Соня Колтуклиева: Публично фелацио се превръща в нов жанр в българската журналистика

в. Show | Валерия КАЛЧЕВА | 16.03.2011

- Соня, шокиращо видео сте качили на сайта Bulgaria News?!

- Да, това е поздравление, отправено от депутати на ГЕРБ към избирателите им от Враца по случай 3 март. Виж какво казват тези титани на мисълта – гледаш и не вярваш на ушите си!
Николай Коцев: "Преди 500 години сме се освободили от турско робство… А сега трябва да се освободим от оковите, които са ни слагани 500 години в нашето съзнание, в нашия бит, в начина на решаване на проблемите ни, в начина на отношенията между нас и себеподобните ни!"
Николай Рашев: "Преди 500 и повече години България се освободи от турско робство, надявам се сега да освободим съзнанието си, обременността /?!/ си от това робство и да вървим напред към европейските ценности и наистина да станем европейска държава!"
Какви са тия?! По тайландското летоброене ли, по еврейското ли, или по календара на майте смятат?!
(За сведение: Николай Коцев /45 г./ е предприемач, член е на парламентарната комисия "Антикорупция" и на групата за приятелство България – Филипини; Николай Рашев /38 г./ е инженер, член е на Комисията по околната среда и водите, както и на групите за приятелство с Италия, Албания, Китай, Полша и Швеция.)

- Как ще коментираш последните социологически проучвания? Рейтингът на властта пада. доходите – също, алтернатива – няма…

- В проучването на "Медиана", огласено в неделя, само 8% от хората запазват стандарта си на потребление, а 44 % са ограничили рязко разходите си. 12 % от домакинствата са с по двама и повече безработни, а 26,5 % от домакинствата – с по един. Ако имаше избори сега, за ГЕРБ биха гласували 23,6%, което е намаление с 4,3% спрямо декември 2010, за БСП -15,8%/+ДПС-5,1% /-1,5%/, Синята коалиция – 4,4% /+ 0,2%/, "Атака" -3,9% /- 0,9% /.
Срива се рейтингът на Цветан Цветанов, пада одобрението за Бойко Борисов. На хората просто им писна! Шоуто свършва, икономиката затиска народа. За мен е отчайващо, че пак се задават избори без избор. Ако не е ГЕРБ, БСП ли да бъде отново?! Къде са носителите на новото, европейското и патриотичното, на алтернативата в политиката… Няма ги. Пак ли ще събират бъдещите властници от улицата?!
В началото на февруари бях по работа в Израел. В Кнесета ми показаха компютърна система, която позволява на всеки гражданин или журналист да влезе в безплатен сайт и да намери каквато си желае информация за народните представители – изписваш името и получаваш аудио, видео и текстова информация за всички активности на съответния депутат: кога, какво и по какъв начин е изразил становище по определен проблем. Изумителна прозрачност!

- Е. у нас пък щели да замразяват цената на ..депутатското кюфте" в Евксиноград… Голям успех!

- Спомняш ли си, че Цецка Цачева беше първата от новите властници, която отиде в Евксиноград, още преди да е работила един-единствен ден в парламента – да си ползва привилегиите, милата женица, да не пропусне нещо! От години питам – къде по света има болници, почивни станции, специални автопаркове за властта? В Русия, Китай, Куба и Северна Корея.
В Европа – никъде! Спомняш ли си колко лицемерно обявиха, че съкращават служебните автомобили, та чак Симеон Дянков се изхвърли как ще кара колело от резиденция "Бояна" до "Раковски" и обратно. Вятър и мъгла!
Живея близо до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма – ела да им видиш лъскавите автомобили, строени под конец на "Славянска". Но това не би ме интересувало чак толкова, ако си вършеха работата като хората. Виж последния скандал с МИЕТ. Министър Трайчо Трайков обяви със заповед конкурс за изработване на български национален щанд за изложението ТТР в Букурещ. Най-напред срокът за подаване на документите беше един ден, после го удължиха на три дни, последният от които е събота. Едно свидетелство за съдимост да си извадиш, ти трябват поне 3-4 дни. Защо се прави това?! От некадърност, безхаберие или да се пробутат в тарапаната "наши" хора. Без да си специалист по темата, не ти ли се вижда безумно офертите да се подават до 10 март, а борсата да се открива на 31 март – за две седмици бунгало не можеш да спретнеш, камо ли представителен щанд. Ей така щеше да бъде провалено и участието на България на Международното туристическо изложение в Лондон през ноември 2010 г. Не е от незнание, защото при предишното правителство сегашният заместник-министър Иво Маринов, който отговоря за туризма, беше редовен член на журито за определяне на фирмите, които да изграждат щандовете на световните изложения. Остава да е нещо друго, напи?!

