“Славянски мост” събира автори от 4 страни

в. Дума | 19.07.2013 

Изложба под мотото "Славянски мост" с творби на художници от Русия, Украйна, Сърбия и България ще бъде открита на 23 юли в 17 ч. в касовото фоайе на Фестивалния и конгресен център – Варна. Проявата, инициирана от международната обществена организация Творчески съюз на професионалните художници, е посветена на 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство.
Сред авторите в експозицията са майстори на изобразителното изкуство от Москва като Владимир Лаповок, Пьотр Сацкий, Наталия Озерная и др. Включени са произведения и на млади и талантливи художници от Русия, Украйна и Сърбия. Свои творби в изложбата представят и българите Павел Николов, Мария Игнатова, Светлана Сорокина, които са членове на Творческия съюз на професионалните художници.
Творба на Мария Игнатова
Нашата задача е да покажем на публиката неразрушимото приятелство на славянските народи, обединени от общите им корени, общите исторически събития и общата православна вяра, подчертава Людмила Козлова, първи заместник-председател на Творческия съюз на професионалните художници и ръководителка на делегацията.
Международната обществена организация Творчески съюз на професионалните художници обединява повече от 2500 души – живописци, графици, скулптори, монументални художници, дизайнери, бижутери, майстори на художествени занаяти, фотографи, историци на изкуството и учители. Главният офис е в Москва. Организацията има и регионални офиси почти в цяла Русия, както и клонове в Украйна, Молдова, Франция, България, Кипър и Израел. В България съюзът представя две изложби в София, във Варна е третата, която продължава до 28 юли.

Стр. 24 

Leave a Reply