Социалните мрежи стават все по-заразителни

в. Банкер | Андриана МИХАЙЛОВА | 2010-03-27

БОЛЕДУВАТЕ ЛИ ОТ FAD?

Страдате ли от FAD? Сигурни ли сте, че не усещате поне един от симптомите й? За свое успокоение си спомнете колко пъти си проверихте кореспонденцията днес във Facebook и в коя от групите се включихте през последните дни. Например: "А на теб откраднаха ли ти съдържанието?", "Всичко хубаво започва със С – секс, сладолед, сън" или пък "Слушането на чалга ви превръща в шибан идиот". Може би сте дали поне един глас и за "Не искам да плащам такса мощност"? или "Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее"? Коя кауза подкрепихте: "Ние сме против членството на Турция в ЕС" или пък "Сложи предпазен колан – спаси Живот".
Положението ви застрашително се влошава, ако си припявате: "По-рано бях на едно специално място…, свято място в киберпространството, но всички любовни истории свършват… Всички мои кошмари станаха реалност." Това е част от химна на Facebook – My Mom’s on Facebook. Парчето е написано от метълбанда и публикувано само преди дни в глобалната мрежа.
Все пак, ако някъде в гореописаното припознаете вашето всекидневно поведение, не се притеснявайте. Психолозите вече са го класифицирали като диагнозата FAD – Facebook Addiction Disorder. Казано на български, това е маниакално пристрастяване към Facebook.
Социалните мрежи всекидневно примамват десетки хиляди потребители и са толкова популярни, че през тях минават не само всякакви рекламни послания, но и все повече политически кампании. Социалните мрежи вече са изключително важен маркетингов инструмент във всяка пиар и рекламна кампания, което ги обособява като самостоятелен комуникативен канал. Опасна ли е все пак новата соцвълна? Ако не – защо във Великобритания Facebook беше обвинена в разпространение на сифилис например?

Тоест има ли лечение FAD?

Социалните мрежи са модният медиен феномен

Всекидневно във Facebook, Тwitter, Flickr и други подобни (без българските им аналози и опити за такива) се регистрират десетки хиляди потребители. Обединява ги желанието да общуват помежду си, да търсят нови запознанства, да се свързват по интереси, да изказват мнението си по социални и политически въпроси, да се радват на новата музика, да намерят съучениците си пр. и пр. активности. Други юзъри пък гледат рекламите, а търговците се радват на директната комуникация с потребителите си. Обобщено – със социалните мрежи може да не стигате до сайтовете на информационните агенции, ако сте абонирани за различни медии, които уведомяват почитателите си за най-важните събития например. Или пък във всяка друга дейност, която ви интересува. Само за информация – потребителите на Facebook генерират по 700 000 млн. клипа на ден, а втората по популярност социална мрежа – Twitter, по 4 млн. съобщения на денонощие. Flickr пък има над 73 млн. посетители на месец, които качват 700 млн. снимки. в You Tube всеки ден се гледат 96 млн. видеоклипа. Компанията за ИНТЕРНЕТ анализи Compete.com е отчела, че от началото на 2009 г. Facebook регистрира над 1 млрд. влизания месечно, а MySpace – 800 милиона. Иначе казано, потребителите харчат около 6 млрд. долара за виртуални стоки.
Глобалните приходи за реклама в социалните мрежи, според еМarketer, са нараснали за 2008-а спрямо предишната година със 155% и са стигнали до 1.2 млрд. долара. Очаква се през 2010-а те да минат 3 млрд. долара.

Facebook е само на шест години

но се е разраснал до третата по-големина "държава" в света – има 400 млн. "жители", а специалисти сравняват брутния й продукт с този на Кипър. Първоначалният замисъл на 19-годишния възпитаник на Харвард Марк Зукърърг и двамата му съквартиранти – Дъстин Московиц и Криз Хюс, е да изградят студентска мрежа. И да си общуват с приятели състуденти. Бързият успех на Facebook обаче променя плановете им – превръща мрежата в любима на няколко поколения ИНТЕРНЕТ потребители. Списание "Форбс" определи Зукърбърг за най-младия милиардер на 2009-а – състоянието му се изчислява на 1.5 млрд. долара. Един от съратниците му в създаването на Facebook обаче го обвини, че му е откраднал идеята. Затова преди две години Зукърбърг му изплати 65 млн. долара обезщетение.
Как изглежда профилът на средностатистическия носител на FAD? Има поне 100 приятели в ИНТЕРНЕТ мрежата, изкарва около час дневно в нея, на месец пише най-малко по 25 коментара, членува минимум в десетина групи и всеки месец става фен на две нови страници.
Най-активни са 35-годишните юзъри, а всеки ден над 10 млн. потребители стават фенове на различни страници. Носителите на вируса FAD изкарват два пъти повече време във Facebook, отколкото в Google – около 6 млрд. минути дневно по света. Всеки месец качват по 2.5 млрд. снимки, 3.5 млрд. новини, а бележките, ИНТЕРНЕТ връзките и блог-публикациите са 3.5 млрд. Facebook е достъпен
на 70 езика, включително и на български
Facebook е суперактуалната ИНТЕРНЕТ мрежа в момента, включително и в България – все още основният й конкурент Twitter не е силно представен. Според статистика от края на миналата година над 1 млн. българи общуват в създадената от Марк Зукърбърг и състудентите му мрежа.
Както изисква световната традиция, повечето от българските пациенти с FAD са жени. Те по принцип са и по-активни в комуникацията онлайн. Преобладаващата част са до 40-годишна възраст, а половината носители на FAD са между 25- и 35-годишна възраст. Бизнесът също не остана безразличен към нахлуването на Facebook и докато на Запад той се използва предимно от големите компании за комуникация, то у нас е предпочитано място от по-малките. Явно те се оказаха по-отворени към новите тенденции.

