Социалната отговорност – новото лице иа бизнеса

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2010-02-02 

В конкурса на Българския форум на бизнес лидерите участват 36 проекта, предвиден е специален приз за малки и средни фирми

Финансовата криза намали мащабите на проектите, но не заличи корпоративната социална отговорност през изминалата година. Това каза за в. Пари Стамен Тасев, председател на Българския форум на бизнес лидерите. Поводът е раздаването на годишните награди за корпоративна социална отговорност, което ще се проведе на 16 февруари.
Тази година в конкурса участват 36 проекта. Очаквахме спад и той наистина се случи, защото номинираните са 14 по-малко от миналата година, коментира Тасев. Най-голямата причина за това е финансовата криза. Голяма част от компаниите са предусетили това и са намалили мащабите на проектите. Въпреки това корпоративната социална отговорност не е изчезнала, защото тя е стратегия, не е еднократен акт. Надяваме се, че след като приключи кризата, проектите и техните мащаби ще се увеличат.

Проектите

При големите международни компании корпоративната социална отговорност е част от политиката на компанията. Те имат по-големи финансови възможности и може да си позволят по-мащабни проекти. За да може да стимулираме развитието на корпоративната социална отговорност, даваме награда, която е предназначена за проекти на компании от малкия и средния бизнес. Оценката, която поставяме, не зависи от мащабите на проекта и финансовото
му изражение, коментира Тасев. Категориите, в които се състезават проектите, са Инвеститор в човешкия капитал, Инвеститор в обществото, Инвеститор в образованието, Инвеститор в околната среда и Маркетинг, свързан с кауза. За председател на журито беше поканена Йорданка Фандъкова, когато беше министър на образованието и науката. С нейна помощ искахме да покажем колко важна е образователната сфера за промяна на бизнес средата и подготовката на кадри за бизнеса. Участието й като кмет на София пък е добра възможност за популяризиране на досегашното взаимодействие между общината и фирмите и понататъшното развитие на KCO в полза на града и неговите граждани.

Влияние

Социалната отговорност ще става все по-влиятелна само ако се подобри бизнес климатът в страната, казва още Тасев. Принос за това може да има и държавата. Прозрачният и отговорен бизнес нееднократно предлага на правителството мерки, които да изсветлят сивия сектор, но до момента няма сериозни индикации, че гласът ни е чут, коментира Тасев. Държавата чрез своите органи и служители също може да дава добър пример за отговорно социално поведение. Как може да става това ли? Администрацията ни например е изключително разглезена със служебните автомобили. В много европейски държави е масова практика политиците да ходят на работа с велосипеди. Ако тази практика се въведе в София, ще има безспорни ползи за обществото, твърди Тасев. Ако държавниците изоставят служебните коли и започнат да се движат с градския транспорт, това ще улесни движението по улиците, ще се намали замърсяването на околната среда и със сигурност ще доведе до повече грижи от тяхна страна за масовия транспорт. Друга възможност за принос към развитието
на KCO е Министерският съвет да предложи такъв закон за радио и телевизия, който да не ограничава споменаването на имената на фирмите, осъществили КСО проекти, а, напротив, да ги задължава.

КОНКУРСЪТ: НАЙ-ДОБРИТЕ ПРОЕКТИ НА КОМПАНИИТЕ

- Годишните награди на БФБЛ са учредени през 2003 г. по повод седмата годишнина на форума. Целта им е да популяризират дейностите на компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в България и да поощрят останалите фирми да развиват активна социална политика.
- Сред критериите на форума за излъчване на победител са: конкретна полза за обществото, партньорство с други организации, ангажираност на служителите, последователност в изпълнението на проекта, новаторство и обществено признание.
- От 2004 г. Българският форум на бизнес лидерите е и национален координатор на Бизнес наградите за околна среда на Европейската комисия. В това си качество форумът има правото да номинира компании или организации от България, спечелили 6 категорията Инвеститор в околната среда, за едно от най-престижните бизнес отличия 6 Европа. Форумът предлага и представителя на България в журито за европейските награди.

Стр. 19

Снимка: www.horemag.bg

Leave a Reply