Соня Колтуклиева: Красимир Гергов е медийният октопод у нас

BulgariaNews I 20.08.2011

"Когато бях млад, мислех, че най-хубавото е сексът, после разбрах, че най-хубавото е монополът!", кефи се рекламният бос
 
Соня, последното ти интервю за „ШОУ” предизвика истинска сензация. В него ти разказа за есемес на личната пиарка на Красимир Гергов, изпратен до министър от кабинета „Борисов”, в който се разпорежда парите от обществени поръчки да минават през нея. Но наглостта й не може да се крепи на друго, освен на силата на нейния работодател?

В някои държави има монополи, у нас монополите си имат държава. Премиерът Борисов посегна на най-мощния от тях: монополът на „Лукойл”, който диктува от години цените на най-жизненоважния пазар – горивата. Но един монопол изглежда вечен: рекламният монопол на Красимир Гергов.
Нека да обясним на читателите на вестник „ШОУ” как действат рекламните агенции. Схемата е следната: рекламната агенция контактува с клиента, прави творческите разработки и маркетинговата стратегия. След това процесът се прехвърля в медийната агенция, която извършва медия планирането на база пипълметричните данни. Тук именно се решава коя медия и кое телевизионно предаване какъв процент от бюджета на клиента-рекламодател ще получи. Собствениците на повечето големи рекламни агенции си имат и собствени медия агенции. Всяка една медийна агенция обслужва и по няколко малки рекламни агенции и креативни студия.
Най-накрая, процесът се прехвърля от медийната агенция в медия шоп, който обединява финансовите обеми на няколко медийни агенции и възползвайки се от това, притиска медиите за по-големи отстъпки.
По принцип в света вече медия шопът е отречен, защото е паразитна и безсмислена структура на пазара, която намалява печалбите и на медиите, и на рекламните агенции. И обогатява един ненужен посредник, който в медийните среди наричат „кърлеж”.
В България големите медия шопове са 3. Най-големият е „Пиеро – 97” АД. Тъй като разполага с ексклузивни условия за работа с най-голямата българска телевизия bTV, „Пиеро” принуждава дори и конкурентите си да купуват от него телевизионно време. Така пред собствениците на bTV, независимо кои са те, се създава впечатлението, че целият рекламен пазар зависи от „Пиеро”. Това обаче е така само защото рекламният отдел и ръководството на БТВ играят по свирката на Красимир Гергов.
Вики Политова, генерален директор на bTV, е бивша служителка в контролираната от Красимир Гергов рекламна агенция „Лео Бърнет”. Така че „Пиеро” е с осигурени ексклузивни условия в медията. Но не само сега – още от първия ден на bTV!
Агенциите на Красимир Гергов са организирани в хелиоцентрична система, в центъра на която е „Пиеро”. Следващият пояс са медийните агенции – „Медиа планинг груп”, които обслужват рекламните агенции „Арчър Айдиас” (бившата „Лео Бърнет”, която се управлява от Ася Маджарова, сестра-близначка на Вики Политова), „Юро Ар Ес Си Джи – България (която се ръководи от Стефан Дьолайе, близък приятел и бизнес партньор на Красимир Гергов), „Крес” и други.
Отделно към системата на „Пиеро-97” са включени и известен набор от представителства на най-големите международни агенции, в които като управители или партньори Красимир Гергов е успял да пласира свои кадри: Оgilvy, McCann Erickson, New Moment, Graffiti BBDO и други. Тези агенции контролират над 50% от рекламните бюджети на международните компании и заемат сериозна част от портфолиото на „Пиеро”.
Красимир Гергов се превърна в истински „медиен могул” с влиянието си върху bTV. Бившият представител на „Нюз корпорейшън” Алън Парсънс го гледаше в очите и почти не излизаше от „Фланнаганс” – кръчмата на Гергов в хотел „Радисън”.
За да избегне ударите на закона, Красимир Гергов години наред се водеше „консултант” на News Corporation за България и Сърбия. Според Комисията за защита на конкуренцията, «Болкан Нюз Корпорейшън» ЕАД упражнява контрол върху следните дружества: «Болкан Медия Груп» АД, «Болкан Нюз Радио» ЕАД и притежава 75% от дружеството «Радиокомпания Си Джей» ООД. Последното осъществява дейност по създаване и разпространение на радиопрограмите Jazz FM, Classic FM, N-Joy и Z-Rock.
Дружеството е придобило правата на «Класик ФМ Радио» АД и «Агенция Нова-М» ЕООД по издадените им от СЕМ и КРС индивидуални лицензии за радиодейност и радиоразпръскване. „Нюз корпорейшън”, крайното дружество-майка на „Болкан Нюз”, упражнява контрол още над дружествата «Фокс Интернешънъл Ченълс България» ЕООД (FoxLife, FoxCrime, Jetix /FoxKids); рекламните агенции «Нюз Аутдор България» ООД, «А Тийм» ЕООД, «Изи Док» ЕООД, «Импрес АДВ» ЕООД, «Маркани Лайн» ЕООД, «Рекламна Агенция Интерреклама» ЕООД, «Агенция Прима» АД, «Лендмарк пропърти България» АД, «БлекСийРама» АД.
След като News Corporation продаде bTV, bTV Cinema и bTV Comedy на Central European Media Enterprises Ltd. и след като отпадна т.нар. Поправка Гергов, през юни 2010 г., Красимир Гергов официално обяви участието си през годините в проекта bTV.
“Телевизията е като плод-зеленчук”, заяви цинично Красимир Гергов в интервю за Би Ти Ви на 1 юни 2010 година. Той беше представен като партньор на CME – новите собственици на най-големия български частен канал. При продажбата на Би Ти Ви през февруари се разбра, че Гергов ще има 6% от телевизията, както и от останалите медии на СМЕ у нас, чрез дружеството Top Tone.
На 4 юни 2010 година вестник „Капитал” направи напълно обоснован и справедлив коментар: „Едно лицемерие по-малко! В шеметната ни и оплетена история през последните години на злощастните зрители често се налага да гледат един особено дразнещ жанр – пародията. В нея за пред хората нещата, които се случват, се представят по приемлив и благовиден начин, докато зад кулисите е различно. Подобна е историята за собствеността на bTV. В интервю за телевизията той беше представeн като партньор на доскорошния основен собственик на канала News Corporation и на сегашния – Central European Media Enterprises (CME).” Същото би могло да се каже и за ТВ 2, продадена на същата компания две години по-рано.
Обществена тайна беше, че екипът за ТВ 2 се събира от Красимир Гергов и свързаната с него, още докато работеше в БНТ, сериозна професионалистка-телевизионерка Живка Гичева (лека й пръст) и Огнян Димов, бивш шеф на рекламата в БНТ, за известно време емигрант в САЩ. От близкия приятел на Гергов Стефан Дьолайе знам, че двамата заедно пътуваха из Европа и в Америка да търсят купувачи на ТВ 2 и Ринг ТВ. На 29 юли 2008 г. медийната компания Central European Media Enterprises Ltd. (CME) обяви, че е сключила споразумение да придобие от Top Tone Media Holdings Limited дял от 80% в два български телевизионни канала – TV2 и спортния Ринг ТВ, съобщи PRNewswire. Очаква се общата сума, която ще бъде платена за дела от 80% в брой, да възлезе на около 172 милиона долара.

