Смяна на канала

в. Капитал | Весислава АНТОНОВА | 23.10.2010

Светлана Василева оглави втората частна национална телевизия

Това, за което неофициално се говореше на телевизионния пазар от седмици, стана факт през изминалата седмица. Светлана Василева е новият изпълнителен директор на Nova, каналите Diema, Nova Sport, както и четирите платени канала на MTG. Това става ясно от съобщение на собственика на медията – шведската компания Modern Times Group MTG AB. Назначението е ясна индикация за това, че конкуренцията между двете основни телевизионни групи – bTV Media Group (bTV, Pro BG, b Cinema, b Comedy и спортния канал Ring) и Nova, навлиза в още по-ожесточена фаза.
Василева отива в Nova с впечатляваща биография от българския телевизионен пазар и това е една от основните причини MTG да я изберат за поста. Тя е първият управляващ директор на Balkan News Corporation – собственик на bTV в периода 2000 – 2005. След това е генерален директор на Fox International Channels – България. През последната година тя напуска групата около bTV и работи като изпълнителен директор на частния телевизионен канал TV7.
Светлана Василева ще заеме поста на Якоб Андерсън. Той е изпълнителен директор на Diema Vision от април 2008 г., както и на "Нова тв" след придобиването й от MTG през октомври 2008 г. Андерсън, който е в MTG от 2005 г., ще продължи да работи за компанията на нова позиция.
Андерс Нилсън, председател на борда на директорите на "Нова телевизия груп" и главен оперативен директор на MTG, коментира назначението така: "Светлана Василева успешно ръководи няколко телевизионни канала в България – от "Триада" до bTV, Fox Life, Fox Crime и TV7. Нейният опит е идеалният избор, който ще изведе каналите на MTG в България на следващото ниво. Бих искал също така да благодаря на Якоб Андерсън за неуморната му работа в България при сливането на "Диема вижън" и "Нова тв". Той ще продължи да работи за MTG на нов пост. Наемането на местен мениджър е в съответствие със стратегията на MTG да работи с водещи местни ръководители на местата, където развива бизнес."

Спомняте ли си?

През лятото на 2008 г. шведската MTG обяви, че купува Nova за рекордната сума от 620 млн. евро. Менджмънтът на компанията тогава коментира, че ще започне да си връща инвестицията до четири години и възнамерява да се бори с конкуренцията на пазара, като създаде силен телевизионен продукт. Когато преди близо две години MTG придоби Nova, каналът имаше пазарен дял от 15.6% по данни на агенция TNS/TV Plan. Той й отреждаше второ място в класацията на ефирните телевизии между лидера bTV с 34.9% и третия в класирането – БНТ, с 12.5%.
Днес картината не е много променена. Процентът на Nova не се е повишил, дори бележи лек спад. Както се вижда от данните обаче, разликата в пазарните дялове между първия и втория канал в класацията е повече от два пъти в полза на bTV. Това означава, че Nova засега пропуска шанса си за по-висок пазарен дял. Респективно и за повече приходи от реклама.
Повишаване на гледаемостта обаче няма как да се случи без ревизия на програмната схема. Очевидно ръководството на медията е решило да вземе мерки в тази посока и това личи не просто от назначаването на Василева. В момента в медията се провежда и одит на външните продукции, като отново ще се преразглеждат договорите с изпълнителните продуценти.
Светлана Василева ще се присъедини към екипа на медията от 15 ноември и ще поеме новия си пост в Nova на 1 януари 2011 г. Това може да е знак, че сериозни рокади в телевизията ще се случат догодина. Междувременно на пазара се появиха спекулации, че Василева отива в Nova, защото притежателят на ТВ7 има интереси от придобиването на Nova. Зад ТВ 7 седи мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. От MTG обаче категорично отрекоха да имат намерение да се разделят с канала.

Рокади в ТВ7

Бившият работодател на Светлана Василева – ТВ7, също е обект на структурни промени. От 15 ноември каналът ще има трима изпълнителни директори, става ясно от официално прессъобщение, изпратено до медиите: "Изпълнителни директори на националната ефирна телевизия ТВ7 стават досегашните членове на борда на директорите на телевизионния канал – Евелина Колева и Александър Пайр. В борда на директорите на канала ще влезе Крисчън Мур (синът на известния холивудски актьор сър Роджър Мур, изиграл ролята на Джеймс Бонд)". В информацията на медията се уточнява, че "с присъединяването на Крисчън Мур към мениджърския екип на ТВ7 медията ще разчита на международния му опит и контакти в кино и телевизионния бизнес. В плановете на ТВ7 са залегнали два нови мащабни проекта, работата по които ще започне през 2011 г.".
Промяната на ръководствата на двете телевизии са само видимата част на доста ожесточената конкуренция между големите телевизии. Свиването на рекламния пазар променя сметките на собствениците на първите два национални канала и прави състезанието между тях много по-оспорвано. За MTG единственият шанс за някаква възвращаемост на инвестицията в Nova е телевизията да стане пазарен лидер. Дали ще успеят, не е сигурно, но по всичко личи, че ще положат всички възможни усилия.

Текст под снимка
Светлана Василева ще се присъедини към екипа на Nova от 15 ноември и ще поеме новия си пост в медията на 1 януари 2011 г.

Стр. 34

Leave a Reply