След скандала с bTV очерниха Маги и жена му

в. Седмичен Труд | Емилия ДИМОВА | 04.07.2012

Братя Халваджиян отричат, че "Господарите" са свалени заради "червения тепих" и "Икар на маите" на президента Плевнелиев 

Популярността на Магърдич Халваджиян като продуцент и режисьор се свързва с едни от най-успешните телевизионни продукти в родния ефир – "Господари на ефира", "Пълна лудница", "Море от любов", "Имаш поща", "Ясновидци", "Пълна промяна", "Стар Академи", "България търси талант", сериала "Седем часа разлика". Затова неотдавнашният му разрив с лидера на телевизионния рейтинг – bTV, се превърна в истинско медийно събитие. Тези дни то получи продължение с новината, че шоуто " Господари на ефира " се завръща в ефира на Нова телевизия, където и стартира преди 9 години. Последва и вече очакваното съобщение, че от есента там ще отиде и другото рей-тингово предаване на Global vision – "Пълна лудница".
Без да се самоназовава бунтар, Маги всъщност даде на събратята си от продуцентската гилдия урок как трябва да браниш своята независимост и свобода. Заради което си навлече доста врагове из средите на медийните властелини. Маги Халваджиян е председател на Асоциацията на телевизионните продуценти /АТП/.

- Сега, три месеца след скандала ти с bTV, не мислиш ли, че бунтарството ти във време на криза е било прибързано и си могъл по-дипломатично да подходиш към ситуацията?

- До този разрив така или иначе щеше да се стигне – просто аз и брат ми Джуди изпреварихме събитията. Хората, с които съм работил, ме познават като диалогичен човек, избягвам спорове и скандали – в България пазарът е малък и от гледна точка на бизнеса не е редно да се затваря врата. Но има принципи, които човек не бива с цената на нищо да погазва. Един герой на Братя Маркс казва в техен филм: "Това са моите принципи! Ако не ви харесват – имам и други". А аз други нямам, не ги подменям и когато чувството ми за справедливост бъде засегнато, спирам сътрудничеството си. В един бизнес най-важното за мен е с едно ръкостискане да направиш сделката – обичам неща като чест, достойнство, етика.
Досега клиент не съм подвеждал и продължавам да съм на този пазар, защото съм бил коректен с всички.

- Нека обаче те попитам нещо, свързано с цензурата, от която тогава се оплакахте. Съобщихте, че от медията са се опитвали да спрат репортаж за неправилно усвоени пари от "Българската Коледа", но някъде прочетох, че е вероятно и новият президент да е бил засегнат, като излъчихте лафовете му за червения "тепих" на наградите "Икар", който той нарече "символ на инките"?…

- Нито новият, нито старият президент имат нещо общо с тази история. На пресконференцията, която дадохме, брат ми ясно и точно каза, че са му се обаждали от bTV, не от президентството.

- А от други "високи" места обаждали ли са се?

- В първите години телефонът се скъсваше да звъни, особено когато дадем на някого "Златният скункс". Но още от началото показахме, че не се съобразяваме с ничии молби за спиране на репортаж, нещо да не се излъчи или да се оправи. Затова "Господарите" се превърнаха в институция, защото сме обективни, даваме и едната, и другата гледна точка. Един компромис ако направиш, той като снежна топка ще повлече и други, което в края на краищата ще смаже смисъла на едно такова предаване. Когато се разделихме с bTV, ние си давахме сметка, че нещата опират до това: имаме ли достатъчно кураж да се изправим срещу нещо, което не ни харесва, и да платим цената, т.е. да загубим всичко. Аз винаги съм казвал, че ако се наложи, мога да се изхранвам и като снимам сватби
Няма обаче да си продам достойнството и ще правя това, в което вярвам.

- Чувстваш ли се бунтар в тази битка?

- Никога не съм бил бунтар с медиите, винаги съм се разбирал добре с тях, но ставам бунтар и тръгвам в насрещното движение, когато чувството ми за независимост и свобода е застрашено.

- Преди време ми беше казал, че си развалил сътрудничеството и с една музикална компания, която искала да правиш клипове само за тях.

- Това беше с Ара Мюзик – моят приятел Виктор Касъмов в един момент ми каза: "Не ме устройва, че работиш за всички компании, искам да работиш само за мен". Отговорих му, че освен за него, аз снимам за още 7 фирми, защото съм независим продуцент и режисьор. И понеже той няма как да ми плаща 7 пъти повече, следователно няма как да ми каже – получавай седем пъти по-малко пари. Виктор разбра, че доводите ми са справедливи – стиснахме си ръцете и си запазихме приятелството до ден днешен.

