SMS-новините

Дарик радио, България следобед | Светослава КУЗМАНОВА | 01.07.2011 

Водещ: SMS новините – това е накратко казано темата на днешната медийна рубрика, макар че в последно време се радват на популярност т.нар. приложения за мобилни телефони, през които абонатът достига до всякакъв вид информация. SMS новините също не губят своята актуалност. Напротив, у нас абонати им стават все повече, въпреки че по света те отдавна не са на мода. БТА от скоро предлага тази услуга, а ветеран в това отношение у нас е агенция БГНЕС. Кой е ползвателят на SMS новините, колко струва да си информиран по всяко време на денонощието, дори когато се разхождаш по улицата или си на място, където няма достъп до интернет, от какъв тип информация най-често се интересуват абонатите?
Репортер: SMS новините набират все по-голяма популярност в комуникацията с потребителите. Кратките текстови съобщения отдавна не са само форма на общуване с приятел, гласуване за любим персонаж в поредния риалити формат или известие за новите намаления в мола. Те са особено подходящи са за спортни резултати. Те са особено подходящи за напомняне, че трябва да си платиш тока или водата. Те са особено подходящи за всякакви новини. Даже и такива – каква оценка е получило детето ти днес в час по география да речем. Каквато практика има в Италия от 2009 година.
Във Великобритания да научаваш новините от мобилния си телефон чрез sms се случва от 10 години. Всички мобилни мрежи в Обединеното кралство предлагат тази услуга с новините на ВВС. Медията дава пълна гаранция, че от 23 ч. до 7 сутринта, ако има събитие от национално значение, това е сигурен начин, че то ще стигне до хората, без да са си включили телевизора или радиото, без да се налага да отварят лаптопа си, а просто така – докато си лежат в леглото. Най-малкият абонамент за новини на ВВС включва 12 текстови съобщения на месец. Филтрира се наистина най-важното. Може да получите и по-често или ежедневно обслужване. Цените варират според обема информация, който искате да получите. В интернет страницата на ВВС изрично е упоменато, че услугата „sms новини" е валидна само за Великобритания.
Главният секретар на БТА Евелина Андреева казва, че по цял свят информационните агенции предлагат на абонатите си и услугата „sms новини". Балканите не правят изключение:
Евелина Андреева: В балканския регион ние сме членовете на Асоциацията на балканските информационни агенции. Също има агенции, които пускат sms новини, такава е и гръцката агенция, Кипър също имат новини по sms, в Сърбия Танюк, ако не се лъжа, също пускат новини по sms. Разпространена е практиката.
Репортер: Абонаментът за „sms новините" на БТА е 2,40 лв. на месец. Те са разделени в 5 рубрики: „България", „Светът", „Балкани", „Спорт", „Забава и знание", а обещанието е за точна и бърза информация. Засега нашата телеграфна агенция има сключен договор само с единия от трите мобилни оператори:
Евелина Андреева: Предстои подписване на договор и с другите два оператора. Предлагаме на всички клиенти един пакет от информации, които включват вътрешна информация от страната, международна информация, информация от балканския регион, спортна информация и може би най-любопитното за слушателите ще бъде информация от областта на забавата, шоуто, науката, знанието и т.н. Обикновено хората, въпреки че имат възможността да се абонират по отделно за всяка от рубриките, правят абонамент за целия пакет и това, което сме установили от работата си с мобилния оператор е, че оптималната бройка на новините през деня не трябва да надвишава максимум 9, 10 новини. Тъй като човек понякога се дразни от непрекъснатото кликване на телефона му. Така че БТА подбира наистина водещи и важни новини, които имат потребителски характер и са важни за хората.
Репортер: Като казвате 9, 10 новини имате предвид 9,10 sms-а?
Евелина Андреева: Девет-десет sms-а в рамките на едно денонощие (24 часа). През нощта, въпреки че в света се случват много водещи събития и поради различното часово време, избягваме и наистина пускаме само новини, които са от изключителна важност. Поредица от такива новини имаше когато бяха земетресенията в Япония например.
Репортер: Абонаментът за тези новини е месечен?
Евелина Андреева: Абонаментът е месечен и е на, според мене съвсем ниската приемлива цена от 2 лв. без ДДС.