- Като говорим за депутати, гледа ли интервюто на Мадам В. в "Станция Нова " с парламентарната шефка?

- Насилих се да гледам. Какво има да се чудя, че са прости и необразовани депутатите, виж колко е елементарна самата парламентарна шефка. Освен че е банална, тя е и дълбоко лицемерна жена. Не се чувствала добре в "комбинация с охрана", живеела "като в клетка" в безплатния парламентарен апартамент! Ах, недей, че ще ме разплачеш!
Същата тая пишман плевенска адвокатка, която съдеше общината, докато взимаше хонорари от нея, не се свени ни най-малко да ползва правителствения "Фалкон", за да прелита до Виена и Тел Авив в компанията на служители от парламентарния протокол, от пресцентъра на Министерски съвет и даже на личната си лекарка. "Спасявам се в спалнята с томче стихове"- откровеничи Цачева, на която съм изпратила купища писма с въпроси: докога ще продължава порочната практика да се раздават на народните представители в пощенски плик безотчетни пари – по 1400 лева средно на месец над заплатите им?! Между две томчета със стихове, купени на бензиностанция /по собственото й признание/ да беше прочела във вестниците за хилядите случаи на мизерстващи пенсионери, на бедстващи млади семейства, на отчаяни безработни, на безпътни младежи, на смазани бизнесмени… "Аз съм верен човек -хвали се Цецка, – няма да предам ГЕРБ и Бойко Борисов!" А случайно да се интересува дали не е предала доверието на избирателите си?! Какво й пука, всъщност. Нищо чудно ГЕРБ да я издигне и за кандидат-президент дори. Тя е оборотна активистка: днеска тук, утре – там, важното е да е вярна…
Докато по Нова телевизия вървеше репортажът на Валерия Велева от дома на Цецка Цачева, по БТВ течеше интервюто на Лора Крумова със Стефан Данаилов. Интересно съвпадение, защото имената и на двамата се спрягат за кандидат-президенти. Интересно съвпадение и по друга причина…

- Каква?

- По медиен слугинаж. Любопитно ми е дали Валерия и Лора намазват с мед политиците, преди да ги оближат ефирно?
Не им ли загорчава поне мъничко от толкова сервилност, от толкова слагачество, от толкова груби шпакловки? Пред очите ни стремително и вулгарно "публичното фелацио" се превръща в нов жанр на българската журналистика.
Печално, много печално! Ще ти цитирам един читателски коментар под публикацията: "Сергей и Моника отказват на Мадам В., Царя – също", който обобщава пороя от реакции в Интернет: "Ама ще взема да го изхвърля наистина! За телевизора говоря. Още сутринта в неделя, като станах и го пуснах – и от него, моля ви се, ми се намъква в стаята, направо "по пантофи" една Мадам В.?! Без да ти казват минала ли е през венеролог, обезпаразитена ли е, чисти ли са й гащите?! Да е във вестника – хубаво, ще минеш край сергията, ще се изплюеш – приключено! Ама взе, че се пръкна и в телевизора. Аман!"
И аз викам "Аман"! Ще взема да глътна дистанционното, за да не-попадна, без да искам, на някой телевизионен "червен фенер", зад който се вихрят необузданите оргии на перверзни политици и проституиращи журналистки. С приближаването на изборите ще става още по-страшно, май. От няколко медии, които се смятаха за "институции , претендиращи, че качват и свалят правителства, тръгна модата на медийните брокери, които търгуват с информация и с влияние – те изпълзяват като същински медиен "Октопод". Те опорочават, направо убиват с безочието на "Наглите" медийната комуникация, която е необходима на гражданското общество, за да не допуска терора и бруталността на властимащите и олигарсите да се стоварват над гражданите, да предотвратява издевателствата над хората в тази страна.

