Социалните мрежи с най-силно влияние върху политиката

в. Дума | 31.01.2011

 

Сайтове като фейсбук и Туитър станаха основен инструмент на бунтовете по света

 

Социалните мрежи и интернет постепенно излязоха от ерата на обикновеното "чаткане" и навлязоха в политическия живот. Поредица събития от последните години и особено последните седмици показаха, че интернет сайтовете могат да бъдат мощно оръжие в ръцете на революционерите.
Оказва се, че без пръстите на знайни и незнайни "чатъри" бунтовете в Тунис и Египет едва ли щяха да се случат. За броени дни цяла Северна Африка пламна от размирици. Причините за всичко това бяха комплексни – безработица, безпаричие, високи цени и несменяеми политици. Всички бунтари обаче се обявиха срещу липсата на свобода на словото. Макар и ограничавано, именно то бе в основата на революциите. Чрез статуси и съобшения, разменени в интернет, бунтовете придобиха организиран и масов вид. Туитър съобщаваше конкретни данни за това къде и как ще бъдат организирани следващите протести в Египет. Даваха се и указания как да се действа срещу властта, кога да се нанасят ударите. Интернет потребителите огранизираха всичко в мрежите.
Анализаторите определиха началото на протестите като флашмоб. Терминът идва от английския, употребява се за събития, при които група хора се уговарят да се съберат масово на определено място – в голям магазин или на площад, и да направят спектакъл. Внзапните вълни станаха модерни от 2003 г. като за родната им територия се счита Ню Йорк. В началото на новия век явлението завладя Съединените щати и Западна Европа. За флашмоба е особено важно тайното уговаряне. Потребителите на интернет осъзнаха, че фейсбук и Туитър са чудесен канал за общуване и организиране на подобен род прояви.
Ако първите подобни "внезапни" събирания бяха за пръскане с вода или бой с възглавници, днес те вече са способни да свалят и правителства. Тъкмо това се случи в Кишинев преди две години. Молдова се оказа родината на първата Туитър революция. Началото бе поставено от студенти, които организираха митинг срещу изборните резултати. И правителството падна. Три месеца покъсно събитията се повториха в Иран.
За ефективността на бунтове и революции обаче е необходимо и съответното медийно отразаяване. А когато едно нещо е започнало по интернет, то трябва да продължи и там. Изведнъж Ютуб се превърна в световната медия и осведомителна агенция, която разкри случващото се в различни "кризисни точки". В сайта се появиха множество клипове и линкове, запечатали бунтове и размирици по света. Кадрите и коментарите под тях предизвикаха световното внимание. От началото на годината Алжир, Тунис, Египет станаха "жертва" на интернет потребителите.
В нашата страна подобни флашмобове опитаха да сформират учениците, борейки се за удълважане на последната си коледна ваканция. Ако обаче по света паднаха правителства чрез подобни инициативи, то "Националният ден на бягство от училище" остана далеч от поставените цели. Остава обаче въпрос на време и обстоятелства подобна компютърна атака да "спъне" някой управник и у нас.

Стр. 5

 

Оригинална публикация

Leave a Reply