Сменяме столовете, няма да сме на мястото на Бареков

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 2010-02-27 

Анна Цолова е едно от най-популярните тв лица. Започва журналистическата си кариера като съдебно-криминален репортер в “Канал 3”. Със създаването на Би Ти Ви идва в новините на медията, като често води и сутрешни, и обедни емисии.

Родена е на 17 април 1975 г. в Плевен. Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Омъжена е за оператора Васил Мичев, който снима сутрешния блок на Би Ти Ви. Имат син Калоян.

“От 7 години карам хората да се усмихват”, казва Димитър Павлов за себе си. Преди телевизията да го открие, той става изключително популярен със сутрешното си шоу по “Ретро радио”. Всъщност 3 години е водил новини и по “Евроком”. В Би Ти Ви е водил “10-те най”, играта “Това го знае всяко хлапе”, втория сезон на “Дансинг старс”. Лице е и на “Форт Боаяр”.

Роден е на 30 декември 1977 г. в София. Завършил е публична реч в НАТФИЗ.

- Ани, вярно ли е, че сядате на стола на Бареков и ще водите сериозните политически теми? Така написа самият Бареков в своя сайт.

Димитър Павлов: Слава богу, сменяме столовете.

Анна Цолова: Няма стола на този и стола на онзи. Това е трибуната и сцената, наречена Би Ти Ви. И ако не е тази трибуна, всички ние няма да сме това, което сме. Аз си го повтарям често и затова не смятам, че имам стол на мое име. С Митко ще бъдем заедно, това предаване има двама водещи.

Д. П.: Много ме боли, когато един човек почне да коментира работата на друг, който работи. Този провинциален манталитет няма да се спре никога. В предаването влизат две различни гледни точки – моята и нейната. За сериозни теми няма да парадирам, тук Ани е в силата си.

- Нека да пробваме. Какво мислите за здравната реформа?

Д. П.: Не знам кой е личният ми лекар. Безумието в България е, че ползваш частни лекари непрекъснато, а аз си плащам здравни осигуровки като пич. Понякога и два пъти, защото съм забравил. Аз съм на граждански договор и там се самоосигурявам. Нямам мнение, не съм в час изобщо.

А. Ц.: Ти току-що изговори мнението и нещата, които вълнуват всички хора.

Д. П.: Безумно е, че не знам личния си лекар. Баба ми, лека й пръст, ми направи здравната книжка. Тя ходеше да се занимава по поликлиниките като всеки социално активен пенсионер, за когото е радост да обикаля по подобни места, защото там се среща с хора като него и разменят опит. Затова до ден днешен ходя да си плащам сметките за ток и парно на опашки, защото се забавлявам, като слушам пенсионерите.

- За какво си говорят те?

Д. П.: Там обикновено има едни навъсени и нервирани на всичко хора, които обаче продължават да си плащат, вместо да отидат и блокират входа на “Топлофикация” примерно.

- Г-н Павлов, още не сте в ефира, а цяла седмица идвахте на работа заедно с Ани в 6 ч сутринта, защо?

Д. П.: За да свикна, да си обърна режима, а и има да се науча на още някои технически неща.

- Ани, вие как възприехте новия си партньор?

А. Ц.: С “уха”. Много се зарадвах, нали? (към Павлов).

Д. П.: Наистина се зарадва, както и аз. На нея й бе съобщено 15 минути, след като бях приел.

- Защо се радвате?

Д. П.: Защото е предизвикателство, не съм правил такова нещо. В тая телевизия май вече няма какво друго да водя, само вечерно шоу остана. Шегувам се. Много пъти съм си мислил как телевизията трябва да разнообрази някои неща и затова се радвам, че ми бе предложено. Сега евентуално това с разнообразието ще се случи.

- Какво ще гледаме от понеделник, което не сме виждали досега?

Д. П.: Мен в сутрешен блок не сте ме виждали.

А. Ц.: Митко имаше много фенове като радиоводещ, включително и аз съм го слушала в колата, идвайки на работа. Той се чувства длъжен да разказва вицове, да е смешен. Понякога му съчувствам, защото това са сериозни очаквания от него. В предаването се движим по гребена на информацията. Той ще влезе в темите, в които хората едва ли очакват да го видят.