- Затова пък мадам В. каза, че… нямало драма! – тя остава и в "Труд", и в "Станция Нова"…

- Явор Дачков ми каза, че Валерия горко му се жалвала от един от собствениците – Любомир Павлов. Той бил я натиснал да напише върху две страници във в.Труд" потресаващо инфантилния подмазвачески текст за шефа на Корпоративна банка Иван Василев. Добре де, какво е тогава това мазохистично удоволствие да служиш на насилника си?! Ако от великата журналистка изискват с насилие да измени на професионалните си принципи – защо не си вземе шапката и не се махне, без да се обръща назад?
А?! Впрочем, ти чувала ли си какво стана със заканите на Велева да съди Ахмед Доган заради убийствено ироничното му писмо до Мадам В. от 10 март м. г.?! Прочетох го отново наскоро – ами да, ако се чувства обидена, че я е обвинил в двуличие (била писала срещу него, защото той й отказал тя да прави на ДПС високоплатен скрит пиар), редно е да се защити по съдебен ред, нали така?!
Изплува ми в съзнанието един спомен. Седим с издател на среднощната пресконференция на ДПС след парламентарните избори на 5 юли 2009 г., до нас се настанява Валерия Велева, устремила възторжен поглед към Доган. Той, като започна да стърже злобно и саркастично по бронята на победителя Бойко Борисов, някои запазихме спокойствие, други зашумяха възмутено, само Валерия изпадна в разнежен екстаз: "Е, кажи ми, не е ли най-умният политик?!".
А Доган обясняваше високомерно, наричайки Бойко не по име, а с неприкрита погнуса "субекта": "Ще му дадем на субекта да се понаиграе година – година и половина и после ще го изхвърлим от лодката на властта".

- Точно Ахмед Доган да учи някого на морал ?! Та дори това да е Мадам В…

- Известно е, че аз ни най-малко не споделям преклонението пред хидролога, наричан напоследък Прилепа, и не крия, че приемам със симпатии всеки почтен опит за промяна на статуквото в ДПС. Но в писмото му до Мадам В. има нещо, което не се отнася само до конкретния адресат, а до цялата българска журналистика:
да не се правим на морални съдници и морални стожери на обществото. Защото имаме много грехове пред същото това общество. Станали сме бездушни към драмите в обикновения български дом, в който са се сгърчили от високите цени и ниските приходи нашите сънародници. В неделя в София, Пловдив и Бургас хиляди хора излязоха по улиците на протест срещу високата спекулативна цена на горивата, но това не стана новина номер едно на повечето така наречени национални медии…

- Оказва се. че Цветелина Бориславова няма да вземе "ония" 800 хиляди лева, за които спомена ти в предния ни брой?

- Да, от нашето интервю тръгна информацията за това, че Столичният общински съвет гласува да се отпуснат безвъзмездно на фондациите на Цветелина Бориславова и на Асен Асенов /поборник за легализирането на еднократната доза марихуана/ 800 000 лева, за да организират някакви културни празници в "Западен парк". След публикацията в "ШОУ^ бившата приятелка на Бойко Борисов обяви чрез шефа на фондацията си "Кредо Бонум", че няма да вземе парите. "Да, ама още не сме видели нито заявление, нито решение за отказа", коментира пред мен скептично общински съветник от опозицията. Безобразно е, че милионерка взима пари от общината, вместо да прояви жест на благотворителност с малка сумичка от онези 141 милиона лева, които придоби за акциите си в Сибанк! Но още по-безобразна беше реакцията на шефката на общинската група на ГЕРБ. Попитана от репортерите дали не е неморално и дали няма конфликт на интереси тъкмо Цветелина Бориславова да взима тези пари, Малина Едрева отговори високомерно и цинично: "Какво от това?!" Тая Едрева е потенциален кмет на София, имай предвид. Ако Бойко Борисов реши, че Йорданка Фандъкова ще бъде кандидат-президентът на ГЕРБ на предстоящите избори, същата тази безочлива гербаджийка ще управлява – може би! -столицата ни. Бог да пази България!

Стр. 20-21

Leave a Reply