Служители от БНТ пишат на властта заради орязания тв бюджет. После и на Нели Круз

 в. 24 часа | 30.11.2013

Финансова и програмна криза може да настъпи в БНТ, ако бюджетът й за 2014 г. бъде намален с 5 млн. лева, както е по проект. За това предупреждава Общото събрание на пълномощниците в телевизията.
Писмо е пратено вчера по куриер до председателя на Народното събрание, президента, премиера, шефовете на парламентарните комисии по медии и по финанси, както и до Съвета за електронни медии. После същото писмо ще получи и еврокомисарката Нели Круз, която отговаря за цифровите технологии.
Причината за недоволството е, че по проект бюджетът на БНТ ще стане 65 млн. лева, от години не е бил толкова нисък, казват пълномощниците. На общото им събрание миналата седмица дошли 70 души, всеки от които представлява по 25 служители. Всички гласували единодушно за изпращането на писмото. Според тях парите не стигат, защото БНТ ще трябва да продължи с цифровизацията и да стартира два нови канала -за култура и за спорт, да пусне БНТ1 в HD формат. Също така да отдели пари за изборите за Европарламент, да отрази зимната олимпиада в Сочи и Световното по футбол в Бразилия. По финансови причини вече се отказа от песенния конкурс "Евровизия".
Тази допълнителна програма реално е с 10 000 часа тв време повече от 2013 г. Така БНТ ще трябва да произведе над 35 000 часа.
Според проекта за бюджет за 2014 г. един час тв продукция трябва да струва 1650 лв., като през 2007 г. за него са се плащали 2960 лв. Ако съотношението между цена и час от онова време се запази, субсидията за БНТ би трябвало да бъде над 103 млн. лева. В същото време през 2011 г. служителите на БНТ бяха съкратени с над 20%, припомнят в писмото.
Общото събрание изразява надежда, че няма да бъдат създадени условия за "публични прояви на недоволство".

Стр. 4

Leave a Reply