Скандали и оставки в “Труд”

в. Дума | 07.03.2011

 

Оставки, продължителни отпуски и размяна на остри реплики разтресоха през изминалата седмица в. "Труд". Запознати с вътрешните напрежения във вестника твърдят, че се забелязва пълно неразбирателство между новата главна редакторка Димитрана Александрова и "старите кучета" Никола Кицевски, Валерия Велева и Светлана Джамджиева.
Валерия Велева, една от легендите на "Труд", си пусна дълга творческа отпуска преди няколко дни. Според вътрешна информация сътресението е дошло заради понижаването й в длъжност. Александрова поканила за шеф на отдел "Общество" бившия си подчинен от в. "Сега" Веселин Стойнов, а на Велева било предложено да стане политически наблюдател в "Труд". Имало вероятност Велева да реши да си тръгне официално от изданието.
Пръв с "Труд" реши да се раздели досегашният първи зам.главен редактор Никола Кицевски. Той е излязъл в двумесечен отпуск, но си е пуснал и предизвестие за напускане.
Според разкази на колеги Кицевски и Димитрана Александрова стигнали почти до бой на редакционна планьорка миналата седмица. Тогава новата главна редакторка поръчала на Кицевски да напише празнично коментарно обръщение към читателите на първа страница. Той обаче категорично отказал и заявил, че не е съгласен с политиката на новите собственици. Със същия аргумент отказала и другата зам.главна редакторка Светлана Джамджиева.
Димитрана Александрова усетила, че срещу нея се надига организирана съпротива, и отсякла: "Тогава позиция няма да има!" Валерия Велева реагирала с аргумента: "В този вестник от 20 години позиция има, ще има и сега!" В крайна сметка с конфликтната "позиция" бил натоварен ветеранът на вестника Людмил Павлов, който работи в него вече 59 години. Ядосана, главната редакторка светкавично понижила Валерия Велева в длъжност, а Кицевски излязъл в отпуска.

Стр. 5

Leave a Reply