“Следа в ефира” за Хачо Бояджиев

в. Дума | Дарина ЖЕЛЯЗКОВА | 2010-02-26 

Такива хора оставят бразда в живота ни, каза миналогодишната носителка на отличието Божана Димитрова

Тазгодишният приз "Следа в ефира", който се връчва за втора поредна година на медийни личности, оставили трайна диря в радио- и телевизионния ефир, бе присъден на Хачо Бояджиев. Той стоически изслуша продължителното поздравително слово от носителката на отличието за 2009 г. – Божана Димитрова. "Такива хора оставят не само следа в ефира, но и бразда в живота ни", подчерта тя. Акад. Бояджиев получи от Константин Тилев и Мариана Хил уникална пластика на Николай Маринов. Наградата е творба от камък, вграден в дърво, идеята на която е да изобрази връзката между тленното и нетленното, а именно ефира, който отминава, и камъка, който остава да тежи на мястото си. Награденият отнесе и специална грамота във вид на картина, на която пише: "Благодарим ти, Хачо, за следата, която остави в ефира и в сърцата ни".
Победителят бе определен от инициативния комитет, включващ видни общественици и журналисти, сред които са Кеворк Кеворкян, Валери Тодоров, Мария Стефанова, Радосвет Радев, Светла Петрова, Снежана Тодорова, Венелина Гочева и др. Мариана Хил се определи като майка на наградата и призна, че всички бяха обединени от желанието да отличат добрините в родния ефир, водени от идеята да насърчат усилията на онези, които се опитват да решават житейски проблеми със силата на словото. Номинациите са публични и всички желаещи ще може да предлагат своята кандидатура за догодина от 1 ноември 2010-а на страницата на инициативния комитет "Следа в ефира" във фейсбук. Предвидена е и анкета на 100 български интелектуалци, които също да предложат достойни за отличието.
При получаване на наградата "Следа в ефира" в типичен за него стил акад. Хачо Бояджиев изрази специалната си благодарност към бившия главен директор на БНТ Иван Славков. А присъстващите на церемонията с интерес и усмивки се насладиха на "Незавършена история" – филм на режисьора Стилиян Иванов – един от най-добрите ученици на акад. Бояджиев. Лентата представи откъси от телевизионния театър, мюзикъли и някои живи предавания, създадени от Човека-телевизия.

Стр. 35

 

Leave a Reply