Доколкото разбирам, това е „златният кръг”: рекламна агенция – медия шоп – пийпълметрия – електронни медии. Който ги притежава и контролира, той печели по всички линии?

Да, така е. Затова препоръчвам на Комисията за защита на конкуренцията да провери и кой контролира пийпълметрията в България. „Чух от определени телевизии, че не смеят да се откажат от пийпълметричните измервания, защото се страхуват, че ще им бъде спряна рекламата. Тоест, става дума за някаква форма на рекет. Оттук изход няма”, това казва социоложката Мира Радева пред списание „Тема”.
През 2009 г. бившият собственик на Би Би Ти и на в.”Дума” Петър Манджуков заявява: „Бях принуден да вляза в диспут с г-н Гергов малко след като стартира Би Би Ти, когато установих неговото почти монополно място в телевизионния рекламен пазар и усещането ми, че същият има отношение към пийпълметричните компании. Дълго време, въпреки перфектната картина в резултат на модерна телевизионна техника и разнообразната програма, включително и излъчването на английското футболно първенство, рейтингът на телевизията бе постоянно нула. Винаги съм смятал, че пазарното поведение изключва монопола.” По-сетне обаче бившият оръжеен търговец Манджуков се предаде на монопола и покани Красимир Гергов като „консултант” на Би Би Ти. Неговите „консултации” се състояха в това да пробута някои свои хора да правят предавания в телевизията и да притисне до стената шефа на телевизията Кирил Гоцев, основен свидетел в делото за най-големия подкуп в новата българска история.
Красимир Гергов плаши политиците като ясно и недвусмислено им обяснява: той контролира най-голямата телевизия, той контролира всички останали медии чрез рекламата която може да им даде, може и да не им даде, от него зависи какъв компромат ще види бял свят или ще бъде дълбоко прикрит, той определя кой политик ще бъде „на мушката” и кой ще тъне в медиен комфорт…
Същото се отнася и до големия бизнес, разбира се.
 
