След втората проверка в печатните медии: Тодор Батков и Петко Бочаров са били агенти на ДС

в. Дневник | 2010-02-18 

Издателят на "Стандарт" Тодор Батков и доайенът в журналистиката Петко Бочаров се оказаха агенти на бившата Държавна сигурност. Те бяха обявени вчера от Комисията по досиетата заедно с още 12 души след допълнителната проверка на работещите във вестниците.Батков е бил нещатен сътрудник на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), привлечен през 1977 г. Вчера той не отговори на мобилния си телефон, но публикува официално изявление в сайта standartnews. "Малко хора знаят какво означава III управление на ДС.
Някои ще кажат където трето, там и 6-о управление. Но разликата е от небето до земята. Ако някои
са разбивали човешки съдби с политически доноси, Трето управление на ДС бе военното контраразузнаване. Всяка държава има ВКР. Аз съм горд, че имах възможността да работя за националната сигурност на България, изпълнявайки своя воински дълг. Не са ме питали дали искам да служа, нито къде да ме разпределят. През 1977 г., след като завърших с пълно отличие Школата за запасни офицери, бях изпратен да служа като старшина-школник във ВКР. Служих достойно и нямам нито един повод да се срамувам. От прекараната една година ми останаха добрите спомени. След като се уволних през октомври 1978 г., не съм имал и нямам отношения с никакви служби, управления, агенции и т.н.", обяснява Батков. Той твърди още, че комисията продължава да крие други сътрудници на ДС. 91-годишният Бочаров е бил вербуван през 1946 г. от Второ управление на ДС (контраразузнаването). "Не се чувствам засегнат от решението на комисията, тъй като още преди пет години сам обявих, че съм имал вземане-даване с ДС", заяви пред "Дневник" Бочаров. Той изрази несъгласие всички, които са били обвързани с ДС, да бъдат слагани под един знаменател.
Сред останалите обявени вчера са: Тодор Коруев (като зам. главен редактор на в. "Дума"), Евгений Станчев (като главен редактор на "Дума"), Петър Манджуков (бивш издател на "Дума", обявяван вече), Валери Найденов (бивш главен редактор на в. "24 часа" и "Класа", обявяван вече), Кеворк Кеворкян
(сега е обявен, защото е проверен като автор на "Труд"), Валентин Бояджиев (бивш отговорен редактор на в. "Уикенд"), Георги Готев (бивш зам. главен редактор на "Стандарт"). Сред собствениците на медии, "осветени" досега като агенти на ДС, са още Димитър Иванов (в. Земя"), Красимир Гергов (като собственик в "Класик ФМ радио"), Тошо Тошев ("Медия холдинг"), Радосвет Радев ("Дарик радио"), Красимир Узунов (агенция "Фокус"), Петър Пунчев и Константин Тилев (радио "ФМ+", "Мила ФМ", "Орфей медиа ФМ"), Георги Агафонов ("Вяра тв", "Хип хоп тв" и "Хот тв"). Следващата проверка ще е на работещите в списанията и регионалните вестници.
пълен списък на обявените агенти в медиите, изявлението на Батков
Тодор Батков
е издател на Вестник "Стандарт". Той контролира над 90% от акциите във футболен клуб "Левски" и е в надзорния съвет на "Мобилтел". Батков е юрист и ръководи адвокатската кантора "Батков и сие". Той беше адвокат на Майкъл Чорни, като представляваше неговите интереси и пое част от бизнесите му в България. Преди два дни Батков обясни пред "Дневник", че продължава да е консултант на Чорни, но по проекти в чужбина и по делото му срещу Олег Дерипаска в САЩ. През 2008 г. получи орден "Стара планина -първа степен" от президента Георги Първанов.
Петко Бочаров
91-годишният Петко Бочаров стана известен с фразата си "Да, ама не", произнесена през 1992 г. в предаване на БНТ Тои започва кариерата си в БТА през 1952 г., където достига до зам.-главен редактор. От 1981 г. до 1993 г. е коментатор във "Всяка неделя" води рубрики в радио "свободна Европа" и "Дойче веле" Член е на редакционния съвет на в. "Про&Анти".

Стр. 5

Leave a Reply