Собственикът на Daily Mail пуска неделен таблоид

в. Класа | 19.07.2011

Новото издание ще заеме свободната ниша на пазара след фиаското на News of the World

Издателят на британския Daily Mail – Daily Mail & General Trust, пуска идната неделя таблоид, който ще заеме свободното пространство на медийния пазар на Острова.
Сред вероятните варианти за заглавия са работните: The Sunday или The Sunday Lite, които са инспирирани и в духа на стилистиката на несъществуващия след 2009 г. London 1Ле например.
Информацията за пробива на нов таблоид бе потвърдена от "Гардиън" и "Ройтерс". Агенцията от своя страна се позовава на информация на бившия главен редактор на "Сън" Кевин Маккензи, който се очаква да се присъедини към екипа на новия вестник.
Издателите – конкуренти на неделни издания във Великобритания, са в остра битка кой първи да заеме освободеното място на скандално преминалия в историята таблоид News of the World, който пусна последния си брой миналата неделя и така написа заключителната страница на своята 168-годишна история.
Новината за стартирането на новия таблоид на Daily Mail & General Trust (DMGT) драматично повиши залозите в битката за 2.67 милиона читатели – онези, които преди това са купували News of the World.
От друга страна, е съвсем разбираемо декларираното желание на News International да пусне ново неделно издание още през август, което се очаква бъде оглавявано от Виктория Нютън – зам. главен редактор на затворения NOW.
От управляващия мениджмънт потвърдиха информацията, че се провеждат рисърч сондажи за измерване и прогноза на потенциала, който би имал нов таблоид, както и че се провеждат консултации с рекламодатели. Издателят ще публикува извинение на цяла страница по повод разкритите хакерски телефонни действия, породили мега скандала в страната.
Класацията на най-продаваните неделни издания се оглавява безспорно от лидера The Mail on Sunday със средна продажба през май 1.92 млн. копия.
Той е следван от Sunday Mirror, със среден месечен тираж от 1.09 млн., и "Sunday Times " с 1,05 млн. На четвърта позиция е "The People ", който продава 481 224 броя, а след него се нарежда Daily Star Sunday с 305 984 броя.

Стр. 15

Оригинална публикация

Leave a Reply