Къде другаде се разпростира медийният октопод Красимир Гергов?

Освен в телевизиите Красимир Гергов господарства и във външната реклама: компанията му се наричаше NEWSOutdoor, но преди месец беше преименува в КООН.
Преди десетина години Красимир Гергов влиза на пазара на външна реклама в София, като купува „Маркани Лайн”, която според твърдения на участници в този бизнес първоначално е собственост на братя Маргини. След това поема да мениджира билбордовете на общинска охранителна фирма ЕГИДА. После се започва интензивно изграждане на мрежа в цялата страна. NEWS Outdoor е изградена в съдружие с офиса на NEWS Corp. в Москва. В момента е на трето място по брой съоръжения и на първо място по обороти заради огромното количество билбордове в София, които се продават 4 пъти по-скъпо от тези в провинцията, твърдят хора от бранша.
На 19 февруари 2006 година вестник „Дневник” пише: „Част от спирките на градския транспорт в София, от които общината може да печели годишно милиони евро, са дадени за ползване без конкурс на рекламния бос Красимир Гергов и на съпругата на бившия зам.-кмет по културата Богдан Стефанов Елена Урумова, установи репортерско проучване. Това е станало въпреки решението на Столичния общински съвет от 2004 г. навесите да бъдат дадени на концесия чрез търг. По неофициална информация и други компании са получили право да използват атрактивните места за реклама, но "Дневник" не получи официален отговор на запитването си до Столичната община и компанията за градски транспорт колко са те, на кои фирми и при какви условия са предоставени за стопанисване. Чрез фирмата си "Маркани Лайн" Гергов държи 101 спирки в центъра и големите комплекси”. Кмет на София по това време е Стефан Софиянски, който се кандидатира неотдавна за четвърти път за столичен градоначалник.
Красимир Гергов използва местата за реклама и по данни на общината, които бизнесменът не отрече, плаща по 16 долара месечно на спирка. В същото време предлага рекламната площ по 105 евро за 14 дни, сочи справка в сайта на компанията. Това означава, че годишните приходи от спирките за частната компания могат да бъдат около 250 хиляди евро, докато в общинския бюджет влизат към 20 хиляди долара от сделката”, показва разследването на в.”Дневник”.
Както навсякъде по света, местните компании пазят бизнеса си и не допускат чужди агенции да влизат на пазара на външната реклама. Преди два месеца Красимир Гергов изкупи дела на NEWS Corp. и го продаде на най-голямата европейска компания JC Decaoux.
Всички български агенции са настръхнали срещу Красимир Гергов, защото ако успее да вземе голям дял от съоръженията в София след приключване на конкурса на Столична община, те няма да успеят да спрат инвазията на французите.
Ясен знак за това компаниите дадоха преди два месеца на проведеното общо събрание на Асоциацията за външна реклама, където човекът на Красимир Гергов Теодора Ъндърууд с мнозинство от две трети бе отстранена от Управителния съвет. Ако Красимир Гергов получи един или два пакета от съоръжения на провеждащия се в момента конкурс, няма да има предпоставка за създаването на нов монопол. Ако негови фирми вземат повече пакети, българските компании ги чака много дълга и тежка битка с френския мастодонт, която е с предизвестен край, твърдят играчи от този бизнес, с които подробно разговарях наскоро.

Освен медиен магнат Красимир Гергов е и инвеститор в голф игрища. Там какви пари печели, имаш ли представа?

От приятели на Красимир Гергов съм чувала, че идеята му е била да продаде дяловите си участия в медиите и да се оттегли да живее във Франция,да си играе голф в любимата му голф дестинация – Бирма. Но се оказа, че вложенията му в голф игрищата са потънали като вода в пясъците, кредитите са набъбнали и милиони трябва да се връщат на банките.

Откъде да се връщат например?