Репортер: Могат ли да се кажат колко са абонатите на sms новините или всеки месец варират – веднъж са повече, веднъж са по-малко, или има някакъв редовен контингент?
Евелина Андреева: Варират. Има известни промени в цифрата на абонатите месечно, но общата тенденция е, че който се е абонирал веднъж за новините на БТА не спира абонамента си само с един месец, а обикновено го подновява. Очаквах повечето от мъжката аудитория да имат абонамент само за спортната емисия, както пък повечето от младежката аудитория – млади момичета, очаквах да са абонират за шоу новини, които са в рубрика „Забава и знание", но 90% от абонатите ни ползват целия информационен пакет.
Репортер: Правили ли сте профил на читателите на тези sms новини? Какви хора са? Млади, стари, заможни, активно работещи?
Евелина Андреева: Профилът е общо взето такъв, какъвто е профилът на активно ползващите мобилни телефони, понякога и повече от един и активно ползващите лаптопи, бизнесмени в движение, забързани млади хора, журналисти, хора в активна възраст. Това е профилът, който ползва тези новини. Общо взето новините не винаги са необходимост само за работата, понякога са необходими и за да се чувства човек информиран и осведомен, дори когато е извън страната. Защото може да си на стотици хиляди километри извън България и получавайки тези sms-и ти си в крачка с това, което се случва в България.
Репортер: Ветеран в новините чрез sms у нас е агенция БГНЕС. Собственикът на медията Любчо Нешков припомня, че първите sms новини пускат през юни 2002 година, когато е световното по футбол в Корея и Япония. Любчо Нешков казва, че БГНЕС е втората агенция в Европа, която го прави след Великобритания :
Репортер: Радват ли се на популярност и до днес, кои новини най-често се четат, за кои новини най-често хората се абонират?
Любчо Нешков: Нормално и естествено, това е и световна практика, спортните новини са номер едно. Те заемат около 47% от всички тези рубрики, на второ място са т.нар. breaking news или извънредни новини, където влизат всякакви новини от политиката, от спорта, може да бъде известна новина, примерно Пиронкова печели Уимбълдън. Тя влиза като breaking news, нищо, че е спортна, но но значими новини за деня основно.
Репортер: Какви са пакетите, които предлагате на абонатите?
Любчо Нешков: Абонаментът може да бъде за един ден, за една новина, за една рубрика, за една категория, може да бъде и месечен. Рубриките са разделени на: извънредни, политически, хороскопи, време, примерно времето във Варна. Вие живеете във Варна и Ви интересува времето само там за днес и за утрешния ден прогнозата. Спортните категории са от българския футбол до Формула 1. Новините през деня не са по-малко от 7-8, като може да се стигне някога в някои от категориите или от рубриките да бъдат и по 20-30 на ден. Месечният абонамент е минимален, той е на цената на един всекидневник. Преди десет години, когато стартира тази услуга, месечният абонамент беше 6 лв., а в момента е 1,20 лв. без ДДС. Подходихме към това с (…) процентно намаление, заради огромния брой абонати, които ние набрахме, ние стигнахме до 340 000 на месечна база.
Репортер: Променя ли се цената, защото казахте, че варира бройката sms-и, които хората могат да получат като новина?
Любчо Нешков: Не, ние се стареем абонатите да получат абсолютно всичко от това, което се интересуват без ограничение на новините през деня. За това казах, че днес можете да получите 20 извънредни новини, но утре можете да получите и само 10 новини.
Репортер: По-скоро хората се абонират седмично, месечно или дневно? Как?
Любчо Нешков: По-скоро месечно. Защото това ги улеснява от чисто практическа и организационна гледна точка да препотвърждават абонамента си, те изпращат един sms за потвърждение през месеца и с това приключва.
Репортер: Правили ли сте профил на своите абонати? Това са по-скоро заможни хора или динамични, млади или на средна възраст?
Любчо Нешков: Зависи от категорията и новините. Тези, които се интересуват от спорт нямат възраст. Тези, които се интересуват от хороскоп са по-скоро 60% жени до 45 години като мъжете там са над 40 години, което е интересно. Политическите, икономическите, бизнес новините, борсовите новини са предимно абонати от София, Варна, Бургас и Пловдив и на възраст над 30 години. 

Leave a Reply