Д. П.: Няма да размахвам пръст.

- Кои са тези теми?

Д. П.: В темите, в които Ани е изключително ерудирана, аудиторията няма да ме припознае. Например здравната реформа в тежкия й вид.

- Ще има ли нови рубрики?

А. Ц.: Няма да започнем с новостите в понеделник. Тогава ще пуснем една голяма изненада, свързана и с новия водещ. Съвкупност от неща, съвпадения, приятни и за нас. След това по малко ще започнем с новостите.

- Заедно ли ще водите, или всеки ще има рубрики, както по времето с Бареков?

Д. П.: Не знам, трябва ни време да се усетим.

А. Ц.: Няма да има проблем да водим заедно, защото в голямата си част това предаване трябва да има двама водещи – да е по-динамично, по-интересно, с различни гледни точки. Не съм фен на деленето на рубрики. Имаме схема, по която започваме, с идеята през повечето време да сме заедно.

Д. П.: Това, което правех в радиото, ще е и по телевизията. Примерно във вечерните токшоу програми на Запад, както и при Слави Трифонов, се взема едно заглавие и около него се създава история, дори и да няма общо с материала под него. Става смешно. Това е една школа, която вероятно е от първото токшоу в света – преплитането с печата.

А. Ц.: Ще търсим баланса, защото той е човек, който може да намери нещо смешно в това, което го е изнервило, идвайки на работа.

Д. П.: Зависи в какво настроение съм. Понякога се изнервям и се правя на маймуна. Говоря на движението и не се усещам. Лятото е особено смешно, когато прозорците на колите са отворени, така веднъж един таксиметров шофьор доста ми се обиди.

А. Ц.: Мен ме е гонила маршрутка, след като казах едни мили неща.

- Митко, гледате ли сутрешните блокове?

Д. П.: Гледам упорито Ани, откакто Люба Ризова (шеф на новините – б.а.) и Вики Бехар (продуцент на новините – б.а.)ми предложиха това място. От месец минавам през всички сутрешни блокове на телевизиите. Преди не съм ги гледал, защото ме отвращаваше агресивността и политиката сутрин. Сега и трите основни телевизии малко посмекчиха тона. Но аз ги гледам с друго око – като сценарна специфика.

А. Ц.: Конкуренцията и битката е как да направим актуалната за всички тема по-интересна и пълноценна. Нашето предаване от години наред залага на собствени теми. Защото ходенето след събитията не е добра оценка за българските журналисти. Те трябва да откриват събитията, да ги провокират и да ги разказват на хората. От друга страна, няма как да си затвориш очите за събитие само защото и другите ще го направят. Явно, че народът се интересува неистово от “Октопод” и “Наглите”, защото рейтингите ни са покъртителни.

МВР изключително добре визуално и стратегически подходи медийно към тези акции. Пусна и видеоматериали, които всъщност са риалити, филм.

- Защо МВР действа и като телевизия?

Д. П.: Може би така се отклонява вниманието от някакви реални проблеми.

А. Ц.: Аз дълги години съм била съдебно-криминален репортер и в пресцентъра на МВР всяко едно събитие е заснето, просто не са ги разпространявали по медиите. Снимането е практика на МВР от 10 години. Те винаги имат оператор с камера. Тези кадри им трябват понякога и по оперативни причини.

Д. П.: Как се пали само. Ани е изключително симпатична и ерудирана жена, която може да ме научи на много.

- Той много ви хвали, а вие?

А. Ц.: Има чисто технически неща, които Митко трябва да научи – програмата, по която работи целият нюзрум, софтуера, интерактивната маса, на която се виждат снимките. Докато му показвах тези неща оня ден, към 13 ч той ми каза да се прибирам, за да си почина, а друг щял да му помогне. Не всеки се сеща за такива мили човешки неща. Това ме радва, защото прекарвам с него повече време, отколкото с Васил (съпруга й – б.а.).

Д. П.: Тя е свикнала, но мен наистина ме чака здрава работа. Говоря за изграждането на дует, което се прави адски трудно. Много съм силен сам, поради което трудно работя с някого. Но в случая хубавото е, че и тя е така. Най-вероятно ще се скараме сериозно 1-2 пъти, което е ужасно хубаво за екрана.

