Собственикът на М-tel купува кабелните оператори “Мегалан” и “Спектрум Нет”

МЕНИДЖЪР.NEWS I 15.09.2010 

Телекомуникационният гигант Telekom Austria AG, който е собственик на М-tel България, обяви намерението си да купи два кабелни оператора у нас за сумата от 72 млн. евро. Покупката е част от стратегията на австрийската корпорация да разшири бизнеса си в Източна Европа, съобщи "Блумбърг".

Обект на сделката са кабелните оператори „Мегалан” и „Спектрум Нет”. Предстои разглеждането й от Комисията за защита на конкуренцията. Ако покупката бъде одобрена, това ще позволи на М-tel да се превърне в напълно интегриран доставчик на комуникационни услуги, а също и да се възползва от растежа в индустрията на фиксирани комуникации, широколентовия интернет и други производни услуги.

„Мегалан” е водещ доставчик на високоскоростен интернет в София, предлага и IPTV-услуги. „Спектрум Нет” пък се фокусира върху високоскоростния достъп за бизнес клиенти в по-големите градове в страната. Затова от телекома смятат, че двете компании ще се допълват в дейността си.

Финализирането на сделката с плащане от 14,5 млн. евро през 2011 г. ще зависи от представянето на придобитите дружества, уточняват от Telekom Austria. След покупката местното ръководство на „Мегалан” и „Спектрум Нет” няма да бъде подменено, а двете компании ще продължат да оперират отделно за около 18 месеца, съобщават още от Telekom Austria AG. Продуктови пакети под бранда на М-тел обаче ще бъдат пуснати от тях още през тази година.

Базираната във Виена Telekom Austria AG държи мобилни мрежи в седем държави от Източна Европа. Наскоро компанията реши да обедини подразделенията си за фиксирана и мобилна телефония с цел да намали разходите си.

Оригинална публикация

Leave a Reply