- Каза, че не обичаш да тръшваш вратите след себе си – явно си оставил отворена и тази в Нова телевизия, където се връщаш сега.

- Преди 3 години раздялата ни беше не заради конфликт, а беше бизнес решение – тогава Нова телевизия не беше в състояние да ни предложи това, което искахме. След като ни изтече договорът, се разделихме без кавги и през всичките тези години запазихме отлични отношения. Преместването в друга телевизия не трябва да става повод за война – това са си нормални процеси.

- Стана ясно, че и "Пълна лудница" тръгва там от есента – ще претърпи ли предаването някаква промяна?

- Имахме много хубава концепция, която навремето предложихме на bTV, но те настояха да направим версията със сериала, която и гледахме последната година. Всъщност шоуто е замислено като пародия на телевизионни предавания и сега ще се върне към корените си – ще пародира тв шоута, музикални клипове, сериали. Актьорският състав ще се запази, но ще влязат и още хора, защото е вероятно да се прави в реално време, което усложнява организацията.

- А какво е бъдещето на "Седем часа разлика"?

- Много съм доволен от сериала, който стои доста добре на фона на останалите подобни продукции. Снимачно третият сезон е към края си, договорът ми с bTV е за 4 сезона, но дали ще има четвърти – ще видим. Всички сега сме малко уморени, защото напрежението върху екипа е изключително тежко – един сезон се снима около 3-4 месеца и работата е къртовска. Радва ме, че сериалът даде много хляб за актьори, режисьори – за цялата гилдия. Помогна и на театъра, защото много млади хора отиват да видят на сцената, на живо, актьорите, които са харесали от екрана. Пълните театрални салони са много позитивна последица от всички български сериали. Ето, "Под прикритие" е за мен един изключително добре направен сериал, макар да няма голяма аудитория, защото повечето жени не гледат филми за мутри, екшъни, а искат любовни истории. Но това не омаловажава факта, че той е прекрасен сериал и е добър пример как с няколко качествени продукта Канал 1 може да се вдигне на крака.

- Актьорите бяха с теб и с Джуди в медийната ви битка с bTV, подкрепиха ви, но като че ли колегите ви от продуцентската гилдия запазиха дистанция от този конфликт – това не те ли разочарова?

- Напротив, намирам го за логично, защото така наречените "партньорски договори", които продуцентите подписват с телевизиите, изобщо не са партньорски, а в 90 на сто от случаите са в полза единствено и само на медиите. От клаузите им се разбира, че на практика продуцентът се задължава да хвали телевизията и няма право да заема каквато и да било друга позиция. Колегите ми, които дойдоха на пресконференцията и подкрепиха казуса, можеха да пострадат и аз на събрание на АТП им заявих, че не искам абсолютно нищо от тях, за да не си изпати някой заради подкрепата си към нас. Ние освен че сме конкуренти, сме и приятели и трябваше честно да им кажем това. Затова и сами си направляваме кораба. (Логото на Глобал филмс е платноходен кораб с издути платна, плаващ под звездите.)

- Колегиалните си отношения си опазил, но някои жълти издания твърдят, че май с Кремена не сте вече онова щастливо семейство, което бяхте…

- Смешно е, че се опитват да ми спретнат компромат с моя асистентка, която от няколко месеца работи с мен. Дълги години не се занимаваха с персоната ми, защото нямаше за какво да се хванат – аз имам позитивен имидж в медиите и в обществото, защото не съм политик, депутат или съмнителен бизнесмен – никого не съм излъгал и това се знае. Но покрай конфликта ми с bTV започнаха атаки. Първо пуснаха приказките, че "Халваджиян върти милиони". После – че Кремена е любовница с готвачката в "На кафе". Сега пък си съчиниха, че аз имам любовница. Една и съща машина произвежда тия слухове, които се пускат с една и съща цел – хората да си кажат: "Абе, голям мръсник бил тоя арменец: милиони лапа, па и курвар на всичкото отгоре, а жена му – лесбийка!". Но с риск да ги разочаровам ще кажа, че парите ми са изкарвани с много труд и нямам любовница. А една от многото причини да сме заедно с Кремена вече повече от 25 години е, че не е бисексуална, което е повече от очевидно, щом е избрала мен.

Стр. 17, 64

2 Responses to “След скандала с bTV очерниха Маги и жена му”

  1. jenny Says:

    Браво Маги

  2. ssdr Says:

    Браво …… най-добре да спретнете една телевизия, и всичко ще си дойде на мястото. :)
    Успех

Leave a Reply