Сливат bTV и Pro.BG

в. Show | Лара ДОБРЕВА | 15.09.2010

"Аз съм един от многото в момента служители, които биват уволнявани от телевизия bTV без обяснение, без предупреждение и без грам човечност. Всеки ден по двама-трима служители биват привиквани, при което им се подават едни документи за подпис, без да им се обяснява защо и какво са те. След което разбират, че вече не са част от телевизията, за която повечето (както и аз) са работили над 4-5 години! bTV в момента говорят за благотворителност и как ще помогнат на 6 деца от дом за сираци, но какво става с нашите семейства и нашите деца ?! Всеки ден семейства остават на улицата заради тази телевизия, но вниманието на обществото е насочено към това да се помага на деца сираци?! А ние? А нашите деца?
Защо никой от тази телевизия не смее да излезе ида каже какво всъщност се случва там и защо поне един журналист в България не се опита да разбере каква е истината зад тази привидна благотворителност, а именно да се изкарват повече и повече пари на гърба на подобни каузи!
Н.П. бивш служител на bTV"

Това писмо получиха по електронната си поща на 7 септември доста от водещите журналисти в централните медии, както и всички, работещи в bTV. Седмица по-късно нито една от т.нар свободни медии не е реагирала на вопъла на колегата!
Тежкият соц, който къкреше в задкулисното на бившата "американска" телевизия, изби веднага, след като румънците овладяха ръководството й като представители на Роналд Лаудер. Неговата компания СМЕ купи на 7 септември 2009 г bTV и още 7 родни медии за 400 млн. долара. Преди "мърдоковите" хора горчивите хапове от мамалигарското нашествие вече бяха изпили ТВ2, преименувана на PRO.BG, и Ринг ТВ, прекръстена на Ринг.бг, които им паднаха в ръчичките още през 2008 г. и които се простиха не само с оригиналния си облик и самобитността си, но и с всички илюзии, че ще останат самостоятелни медии. Всъщност хвърлените буквално в коша за боклук 172 милиона долара за тези две медии от СМЕ станаха причина и за желанието им да купят bTV, та поне частично да избият безплодната си инвестиция. Още повече, след като повериха ръководството на единствения спортен канал в България на стария компрометиран кадър от БНТ Ивайло Гюров, а създателката на ТВ2 Живка Гичева бе изгонена, преди да загине в катастрофа.
Така в момента всички тези медии се превърнаха в едно "голямо семейство", чиято основна характеристика е кръвосмешението, коментират журналисти. "Претакането" на новини, репортажи и журналисти от bTV към PRO.BG и обратно е толкова натрапчиво и досадно, че човек направо не знае какво всъщност целят новинарските емисии на бившата телевизия на Мърдок -дали да информират гражданите, или да рекламират предавания от сестринската PRO.BG, след което да ги излъчат и в собствената си западнала рубрика "bTV репортерите".
Това са видимите страни на неприятните събития, които тресат попадналите под румънско робство телевизии. Същинската драма обаче се разиграва извън обсега на камерите и напудрените физиономии на водещите и репортерите, работещи там. Във всяка от тях уволняват масово и предстоят още съкращения на огромен брой технически и журналистически персонал. Дори се говори за пълното сливане на bTV и PRO.BG! Това вече се извършва само на ниво репортери, оператори, режисьори на пулт и обслужване на сайтове.
Според източници на "ШОУ" от високите управленски нива на двете телевизии, решението е още известно време да съпоставят сегашните лица и предавания на медиите, за да вземат окончателно решение на коя да заложат и коя да оставят като "резервна писта".
Допълнително напрежение внася и бъдещето на сутрешните блокове на двете медии. След лятната ваканция ранните предавания на PRO.BG останаха само в събота и неделя, а през делничните дни не са възстановени. Румънците по принцип са установили, че сутрешните блокове на всички телевизии се радват на интерес единствено сред пенсионерите и партийните централи, тъй като активното население има други занимания в този час на денонощието, и смятали да въведат революционни трансформации на този часови пояс. Още повече че летните експерименти на БНТ да излъчва сутрешните блокове на различни радиостанции доказали, че няма смисъл да цакат толкова пари на някакви измислени самовлюбени водещи, при положение че много по-адекватните журналисти от радиото се справяли със същата задача срещу близо три пъти по-ниско заплащане.
Тъй или иначе, в бившата империя на Мърдок цари шаш и паника и кризата е най-малкото основание за уволненията, които се извършват тихомълком и които тепърва предстоят в още по-голям мащаб.

Стр. 10

Leave a Reply