От печалбата от обществени поръчки – защо не?! На вашия популярен и влиятелен вестник давам справка, изготвена след проучване на сайта Bulgaria News, за обществени поръчки на обща стойност 12 420 837,00 лева за 2010 и началото на 2011 година – предлагам ви да я предоставите на Комисията за защита на конкуренцията. Нека компетентният орган да установи дали спечелилите компании са свързани с Красимир Гергов, както се твърди в рекламните среди, или не. Това е информация, която нашето общество заслужава да знае, защото част от парите се предоставят от държавния бюджет. Дължим го и на европейските данъкоплатци, с чиито пари се финансират европейските програми. МИЕТ: Провеждане на рекламни кампании на целеви пазар Германия – „Крес” и „Медиа консулт А” – 2 422 150 лева… Български институт за стандартизация – подготовка и провеждане на кампания за популяризиране на ролята на БИС – „Крес” и „ДиД” – 560 960 лева. Това са само официално спечелените от „Крес” поръчки… „Арчър Айдиъс” печелят две поръчки от министерства : за 1 739 278 и за 31 480. В „Арчър” 60% се държат от „Старз груп”, чийто управител според „Дакси” е Вики Политова.
Официално Красимир Гергов притежава рекламна агенция „Крес“, „Финлаб“ ЕООД, „Номина“ АД, „К консултинг“ ЕАД, „Корект — С“ ЕООД, „Айриш пъбс лимитед“ ЕООД, „НПС“ ЕООД, „Голф клуб“ ЕООД , „Професионална голф асоциация — професионален спортен клуб“ АД, „Южен голф“ АД. Участва като собственик в: „Медиа маркет“ АД, „Парк плакат“ ООД, „Войс медиа“ ООД, „Пиеро — 97“ АД, „Център по маркетинг мениджмънт“ АД… Но колко фирми контролира неофициално Красимир Гергов?! И какви точно са бизнес отношенията му с Йордан Йорданов, бивш директор на телевизия М САТ , сега управляващ на „Медия експерт груп” – консорциумът, който получава 1 440 000 лева от Министерството на финансите и 2 797 080 лева от Министерството на здравеопазването?! Стефан Дюлайе е управляващ на консорциума „Медия планинг груп”, който печели обществена поръчка за 1 965 425 лева от МИЕТ плюс още една – за 1 464 464 лева като част от консорциума „България травъл 2010”.
В интервю сценаристът Александър Перпелиев твърди: "Лео Бърнет" Гергов купи от моя приятел Никос Бердесис през 1996 г. По същото време във фирмата влезе Вихра Хаджиганчева, която е съдружник на Гергов във "Войс медиа"… Сега Вихра Хаджиганчева излиза и като собственик на 20% от „Арчър Айдиъс” – фирма, която притежава същия ЕИК като „Лео Бърнет София”.
На 15 февруари 2003 г. икономическият седмичник ”Капитал” коментира българския рекламен пазар така: „Голяма част от играчите на пазара са видими именно като в мъгла – различаваш силуети, но не виждаш ясно хората и често можеш да останеш заблуден или да се припознаеш. Или да се окаже, че някой се крие зад тях. Така от години няколко от големите агенции на пазара се включват в кръга на влияние на Красимир Гергов, без той да има официално дялове в тях. Самият Гергов твърди, че в момента има актуална собственост в около 20 агенции. Според справка в Булстат фирмите с регистриран предмет „рекламна дейност“, в които той е собственик, са не повече от 15.
„Когато бях млад, мислех, че най-хубавото е сексът, после разбрах, че най-хубавото е монополът” е любимата фраза на Красимир Гергов, който се опитва да монополизира рекламния пазар през последните 10 години и го покрива с паяжина от агенции…
Според признание на самия Гергов той най-добре се е чувствал по време на управлението на НДСВ. Контролираните от него фирми получаваха всичко, което си поискат от Държавната агенция по туризъм, а то се изразяваше в милиони левове. Красимир Гергов наследи от червения олигарх Георги Гергов Националния борд по туризъм с претенцията, че през това сдружение ще минават за разпределение парите от европейските фондове за туризма. Само че се оказа, че еврокомисар Меглена Кунева не е договорила фондове за туризма – парите минават през МРРБ и са за обучение на служителите в ДАТ и МИЕТ. Свидетел съм на среща с тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски, когато Красимир Гергов поиска 10% от постъпленията от туристическата индустрия – около 2 милиарда евро годишно – да отиват за реклама на дестинация България. Кой ще прави тази реклама по света?! Въпрос с понижена трудност…

Валерия КАЛЧЕВА, в. "ШОУ"
, 16 август 
 


СВАТБА С ЦЕНОРАЗПИС

Подбраните гости на брачната церемония на Красимир Гергов и Деница Атанасова в замък в Тоскана, Италия, с изненада установили, че от тях се очаква да си платят нощувките в двата замъка, ангажирани три дни за сватбата. Единичните стаи били на цена 800 евро на нощ, а на апартаментите – 2000 евро. "Излиза, че за да видим Деница булка на 25 години и Красимир младоженец на 50 години, трябва да платим около 10 000 евро масраф: за път, за нощувки, благотворителност за бедните деца на Индия… Има и голф турнир, той сигурно ще е "на вързано", та Краси Гергов да си е на далавера отвсякъде", коментира поканен, който веднага изхвърлил поканата в коша за боклук. 
 

One Response to “Соня Колтуклиева: Красимир Гергов е медийният октопод у нас”

  1. Naja Says:

    Много ми се иска да се научат всички, че се пише медиА.

Leave a Reply