Словашки медиен пул за платен достъп до сайтовете

в. Труд | Николай ПЕТРОВ | 24.06.2011

 Проектът "Пиано" получи за месец 40 000 евро от абонаментни такси

 

Да искаш от потребителите да плащат за достъп до съдържанието на вестници или други медии, при положение че в интернет гъмжи от всякаква информация, си е рисковано начинание. Засега си го позволяват мощни корпорации като тази на Рупърт Мърдок и някои авторитетни издания като "Файненшъл таймс" и "Ню Йорк таймс". Тяхната потенциална аудитория е много голяма, но дори и те изпробват различни подходи, за да получават приходи от качествената си журналистика в морето от неплатена информация в мрежата. Предлагат различни абонаметни планове, искат пари само за някои рубрики, за достъп до архива и т. н.
Малък пазар
Как тогава да се справят медиите, чийто потенциален пазар е значително по-малък? Като Словакия, например, която е сред най-бедните в еврозоната (769 евро средна заплата за 2010 г.), населението е 5,5 млн. души, от които 2,5-3 млн. ползват интернет.
Проектът "Пиано" предлага вариант, който месец след старта си се оценява като успешен. Той изисква месечен абонамент от 2,9 евро и 29 евро – годишен (има и вариант за седмичен, който струва 99 евроцента), за достъп до 34 услуги, предлагани от 9 словашки уеб страници.
Сред тях са най-популярният новинарски портал (СМЕ), няколко влиятелни вестника ("Хосподарске новини", "Правда", седмичникът "Тижден", спортният "Деник спорт"), списанието за информационни технологии PC Revue, два видеопортала (включително на втората по големина телевизия JOJ) и сайт, посветен на маркетинга и медиите (Medialne.sk).
Старт през май
Платеният достъп до услугите на тези издания (всеки от тях има отделен сайт, на който предлага и свободно съдържание), стартира през портала PianoMedia на 2 май и за един месец събра 40 000 евро приходи от абонамент. "Постигнахме първоначалната цел за абонати за два дни след старта на системата", заяви шефът на "Пиано медия" Томаш Бела и обясни, че интернет аудиторията на половината от изданията, включили се в проекта, се е увеличила след влизането им зад платената стена. Предимството за читателите е, че с едно плащане получават достъп до съдържанието на всички уеб страници, без да е необходимо допълнително влизане във всеки сайт. Събраните такси след това се разпределят между участващите медии.
Модел като при кабелните телевизии
Този модел на ценообразуване е сходен с кабелната телевизия, предлагаща пакети от телевизионни канали с единна месечна такса.
Базираната в Братислава "Пиано медия", която е общ проект на "Етаргет" (компания, представяща целева интернет реклама в 9 страни от Централна и Източна Европа, включително България) и чешкословашката консултантска фирма "Нексбиг", ще прибира 30% от приходите от абонати, твърдят запознати с мениджмънта на проекта. Останалите 70 на сто ще бъдат разпределени между участниците в проекта в зависимост от посещаемостта и времето, прекарвано на техните сайтове. Коментирането на материалите е възможно само след плащане на абонамент, като издателите и редакторите са доволни от намалелия брой обидни квалификации в тях.
Издателите са доволни засега
"В сравнение с април, когато отделно трябваше да се плаща за достъп до интернет съдържанието на списанието ни, абонатите ни се увеличиха шест пъти. Посещенията в сайта ни останаха стабилни въпреки необходимостта от плащане", заяви Щефан Хриб, главен редактор на авторитетния седмичник "Тижден".
От новинарския портал СМЕ, който е на най-тиражният едноименен всекидневник, също са доволни. "Чрез "Пиано" читателите на рубриката "Мнения" се увеличиха 14 пъти", каза заместник-главният редактор Константин Чиковски. Досегашната политика на изданието бе да изисква плащане за достъпа до аналитичните си рубрики и до архива.
"Имаше някои технически проблеми при въвеждането на системата, но като цяло сме доволни. Планираме да сложим зад платената стена още от съдържанието на изданието ни", отбеляза Милан Мокран, изпълнителен директор на "Екопрес", издател на бизнес вестника "Хосподарске новини".
Разширяване в други страни
"Пиано" планира да добави допълнителни опции за плащане в бъдеще. Скоро ще бъде пуснат едноседмичен абонамент чрез есемес.
Шефът на "Пиано медия" Томаш Бела заяви, че издатели от цял свят наблюдават проекта им и се интересуват как може да се въведе плащане за техните издания, така че да не пострада читателската им аудитория в интернет. "Вече преговаряме с издатели в 5 европейски страни и планираме да пуснем "Пиано" в още една държава след Словакия до края на годината", каза Бела.
Запознати с проекта твърдят, че организаторите близо година са убеждавали издатели и продуценти да се включат. Очакванията на Бела са да привлече между 0,8% и 1,5% от населението като абонати. Ако прогнозата му се изпълни, това ще означава годишни приходи от 2 млн. евро.
Стартът на "Пиано" засега се смята за успешен. Остава да се види дали абонатите ще се увеличат и дали ще продължат да плащат, за да четат или гледат по-качествени журналистически материали.
***
Текст под снимка
Много Вестници са пред дилемата дали да Въведат абонамент за съдържанието на сайтовете си и как да го направят, за да оцелеят сред морето от безплатна информация в интернет.
***
Текст под снимка
"Постигнахме първоначалната цел за абонати за два дни след старта на системата", заяви шефът на "Пиано медия" Томаш Бела. Снимка "Нексбиг"
***
Кои е какво се включиха
# СМЕ – най-популярната и влиятелна медия на словашкия пазар. Едноименният всекидневник с тираж около 60 хиляди. Зад платената стена на "Пиано" са сложени анализите и коментарите, както и пълен достъп до архива от статии. Позволява на абонатите до 3 коментара във форума на ден. Дава възможност за консултация с лекари при запитване.
# "Хосподарске новини" – бизнес всекидневник с тираж около 20 000. С "Пиано" дава пълен достъп до рубриката си "Мнения" и до архива, позволяват се коментари във форума. Дава възможност за консултации със счетоводители и адвокати.
# "Правда" – най-старият словашки вестник с дневен тираж около 75 000. Зад платената стена са сложени коментарните и аналитичните материали. Дава възможност за участие във форумите.
# "Деник спорт" – най-популярният спортен всекидневник дава пълен достъп до статиите, архива.
Ф "Тижден" – авторитетен словашки седмичник с тираж 27 000. Освен до съдържанието дава достъп до видеосекцията си.
# Medialne.sk – сайт, посветен на маркетинга и медиите, издаван от седмичника "Тренд".
ф MeToo.sk – словашки видеопортал.
# PC Revue – словашко IT списание.
# JOJ – втората по големина словашка телевизия дава срещу абонамент достъп и до най-големия видеопортал в страната, наречен Huste.

Стр. 19

Оригинална публикация

One Response to “Словашки медиен пул за платен достъп до сайтовете”

  1. новини Says:

    Според мен таксуването няма смисъл. Ако човека не прочете инфото от един сайт, ще отиде в друг, където пак ще я прочете ;)

Leave a Reply