Скандал с назначение и в правосъдното министерство

в. Капитал Daily | 28.12.2011

България е осъдена в Страсбург заради новия зам.-министър Деница Вълкова 

Новият зам.-министър на правосъдието Деница Вълкова-Петкова, която беше назначена миналата седмица от премиера Бойко Борисов и ще заеме поста си на 3 януари, се оказа причина България да бъде осъдена в Страсбург.
Като съдия в окръжния съд в Бургас през 2003 г. Вълкова е била докладчик по делото срещу журналистите Катя Касабова и Божидар Божков, заведено от четирима инспектори от регионалния инспекторат по образованието. Причината са публикации, в които се разкрива, че 157 здрави деца със слаби резултати са приети в елитни гимназии с фалшиви медицински бележки за тежки заболявания.

Незасегнатият въпрос за корупцията

Две инстанции на бургаския съд признават журналистите за виновни за клевета,
като Касабова е осъдена да плати на инспекторите 7500 лв., а Божков – 6300 лв. В мотивите по делото, написани от Вълкова, напълно липсва същественият в случая въпрос – има ли корупция в инспектората. Съдът отказва да приеме становището на международната организация Article 19, бореща се за свобода на словото, в което е направен преглед на практиката на европейския съд по делата срещу журналисти.
Докладчикът Вълкова пренебрегва и факта, че е образувано досъдебно производство от прокуратурата по случая. Тя не приема за доказателство и проведената от министерството на образованието вътрешна проверка, която показва десетки нередности в бургаския инспекторат.
Страсбург: 39 000 лв. обезщетение
След тежките имуществени присъди двамата журналисти получиха награда "Паница" за доблестна журналистика. Те заведоха дела в Страсбург и през април тази година Европейският съд по правата на човека се произнесе в тяхна полза. В решението си европейските съдии подчертават, че непропорционално строгото отношение на българския съд към професионалното поведение на журналистите може да доведе до обезсмисляне на задължението им да информират обществото. Затова Страсбург препоръчва на българските магистрати всеки път, когато решават дело срещу журналист, да преценяват не само конкретния случай, но и въздействието му върху медиите като цяло. На Касабова е присъдено обезщетение от 11 800 лв., а на Божков – 27 000 лв.

Съветско vs. европейското право

"Категорична съм, че съдия Петкова ни осъди с умисъл. Тогава политици, магистрати и висша администрация в Бургас бяха едно цяло. Те се опитаха нас да ни изкарат престъпници, а прикриха престъпления заради деца с вродени заболявания, които ние разкрихме", заяви журналистката Катя Касабова по Би Ти Ви вчера . Тя коментира, че Петкова се е основавала на съветското право, докато адвокатите се
позовавали на Европейската конвенция за правата на човека. Касабова обясни, че след тяхното разследване са били извършени проверки от министерствата на здравеопазването и на образованието, които са довели до промяна на законодателството и смяна на системата на обучение на деца с вродени заболявания.

Шеметна кариера

Касабова и Божков посъветваха министър-председателя да поиска справка за кариерата на Деница Петкова, достигнала до най-високите етажи на властта. Новият зам.-министър е завършила право в Бургаския свободен университет, след което е назначена за съдия в Карлово, в Поморие и Бургас. През 2009 г. Висшият съдебен съвет й присъжда ранг на върховен съдия. Съпругът й д-р Костадин Петков е бивш общински съветник от ГЕРБ в Бургас и основател на местната организация на партията.
Говорителката на Бургаския окръжен съд Веселина Павлова заяви за "Капитал Daily", че съдия Вълкова отказва да коментира критиките с оглед на очаквано официално становище на Министерството на правосъдието в близките
дни.
***
Мнения

Александър Кашъмов,
адвокат, "Програма Достъп до информация":
Международна оценка за нарушаване на човешки права
Във всяка демократична страна се проучва миналото на човека, когато става дума за кариерното му израстване. Това е "А-Бе"-то на превенцията на корупцията и поддържането на интегритета в демократичния свят. Тук обаче не се интересуват какви кадри се вкарват в управлението. Учудвам се, че дела като това не се взимат предвид, особено когато е последвало осъдително решение в Страсбург. Все пак това е международна оценка за нарушаване на основни човешки права.

Йонко Грозев,
адвокат, Център за либерални стратегии
Неглижирането на корупцията е най-лошата атестация
За мен не е случайно, че съдия, който има такова отношение към корупцията, попада в селекцията на ГЕРБ. Основният проблем е, че не се разследва корупцията. Системният отговор на българската държава към едни сериозни сигнали за корупция е, че вместо тя да се разследва, се санкционират тези, които говорят за това. В анализа си по делото срещу журналистите тази съдийка не поставя въпроса какъв е общественият интерес и напълно го пренебрегва. Такова неглижиране е най-лошата атестация за нея.

Мирослава Тодорова,
Съюз на съдиите
Връзката между присъдите в Страсбург и кариерата на съдиите е важна
Дебатът за значението на осъдителните присъди в съда в Страсбург върху кариерата на съдиите дори не е започнал. Никъде в атестацията на кандидатите не се вземат предвид решенията на Европейския съд по правата на човека. Добрата новина е, че сега се дава добър повод това да бъде променено.
Диана Ковачева,
министър
Петкова е с доказани професионални качества
Моята позиция във връзка с избора на Деница Петкова за заместник-министър е изцяло базирана на доказаните нейни професионални качества. Съдия Петкова е водила изключително сложни и тежки дела и е показала освен висок професионализъм, твърдост и последователност – качества, които са от голямо значение за всеки магистрат – те биха били от значение и за нейната практика като заместник-министър.

Бойко Борисов,
премиер
Не я познавам, избра си я Ковачева
Аз не я познавам между другото. А си я избра Диана Ковачева. Ако трябва да бъде ревизирана, трябва да ми предложи министър.

Стр. 4 – 5

Leave a Reply