Скандалът с Петер Хохегер

БНТ, Денят започва | 14.03.2012

Водещ: Сега рязко ще сменим темата. За скандала Петър Хохегер ще поговорим в следващите минути. Само ще припомня, че в началото на тази седмица вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че през 2007 и 2008 г. тогавашното правителство е превело на фирма на лобиста Петър Хохегер милион и половина евро за провеждане на кампания за утвърждаване на положителния образ на страната ни в Европейския съюз. Тогава вицепремиерът Цветанов уточни, че част от тези пари са се върнали в PR агенцията на Моника Йосифов,а която живее заедно с лидера на БСП Сергей Станишев и от която той има дъщеря. Нека обаче сега в началото се върнем към корените на този скандал, които са извън пределите на страната ни . Как от най-уважаваният в Австрия PR експерт Петър Хохегер се превърна в синоним на корупционна афера и получи дори прозвището Крал на корупцията? С този въпрос казвам Добро утро на нашия кореспондент в Берлин Мария Стоянова. Добро утро, Мария!
Мария Стоянова: Добро утро!
Водещ: Какъв е отговорът на въпроса? Как така наистина от уважаван PR експерт Петър Хохегер получи прозвището Крал на корупцията?
Мария Стоянова: От поне година насам Австрия вече научи, че корупцията там е била нещо като традиция. Подкупи, мистериозни хонорари, астрономични обезщетения, разместване на постове – всичко това изглежда е било ежедневие в алпийската република. С разплитането на аферите сега се занимава анкетна комисия на австрийския парламент. Тя си е поставила за цел да осветли многобройните скандали в центъра, на които стои Петър Хохегер. На 16. февруари той беше извикан от членовете на анкетна комисия да даде обяснения. Близо четири часа продължи кръстосаният му разпит в австрийския парламент. На него той взриви поне три бомби. Първата беше поименното изброяване на двадесет и трима високопоставени австрийски политици и сумите, с които ги е подкупвал. Втората бомба, която стресна обществото в Австрия, беше, че от милион и половина евро, получени от предишното българското правителство, той е давал суми на други именити личности. Сред тях и бившият вътрешен министър и бивш евродепутат Ернст Щрасер. Това е и третата бомба, взривена от Хохегер. Ехото от тътена тогава още отеква.
Водещ: Мария, стана ли ясно какво е направил с тези 100 000 евро бившият вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер, който ти спомена преди секунди?
Мария Стоянова: В 10 ч. Българско време днес, само след няколко часа, Щрасер ще се изправи пред същата тази анкетна комисия на парламента във Виена. Обясненията му какво е направил срещу стоте хиляди евро са интересни и от българска гледна точка, защото докато за договора на Хохегер с правителството Станишев в София се знаеше, бившият австрийски вътрешен министър изобщо не фигурира в него. Щрасер твърди, че Хохегер е имал чуждестранен клиент с проблем и помогнал да се реши проблемът на въпросния клиент. Хохегер е по-конкретен и казва, че става въпрос за съветване на българското правителство, което е ставало чрез неговата фирма. В период от две години , между 2006 и 2008, Щрасер е получил 100 000 евро – пари, както стана ясно, от онези милион и половина, платени от София на Хохегер за имиджова кампания. Разрових се в медийните архиви от преди четири години и намерих следното изявление на компанията на Хохегер за договор с България. Значи, тогава компанията казва, че целта й е да информира за напредъка на страната ни в останалите държави-членки на Европейския съюз предимно що се отнася до борбата с корупцията и подобряване на сигурността. По-късно, когато договорът вече е изтекъл, самият Петър Хохегер обяснява, че първо е разполагал с твърде малко време и второ, с малко средства, защото според него, такъв тип договори се плащат с по принцип с 3 до 4 млн. Евро. Пред анкетната комисия в австрийския парламент Хохегер разказа, че е получил милион и половина за две поръчки. Какви точно са те, до момента още не знаем.
Водещ: Мария, последен въпрос. До каква степен австрийското общество се вълнува от този скандал около името на лобиста Петър Хохегер?
Мария Стоянова: Вълнува е меко казано. Можем да кажем, че австрийското общество буквално е разтресено. Темата е водеща за медиите в австрийската република. Журналистите в Австрия са шокирани от корупционното блато, в което е плувал политическият им елит години наред. Петър Хохегер се явява ключът към проблема. Навремето неговата PR агенция е била втората по значимост в Австрия. Сега е ясно, че зад името му се крият скандали и афери. Във Виена отбелязват, че и в българския парламент се създава анкетна комисия за дейността на Хохегер. Вестниците пишат, че машинациите му ще лъснат и в България.
Водещ: Благодаря ти, Мария, за това пряко включване! В 10 ч. Българско време вътрешният министър, бившият вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер се изправя пред въпросната анкетна комисия, за да даде отговор на въпроса за какво точно е използвал въпросните 100 000 евро. Сега нека завършим с българската следа в този скандал. Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев видя в действията на ГЕРБ опит за шантаж.
Сергей Станишев: Една законно спечелена поръчка, по която е свършена много работа. За България никакви детайли не е имало. Той наясно ли е за какво говори изобщо? Абсолютно не е наясно. По конкретната обществена поръчка, която българското правителство направи, която беше спечелена от австрийската компания „Хохегер”, са правени немалко проверки на Сметната палата. Всички документи са в наличие, за извършената работа са в наличие в Министерския съвет и аз наистина държа всички отчети по тази дейност да бъдат представени публично, да бъдат на разположение на българските медии.
Водещ: Това беше позицията на лидера на БСП Сергей Станишев. Сега позицията на зам.-председателя на парламентарната група на управляващата партия Димитър Главчев.
Димитър Главчев: Г-н Станишев се позовава на одитен доклад на Сметната палата. Това е прословутият одитен доклад от 2008 г., който е правен два пъти на Министерски съвет. Единият път, докато управлява още „Тройната коалиция” – без никакви забележки в него. И втория път – когато има отказ от заверка на годишния отчет. Хубаво е наистина там да се изяснят какви са подробностите, защо има такова разминаване между двата доклада.
Водещ: Ще има ли анкетна комисия по скандала Петър Хохегер и българската следа в него предстои да видим.          

Leave a Reply