Социалната платформа Quora може да се окаже следващият глобален феномен

в. Пари | Георги ПАНАЙОТОВ | 19.01.2011

Замислена като сайт за въпроси и отговори, уеб услугата разполага с голяма инвестиция и ноу-хау на двама от топпрограмистите, създали Facebook

Няма сигурна рецепта за разработването на успешен и печеливш онлайн проект. Дори най-добрите идеи може да бъдат спрени от напълно непредвидимия интерес на потребителите, което доведе до тенденцията от последните десет години за създаването на множество и разнообразни сайтове. Quora e един от тях. Замислен като сайт за въпроси и отговори, той в момента има два много силни коза за успеха си – голяма инвестиция и ноу-хау на двама от топпрограмистите, създали Facebook. Но дали те ще се окажат достатъчни за успеха му, тепърва времето ще покаже.

Летящ старт

Quora успя да стартира особено бързо – половин година след създаването на идеята за него. Сам по себе си това е един впечатляващ резултат, тъй като подобни проекти отнемат и до три години за разработка. През януари миналата година беше пусната затворената му бета тест версия, а през лятото и окончателната версия на сайта. Това, което го отличава от многото други подобни сайтове, е затвореният му тип. За достъп до Quora е нужна регистрация, която от своя страна изисква покана от вече регистриран потребител. Системата е аналогична на използваната от Facebook в първата година от съществуването му.
Приликата със стартовия модел на най-голямата социална мрежа не е случайна. Създателите на сайта са Адам Д’Анджело – бивш директор “Технологии" във Facadam-d-angelo-quoraebook – и Чар-ли Чийвър, бивш инженер и мениджър във Facebook. Те много добре знаят, че ексклузивността и затвореността водят до повишен интерес, което е критично, при положение че Quora се състезава с няколко много силни сайта, сред които е и Yahoo Answers.

Технологията

Идеята на Quora е да се събере критична маса от тесни специалисти по колкото може повече въпроси, които да отговарят на всяко запитване в сайта. Процесът по набирането е протекъл по време на затворената бета версия. Специалистите не получават заплащане, но за мнозина това е лесен и удобен метод да направят реклама на услугите, които предлагат, и бизнеса си. В същото време мнозина са готови да споделят своите познания напълно безплатно в името на подобряването и полезността на уеб съдържанието.

Почти като цензура

За разлика от повечето Q&A сайтове Quora се опитва да наложи контрол над хората, даващи отговор. На пръв поглед това прилича на цензура, но всъщност не е. Всеки може да попита за всичко, колкото и идиотско и лишено от смисъл да изглежда, важното е, че на въпроса му ще се отговори колкото може по-професионално и изчерпателно. Именно това е един от основните козове на Quora в борбата им с конкуренцията и шест месеца след пускането на сайта изглежда, че работи. В момента аудиторията и популярността му растат буквално с часове, ка то темповете са сравними мощния пробив на Twitter през 2008 г.

Различно и положително

Другите позитиви на сайта са изключително удобният и лесен за усвояване интерфейс, възможността за импорт на данни (информация, приятели, теми на интерес и т. н.) от Facebook, Twitter и Gmail. Отличната организация на темите и въпросите и опциите за постоянно развитие и подобряване на платформата, както и възможността на даден въпрос да ти отговори конкретен потребител.

Бъдеще

2011 г. ще бъде показателна за Quora. Амбициите на създателите му са да достигнат по популярност титаните Google, Facebook, Twitter, Wikipedia и Yahoo!. Със сигурност в САЩ, където има създаден навик за ползването на Q&A сайтове, това ще се случи бързо, но останалата част от света е под въпрос. Инвестираните до момента 11 млн. USD са напълно достатъчни за 15-те служители на компанията да реализират идеите си, но в същото време са и заявка за провал на идеята. Историята е показала, че когато корпоративните интереси започнат да диктуват политиката на произволна интернет медия от самия й старт, тя губи популярността си със същата скорост, с която я е натрупала.

Стр. 18

One Response to “Социалната платформа Quora може да се окаже следващият глобален феномен”

  1. Борис Луканов Says:

    Някои се сещат с малко закъснение:-))): http://www.borisloukanov.com/quora/

Leave a Reply