДИГНАТ БИЗНЕСА НИ ДО НОВО РАВНИЩЕ

сп. Business Lady | 24.09.2011

Независимо с какъв бизнес се занимавате не можете да се преборите със силата на връзките с обществеността за привличане на вниманието на националния потребител към това, което вашата корпорация или компания предлага. Независимо дали продавате луксозни кашмирени пуловери, хранителни добавки или рисувате стенописи, вашите чудесни продукти или природен талант няма да бъдат от значение, ако групата от клиенти, към които си стремите, не знае за вас. Казано просто имате възможност да сложите приятелско лице на бизнеса си и да запознаете обществеността, към която се стремите, с това кой сте и с какво се занимавате. "Първо трябва добре да проучите какво представляват връзките с обществеността на национално ниво. Това е неплатено медийно представяне, което показва компанията ви в добра светлина. Точно така, това е, когато ви интервюират по телефона, по време на радио програми из страната, или когато гостувате в телевизионни предавания и/или когато вестниците и списанията пишат за вас."
"Присъствието ви в ефира и в новините безспорно е един от най-добрите начини да накарате да се "шуми" около вас и вашия бизнес на национално ниво. Нека дам пример. В ранните дни на своята кариера, аз работех за един мениджър на парични средства от Бевърли Хилс, който управляваше около 20 милиона долара. Като Директор Продажби и Маркетинг аз трябваше да привличам и да водя клиенти, които можеха да инвестират минимум 100 000 щ.д." "Един ден журналист от The Robb Report се обади, защото пишели материал за мениджърите на парични средства. Докато говореше с шефа ми, журналистът откри, че пощенският му код е 90210 (това се случи, когато сериалът бе най-известен), че кара чисто нов Мерцедес и че е женен за известна актриса. Когато всичко приключи, снимката на моят шеф бе на корицата на списанието, а вътре имаше статия, подробно описваща големите печалби, които той е донесъл на клиентите си!"
"Веднъж излязла, историята практически ме превърна в телефонистка, защото телефоните буквално се нажежиха от обаждания на инвеститори, които имаха 100 000 долара или повече и които искаха моят шеф да управлява парите им. Както можете да се досетите двайсетте милиона, управлявани преди статията да излезе, за отрицателно време се превърнаха в 50 милиона."
Защо съществува този феномен? Връзките с обществеността спомагат за смекчаването на страховете, които някои хора изпитват, когато опитват с нов бизнес. Връзките с обществеността също спомагат за установяването на разбирателство между вас и вашата аудитория. А и просто няма по-добър начин да повишите доверието към себе си, тъй като медията е избрала да постави вас като експерт в светлината на прожекторите! Всеки може да плати, за да рекламира в The Robb Report, но не за всеки се пише в главната статия. Разликата е огромна. Ето няколко основни съвета как да привлечете вниманието на националните медии, използвайки силата на връзките с обществеността:
• Най-добрия начин да спечелите доверието на медиите е да напишете книга. Ако нямате книга, нужен ви е памфлет или най-малко бяла книга. "Не се плашете от това. Ако нямате времето или таланта да напишете книга, наемете анонимен писател, който ще улови изказа ви и ще напише книгата вместо вас."
• Следете случващите се събития. "Намерете начин да свържете вашите експертни познания или бизнес с актуални и важни теми."
• Показвайте се като експерт. "Но не се престаравайте. Вместо това, повдигнете въпроса и след това представете своите идеи като добър експерт."
• Напишете официално съобщение, насочено към проблем, който вашият продукт разрешава. "И отново, недейте да преекспонирате продукта. Концентрирайте се върху проблема и неговото разрешаване."
• "Създавайте възможности да ви снимат, като например благотворително събитие, на което да поканите местните медии."
• Напишете статия със "съвети" или "практически указания" за журналистите, които пишат за вашата индустрия. "Така печелите доброжелателство като "давате" ценна информация и същевременно се утвърждавате като експерт."

Стр. 120, 121

Leave a Reply