А. Ц.: Това с дуета е много важно. Хората не си дават сметка, че ние, заставайки в ефир всеки ден по 2,5 ч, нямаме написана на айсикюто (екран, от който водещите четат – б.а.) всяка една реплика, реакция или мимика, която камерата хиперболизира.

- Вие с Бареков имахте ли такъв дует?

А. Ц.: Очевидно е за всичките ни зрители, че ние водехме отделни предавания. Имахме предаване в предаването. След завръщането ми от майчинство дори нямахме общи участия, както преди – вярно, кратки, по за 20 минути. Това се случи по взаимно съгласие, защото ни вълнуват различни неща, в много случаи имаме различно светоусещане. Нормално е. Той искаше да е сам, аз нямах проблем с това.

- Бяхте ли приятели с Бареков?

- Не станах приятел с Николай, ние никога не сме го крили. Но никога не сме били в конфликт, никога не сме имали проблеми, които да пречат на работата ни.

- Кое е най-доброто нещо, което Бареков направи в предаването?

Д. П.: Аз не харесвам агресивния стил на водене, независимо дали става въпрос за него или за други, познати на аудиторията лица.

А. Ц.: Николай провокираше публиката, затова хората го и гледаха. Едно от нещата например, което създаде и голям медиен шум, беше, когато Павел Чернев дойде в студиото и каза, че всъщност е изрекъл лъжа, когато е защитил Волен Сидеров за инцидента на "Тракия".

- Митко, вярно ли е, че сте глътнали муха в ефира?

Д. П.: Вярно е. Много време търсихме една муха в студиото и аз взех, че я глътнах.

А. Ц.: Ето я връзката между нас двамата. И аз имах проблем с муха, чак се ожених със Слави Трифонов заради нея. Водя новини в Би Ти Ви и разказвам за тежък атентат в Израел с много жертви. В това време огромна черна муха влиза в кадър и започва да каца по лицето ми. Аз съм силно осветена и със зелено сако. Едва-едва махвам с ръка, става ми смешно, но говоря сериозни неща. Вечерта в “Шоуто на Слави” гледали обедната емисия и се сетили, че имат запис от репетиция, в която муха каца по лицето и главата на Слави, но той я убива с джапанка. Бяха направили една заигравка – ето тази муха, която тормозеше Анито, Слави я уби. По онова време той тъкмо беше предложил на княгиня Калина брак – друга шега на шоуто, и той казва вечерта: “Княгиня Калина не иска, поне ти ме вземи, убих мухата, която те тормозеше.” Появих се дори с някаква булчинска рокля.

- Защо махнаха известни тв водещи от Би Ти Ви и Нова тв почти едновременно?

Д. П.: Ани доказа, че има по-висок рейтинг сама. Това, което Милен Цветков направи в Нова тв навремето, след което за първи път го свалиха, е нещо, което съм гледал и от което съм се учел. Той въведе английски тип на водене, тогава ми харесваше. Сега нещата станаха много жълти и не ми допадат.

- Как ще се променят сутрешните блокове?

А. Ц.: Ние внимателно наблюдаваме какви хора ни гледат и как го правят. Това, за което работим сега, е голяма динамика, много живи връзки, репортажи, разследвания.

Д. П.: Сутрешното предаване трябва да ти е като кафето, да те удари. Аз не пия кафе, но така съм чувал. Да си "Манчестър Юнайтед" с Уейн и Руни и Майкъл Оуен в нападение, не с Бербатов, защото той е малко по-бавен играч.

- Започвате в понеделник, как се виждате след няколко години?

Д. П.: Имах проект да вложа сам пари в себе си и да си направя интернет радио. Но у нас все още едва ли ще е успешно. Но София е подходяща за градско ефирно радио. Дори направих постъпки за запазване на търговска марка. След пет години си се представям да менажирам радио и да правя късно вечерно шоу в телевизия.

- Ани, защо се подстригахте?

А. Ц.: По чисто практични причини. Много по-удобно ми е да съм с къса коса, за да не се налага да се приготвят моите прически. Освен това дългите коси за подобен тип предаване са не само непрактични, а и не на място.

Стр. 12-13

Leave a Reply