Snowhow от отличниците в бизнеса – с Деница Сачева

M3 College I Марина КОЛЕВА I 15.12.2011

Деница Сачева: Комуникациите в здравеопазването изискват много интелект и етика, съчетават в себе си необходимостта да сблъскаш икономическата логика с неуправляемата емоция на хората. 
 
Когато си говорим за „отличници в бизнеса”, няма как да подминем г-жа Деница Сачева. Тя е не само изпълнителен директор на IntelDay Solutions (утвърдена PR агенция, която тази година отбеляза своята десетгодишнина), но и председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Била е член на Съвета, а впоследствие и на Борда на Международната асоциация на PR специалистите (IPRA), асоцииран член на Европейската асоциация на директорите по комуникации, член на Управителния съвет на Българската асоциация на PR агенциите. Доказала се във времето бизнес дама, която може и прави „бизнес с човешко лице” и е готова да работи упорито в името на каузата и идеите си. Какво е „ здравен PR” и има ли той почва у нас? Какво се промени през последните 10 години в бизнеса у нас и за много други неща питаме Деница Сачева.
 
1.  Какво прави здравния PR сериозна част от Вашата работа? Какви са особеностите и как се справяте с големите предизвикателства в тази област?
Отгледана съм от баба си и дядо си, които бяха лекари, и от дете у нас вечно имаше хора, които търсеха помощ, съвет, лекарства, преглед или просто да им се премери кръвното. Самата аз не станах лекар – може би защото 36-те тома на Большая медицинская энциклопедия в хола ми изглеждаха доста страшничко – шегувам се, разбира се. Човек не може да избяга от съдбата си обаче, още повече че с мислите, думите и постъпките си си я изгражда сам. Така че здравеопазването стана естествена част от живота ми като по-голяма – бях един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса и началник на кабинета на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев. Промяната на комунистическата система на здравеопазване със система на солидарно здравно осигуряване се оказа най-голямото комуникационно предизвикателство, пред което съм се изправяла. В голяма степен тази задача в моя живот все още стои незавършена. 
Комуникациите в здравеопазването изискват много интелект и етика, съчетават в себе си необходимостта да сблъскаш икономическата логика с неуправляемата емоция на хората. В здравния PR често животът и смъртта вървят ръка за ръка и според мен това е един от най-трудните за комуникации сектор. В него има специфични регулации – за рекламата на лекарствата, на медицинските услуги, на лечебните заведения. В здравеопазването нищо не е лесно, бързо и просто – тези три вълшебни думи от класическите реклами… С предизвикателствата в тази област се опитвам да се справям както и с всички други предизвикателства – чета много, търся непрекъснато качествена и обективна информация, опитвам се да разбирам всички гледни точки, общувам с много хора, никога не се затварям само в собствените си мисли, стремя се да  балансирам, като предлагам послания и кампании, които отчитат частния интерес, но и са обществено полезни.
 
2. IntelDay Solutions предоставя своите услуги безвъзмездно за кампании, в които вярва и които отговарят на мисията и ценностите на компанията. Как точно ги подбирате? Дайте ни пример за такава кампания.
Нямаме точни критерии за подбор. Когато нещо ни хареса, когато повярваме в неговия смисъл и в хората, които ни го предложат, просто го правим. Благодаря на Бога – винаги съм се събирала с хора, за които парите са инструмент, а не цел. Като жена, която има собствен бизнес от 10 години, добре знам стойността, значението и смисъла на парите. Уважавам ги, но те не определят решенията ми. Научих се да мога да имам, но да мога и да нямам и това ме прави не само професионално, но и житейски свободна. Не робувам на правилото, че материалните показатели на една компания са мерило за успех. Бих подкрепяла това правило, ако правехме бизнес в истинска пазарна икономика. Но в бизнес среда като тази в България цифрите и думите летят и заминават, важни остават само делата, само те изграждат истински името.
Работим pro bono за каузи за пациентски организации, за такива, свързани с уважението на малцинствата и културното многообразие, за каузи, свързани с името на България. Твърдо вярвам, че PR агенциите имат своя корпоративна социална отговорност и тя се изразява в това да правим популярни идеи, каузи, марки, хора, които са обществено полезни и които водят към еволюция.
 