Колкото и полезен да е Facebook, той е
подходящ и за нетолкова законни дейности

Преди година администрацията на социалната мрежа закри група, в която се оказа, че се срещаха членове на "Ку-Клус клан" от остров Ман. в Израел пък терористични организации търсеха съмишленици.
Политиците също се адаптират бързо към новата мощна комуникация, след като Обама спечели мандата си именно чрез ИНТЕРНЕТ. Генералният секретар на НАТО и бивш премиер на Дания Андрес Фог Расмусен използа фейса, за да бие съперника си Хале Торнинг-Шмит, тъй като имал повече приятели в глобалната мрежа.
С профили във Facebook могат да се похвалят и българските политици като Сергей Станишев, Антония Първанова, Николай Младенов, Соломон Паси, депутати от "Атака"… Премиерът Бойко Борисов също не е пропуснал да се включи. Под снимката му пише "Много като теб вече плакаха!". Близо 3000 сънародници пък са се включили в групата "Не желая Бойко Борисов за премиер".
Основният конкурент Тwitter
е създадена през март 2006 година. Мрежата от микроблогове, в която всяко съобщение може да бъде до 140 знака, все още не е толкова популярна у нас като Facebook. Въпреки това за 2009-а потребителите на Тwitter са стигнали до 50 млн., според изследванията на Nielsen Online. Освен това Twitter бе определена за най-популярната английска дума за миналата година. Мрежата за комуникация избута Обама и H1N1 (научното наименование на грипния вирус). Статистиката показва, че 40% от юзърите на Twitter използват социалната мрежа и след своята регистрация. Това са около 10% от всички потребители на ИНТЕРНЕТ. Освен това 70% от тях участват в "общи теми" и безсмислени дискусии, а най-активните часове на потребителите са между 17 и 21 ч. в сряда и четвъртък. Мрежата е сред най-динамично развиващите се ИНТЕРЕНТ компании. Така че нищо чудно скоро психолозите да "изнамерят" и TAD.
Според анализаторите бумът на социалните мрежи ще продължи, защото те имат неизползван потенциал. Въпреки това, за да оцелеят, трябвало да се адаптират все по-активно към рекламата. Марк Зукърбърг обаче твърди, че тя не отговаря на философията на Facebook.
Какво ще стане с ИНТЕРНЕТ пациентите с FAD и как точно ще се освободят от пристрастеността, е трудно да се каже. Ясно е само, че българските опити в създаването на подобни социални мрежи не са новата панацея. Като начало може да се включат в групата "Искам да се излекувам от FAD".
Хората без Facebook са по-щастливи
Хората, които избягват да използват платформи като Facebook, са по-доволни от живота си и имат по-голям успех в работата си. Констатацията е на учени от университета в Цюрих. Според тях Facebook се използва предимно от нарцистично-екстровертни хора. Тези, които не влизат в мрежата на Зукърбърг, били по-стабилни психически.
От проучване сред 1000 американски студенти става ясно, че 57 на сто от тях използват профила си в социалната онлайн мрежа, за да си направят лична реклама.
Facebook повишава интелигентността, Twitter я намалява
Британската психоложка д-р Трейси Олъуей твърди, че Facebook повишава интелигентността, а Тwitter – я понижава. Изводът й е резултат от общуването й с приятели в социалните мрежи, което разширявало нейната памет. Психоложката смята още, че обемът на работната памет е много по-важен за успеха и щастието на един човек, отколкото коефициентът му на интелигентност.
Според д-р Олъуей писането на SMS-и, на микроблогове в Twitter и гледането на клипове в YouTube ерозират работната памет, пречат на съсредоточаването, намаляват способността за сортиране на адекватна информация.

***

"Дейли Мейл" срещу Facebook

Разследване на британския вестник "Дейли Мейл", посветено на сексуалните маниаци в ИНТЕРНЕТ, предизвика гнева на Facebook. Материалът показва, че малолетните юзъри са изключително податливи на набезите на сексуални престъпници. За по-достоверно била направена регистрация на 14-годишно момиче и скоростно се появили купища неприлични предложения. Независимо че в разследването не е споменато името на социалната мрежа, от Facebook се засегнаха и поискаха вестникът да даде пояснения по случая. Заплашиха дори, че ще съдят изданието. Оттам обаче не посочват повече подробности. Поне засега.

Стр. 45

Leave a Reply