Следваш ли, ме?

в. Дневник, Компании & Финанси | Христо ПЕТРОВ | 20.01.2011

Представете си, че имате профил в Twitter, с който следите какво публикуват всички репортери на "Капитал" и "Дневник" и други издания на "Икономедиа"* и всички потребители на сайтовете им. В него се появява кой какво е публикувал, какво е препоръчал като текст, гласувал ли е в анкети, коментирал ли е материали, оценявал ли е коментари. Накратко така може да бъде представена новата социална мрежа id.capital.bg. Услугата е безплатна и вече е достъпна за около 200 хил. интернет потребители, които са регистрирани като читатели на интернет изданията на "Икономедиа".
С id.capital.bg "Икономедиа" предоставя платформа за нов начин на консумиране на информация. Това е е като днк-то на потребителя, неговият отпечатък в мрежата, но и мястото сам да селектираш и подреждаш потока съдържание според важното за теб и хората, които са ти интересни. За най-активните има медали, мери се рейтинг… забавно е.
Юлияна Плевнелиева, ръководител "Информационни технологии и инфраструктура"
Мрежата ще добавя много стойност за рекламодателите ни чрез по-добро познаване на аудиторията и дългосрочно в изграждането на нови модели за реклама и маркетинг

Владимир Петков, директор "Продукти и операции"
198 644 регистрирани потребители в сайтовете на "Икономедиа"
1916 от тях вече са медалисти
550 потребители се надпреварват в класацията към вчера
Над 100 журналисти от изданията на "Икономедиа" се конкурират помежду си

От сряда социалната мрежа, която предлага нов начин на медийно потребление, вече е достъпна на id.capital.bg. За да я използвате, е необходимо единствено да имате регистрация в някой от сайтовете на "Икономедиа".
Медийната мрежа е за активните потребители, както и за екипите, които създават съдържанието. Идеята й е, че потребителите могат да следят в реално време практически всяко действие, което се случва в сайтовете – независимо дали от журналисти или други потребители, ако ги следват.

Как работи

Ако сте регистриран потребител в например на "Дневник", влизате на id.capital.bg с името и паролата си и започвате да създавате своята мрежа от хора, които ще следите. Може да направите селекция от авторите, които са ви любими, интересни или пишат по важни за вас теми и като натиснете "Следване", ги добавя в своето табло. Освен тях може да добавите други регистрирани потребители – някои от най-активните коментатори във форумите или просто такива, които познавате.
След това получавате на таблото си – информация за всяко тяхно действие в сайтовете на "Икономедиа". Например Христо Петров публикува текст, гласува в анкета, коментира…Така през id.capital.bg разполагате със синтезиран информационен поток и получавате известие за нови материали от журналистите, които следите в момента, в който те се появяват в сайта. Допълнително може да следите и кратките новини в "Дневник" LIVE.
"Проектът е част от дългосрочната стратегия на компанията да развива dnevnik.bg като водещ и доминиращ новинарски сайт, а capital.bg да върви в посоката на социална медия, което надгражда съществуващите силни страни на марката. Той показва пътя ни за дългосрочно развитие в WEB, а именно потребление на медиите ни от аудитория, която ползва регистрация и не е анонимна.
Това означава повече качествено потребителско съдържание и по-интензивна комуникация между нас и читателите ни", обясни Владимир Петков, директор "Продукти и операции" в "Икономедиа". "В бизнес отношение мрежата ще добавя много стойност за рекламодателите ни чрез по-добро познаване на аудиторията и дългосрочно в изграждането на нови модели за реклама и маркетинг", каза още Петков.
"С id.capital.bg "Икономедиа" предоставя платформа за нов начин на консумиране на информация и за пореден път се позиционира като технологичен лидер сред българските медии. Това е като днк-то на потребителя, неговият отпечатък в мрежата, но и мястото сам да селектираш и подреждаш потока съдържание според важното за теб и хората, които са ти интересни.
За най-активните има медали, мери се рейтинг… забавно е. Мрежата е полезен, удобен и увличащ начин да четеш, споделяш, следиш теми, хора, реакции, да се ориентираш в съдържанието и да го ползваш като генератор за идеи", коментира Юлияна Плевнелиева, ръководител на отдел "Информационни технологии и инфраструктура" в "Икономедиа".
Рейтингът зависи от това колко последователи имате. Колкото по-голям е техният брой, толкова по-висок е вашият рейтинг и това ви качва нагоре в класацията. Всъщност класациите на id.capital.bg са две – в първата потребителите се подреждат според рейтинга заедно с журналистите на "Икономедиа", а другата е предназначена само за журналистите.
Рейтингът ви може да се понижи, ако други потребители на системата изберат да ви "отбягват". Освен че рейтингът ви ще намалее, "отбягването" засега не води до други негативни последствия за вас.
Допълнителен състезателен елемент е възможността да оценявате публикуваните материали и мнения с медали. Така стимулирате активността на хората, които следвате, и чиито мнения цените най-високо. Медалите са разпределени в 24 категории (виж графиката). По думите на Юлияна Плевнелиева потребителите се радват на вече раздадените медали за активност – медалисти за вчера бяха 1916 души.
Най-популярният медал е "Хайдутин" (дава се за коментари на статии в рубриките "България" на "Дневник" и "Капитал"). Друг любопитен факт е, че 906 потребители са с медал "Оптимист", който се дава за положителна оценка на чужди коментари, т.е. аудиторията се саморегулира", коментира Плевнелиева.

* В id.capital.bg влизат регистрираните потребители на сайтовете на "Икономедиа" "Капитал", "Дневник", "Бакхус", "Регал", "ХоРеМаг" и klikshop.bg

Стр. 6

Оригинална публикация

Leave a Reply