3. Проектът „+359 Bulgarian garden” – иновативна и страхотна инициатива! Разкажете ни малко повече за нея – откъде тръгна? Какво се случва в момента с проекта? Да очакваме ли и през следващата година повторна кампания?
+359 Bulgarian garden е творческа идея на градинаря Христо Йорданов. С него ме запозна Мартин Заимов – той е причината за не едно и две приключения в живота ми през последните години. Току-що се бях върнала от Лондон, където ходих на шоуто на цветята в Челси, и бях възхитена от красотата, въображението и творческата енергия, с които се заредих там. В същия ден Мартин ми писа, че Христо имал проект за градина във второто шоу на Кралското градинарско дружество – това в Хемптън и ме попита може ли да помогнем с комуникацията. Намерих това за знак на съдбата. Срещнах се с Христо. От две думи ми стана ясно, че този човек ще мине през огън и вода, но ще сбъдне мечтата си. А и аз съм вътрешно убедена, че това е една от най-удачните комуникации на България като дестинация във Великобритания. Цветните шоута в Лондон събират стотици хиляди хора, имат уникално медийно покритие и оставят у хората незабравими емоционални спомени. Крайно време е да престанем с рекламните кампании на черги, лютеници, кебапчета, бъклици и дрянове. Тези неща имат стойност за нас, но са неудачни за промоция на страната ни в съвременния свят извън нашите граници.
И така заработихме с Христо – беше доста шантаво, на моменти трудно,  двамата с него не сме лесни характери. Страшно много хора обаче помогнаха това да се случи, този проект е манифест на общата енергия и жаждата за положителни каузи в българското общество не само у нас, но и в чужбина. Проектът показа, че това е и добър начин да се работи с българските общности в чужбина. Българите, живеещи в Лондон, бяха страхотни! Христо направи заедно със семейството си и близки приятели българска градина в Хемптън, която беше вдъхновена от Славейковата поема „Изворът на белоногата“. Градината предизвика невероятен интерес, името на България беше казано хиляди пъти по време на шоуто от посетителите, които се спираха да погледат саксиите с родните цветя. Водеща от BBC призна в ефир, че това е любимата й градина. След края на шоуто част от цветята намериха нов дом в кметството на Лондон, в Министерството на правосъдието, Министерството на транспорта, Министерството на климатичните промени и енергията и други институции в Лондон. Две български училища в английската столица – „Розова долина“ и „Васил Левски“, също бяха украсени с по 150 саксии с български цветя.
Христо е пълен с идеи и щури занимания и всички те могат да бъдат следени в страницата на +359 Bulgarian garden във Facebook. Сега е обявил там нов проект, който прави с подкрепата на Иван Станчов, но все още пази детайлите в тайна.
 
4. Вие сте сред малкото агенции със силно изразена социална отговорност не само на думи, но предимно на действия. Как се прави „бизнес с човешко лице“?
Всеки бизнес се прави от хора и за хора. Иначе би трябвало да се нарича спекулация. Не знам как да правя неща, които нямат смисъл. А и аз като цяло съм пълна с любов към хората. Не мога да отрека, че е трудно, но не бих се отрекла от некомерсиалните ни проекти само за да е лесно. Ние работим и доста сложни, предизвикателни проекти – международни, политически, корпоративни, предимно за клиенти от финансовия и здравния сектор, също и за държавната администрация. Голяма част от тях са много изтощителни, отнемат огромна енергия. Да правим социални проекти, е полезно и за нас – защото се зареждаме, самите ние не губим човешки облик и се предпазваме от изкушенията на ценностите, пред които се изправяме в непрекъснатите си приключения с различните клиенти.
 
5. С Вашата организация сте на пазара вече 10 години. За това време изменила ли се е професията PR и в каква посока?
Най-важната промяна е тази, че от професия, която контролира посланията, днес PR е професия, която е ангажирана много повече с качеството на общуването. От професия, която превеждаше в изпълнение решенията на ръководството на компаниите, днес PR се превърна в професия, която е част от управлението на всяка сериозна компания. Ако преди бяхме ангажирани много повече с тактиката в нашата професия – работа с медии, прессъобщения, пресконференции и т.н., днес все по-голяма част от работата ни са стратегиите, комуникациите с различни целеви групи, директното общуване с потребителите на стоките и услугите на клиентите, за които работим.
 
6. Какъв съвет бихте дали на PR специалистите, които сега започват своята кариера?
Първо да си отговорят на въпроса защо искат да бъдат пиари. А ако не могат да си кажат нещо съществено в отговор на този въпрос в огледалото – да не тръгват по този път. PR изисква посвещение, страст към информацията и общуването, неуморимост, интелект, дисциплина, енергия и любов. Както във всяка друга професия, така и в нашата, талантът и трудът не са взаимозаменяеми, а са задължителна комбинация за успех.
 

Leave a Reply