Скандален радиоводещ пробва нов трик

в. Сега | Божидар БОЖКОВ | 2010-02-15 

Скандалният германец Ник Щайн, бивш водещ на тв и радио програми в България, който бе съден за измами и заради когото СЕМ закри цяла една телевизия, отново е в публичното пространство, този път покрай фалшива радиостанция.

В интернет се появи страница на радио "Никита 1", описано като "най-известното немскоезично радио в България", което излъчвало музика, новини и сервизна информация за чужденците, живеещи у нас. Ник Щайн е посочен там като основното лице на медията – в програмната схема той "води" ежедневно 5-часово шоу. Целта на този сайт е да привлича рекламодатели от Германия, Швейцария и Австрия.
За по-голяма убедителност радио "Никита" се самоописва като ефирно радио с лиценз за честоти в четири града – Бургас, Стара Загора, Пловдив и София. На посочените честоти за Старозагорския и столичния ефир няма никакво излъчване. В другите два града на споменатите в сайта вълни върви Радио 1. "Това е някаква шега. На нашата честота не се излъчва и никога не се е излъчвало такова радио. Но не се учудвам, щом зад цялата тази история стои точно Ник Щайн", коментира Красимир Димитров, съсобственик на фирмата, която притежава лиценза за честотата в Бургас.
НЕЧИСТО МИНАЛО
Ник Щайн дебютира в бургаското радио "Гларус" в далечната 1994 г. Той бе уволнен няколко месеца по-късно, след като от радиото започнала да изчезва апаратура. От Бургас Щайн се прехвърли в радио "Пристис" – Русе, после в "Скай" – Видин. По-нататък мина и през няколко кабелни телевизии. Но най-тежко го преживя ТВ "Ден", която бе закрита с решение на СЕМ (тогава наричащо се НСРТ), заради расистки и ксенофобски призиви в предаванията на германеца. Щайн бе съден за измами, тъй като преди десетина години се представял за дипломат от немското посолство у нас, чиято кола е открадната, и взимал пари от наивни хора. Тогава се разбра, че има присъда за измами и в Германия.

Стр. 4

 

Leave a Reply